Algemeen

Blog schrijven? 5 do’s en 5 don’ts!

Een blog schrijven uit de losse pols voor je dart webshop of huisdieren webshop of aan de hand van eindeloos veel notities? Iedereen heeft een eigen werkwijze als het gaat om het schrijven van blogs. Wat voor de één werkt kan bij de ander juist zorgen voor een enorme blokkade. Gelukkig zijn er wel enkele praktische do’s en don’ts waar je je aan vast kunt houden als je een blog gaat schrijven. Wil jij zelf je blog schrijven en kun je wel wat tips gebruiken? Dan zijn onderstaande do’s en don’ts ook zeker voor jou bedoeld!

5 do’s bij het schrijven van je blog

Ga je een blog schrijven en wil je precies weten hoe je het aan moet pakken? Heel veel dingen zijn bijna vanzelfsprekend, maar andere zaken ontgaan je te makkelijk. Hierdoor vergeet je soms te doen wat je zou moeten doen bij het schrijven van een blog. De volgende 5 do’s maken je bewust van de zaken die je vooral wél moet doen.

1. Zoom in op je doelgroep

Je gaat een blog schrijven voor je lezers, niet voor de zoekmachines. Natuurlijk kun je best rekening houden met keywords, maar je doelgroep is het belangrijkst. Ontdek wie je lezers zijn, welke nieuwe lezers je wilt bereiken en wat deze lezers graag willen zien. Zoom in op je doelgroep als je een blog gaat schrijven en stel je op als de expert.

2. Een blog schrijven met je stem

Dit klinkt misschien wat vreemd, dus we zullen er wat meer uitleg aan geven. Je schrijft je content natuurlijk niet met je stem, maar je kunt er wel een ‘stem’ aan geven, ook wel een stukje persoonlijkheid. Onthoud dat de content zelf de lezers aantrekt, maar dat jouw stem in het schrijven ervoor zorgt dat de lezers de content ook daadwerkelijk helemaal lezen.

Je hoeft geen blog te schrijven om linkjes heen, maar als je de mogelijkheid hebt om links toe te voegen dan is dit altijd een goed idee. Aandacht voor linkbuilding is een must. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je gaat linken naar een concurrent. Kies voor onafhankelijke websites om naar te linken en zoek direct ook naar eigen pagina’s waar je naar kunt verwijzen, zoals eerder geschreven blogs of je diensten.

4. Een rechtenvrije foto toevoegen

Blogs mét een goed passende foto worden beter gelezen dan blogs zonder visuele toevoeging. Vreemd wel, want uiteindelijk gaat het toch om de content en niet om het plaatje. Toch lijken lezers het idee te hebben dat een blog pas echt af is wanneer er ook een foto bij te vinden is.

Natuurlijk is het belangrijk om voor een rechtenvrije foto te kiezen. Onlangs hebben wij onze meest indrukwekkende rechtenvrije foto’s gedeeld met onze lezers, waar we overigens veel leuke reacties op hebben ontvangen.

5. Delen en reageren

Een blog schrijven is één ding. Ervoor zorgen dat het ook gelezen wordt is iets anders! Het gaat helaas allemaal niet vanzelf. Deel je blog zo veel mogelijk. Je kunt delen via LinkedIn, Facebook, Twitter of Google +, maar je kunt natuurlijk ook in mailings en nieuwsbrieven linken naar je blogs.

Krijg je reacties? Zorg dan dat je altijd reageert. Lezers waarderen het als zij een persoonlijke reactie op hun comment krijgen. Zie je dat je blog gedeeld is? Bedank dan eens. Dit stimuleert de lezer om je volgende blog ook te delen.

5 don’ts bij het schrijven van je blog

Een blog schrijven is nu eenmaal niet altijd eenvoudig. Je maakt het jezelf alleen nog maar lastiger als je je bezig gaat houden met de verkeerde dingen. Je kunt dingen bewust en onbewust verkeerd doen. Gaan er onbewust zaken fout bij het schrijven van je blogs? Dan is het zaak om je meer te focussen, zodat je dit kunt voorkomen. Anyway, wij geven je natuurlijk ook nog even 5 don’ts voor het schrijven van je blog, zodat we nog eens benadrukken wat je vooral niet moet doen.

1. Je focussen op het woordenaantal

Het is bekend dat zowel lezers als zoekmachines de voorkeur geven aan blogs van 500 woorden of langer. Dit betekent niet dat je je blog moet schrijven op basis van dit woordenaantal. Kom je maar aan 400 woorden? Laat het dan zo. Wanneer het een goed stuk is, dan is het een goed stuk. Klaar! Als je bij gaat schrijven om aan de 500 woorden te komen, dan haal je meestal de waarde uit je boodschap en dat is zonde.

2. Grammaticale fouten maken

Je wilt een blog schrijven met waardevolle content. Verpest dit dan niet door grammaticale fouten te maken. De grammatica moet je blijft voor de één lastiger dan voor de ander. Weet je van jezelf dat je regelmatig grammaticale foutjes maakt, maar wil je wel zelf je blog schrijven? Dan kan dat prima. Het is dan alleen belangrijk dat je zorgt voor een proeflezer die de grammaticale fouten er voor je uit kan halen voordat je gaat publiceren. Grammaticale fouten maken je blog snel ongeloofwaardig.

3. Een negatieve sfeer creëren

We hebben je net verteld dat je een stem moet geven aan je blog. Het is belangrijk om bij jezelf te blijven. Dit betekent alleen niet dat je altijd maar je eigen gemoedstoestand kunt laten doorschemeren in je blogs. Je wilt een blog schrijven die de lezers inspireert, ondersteunt, motiveert of misschien wel gewoon blij maakt. Dit lukt niet met een negatieve sfeer in de tekst. Natuurlijk kan het zijn dat je een wat beladen onderwerp aan wilt snijden. Hier kun je niet altijd omheen. Zo hebben wij ook geschreven over het laten schrijven van een tekst bij overlijden , bijvoorbeeld. Het is dan belangrijk om het nog altijd professioneel aan te pakken, zodat je zeker weet dat je niet onnodig een negatieve sfeer overbrengt.

4. Een blog schrijven met lange alinea’s

Eindeloze stukken tekst zorgen er al snel voor dat de lezer het gevoel krijgt dat deze zich echt door de content heen moet worstelen. Het is beter om je alinea’s kort te houden. Alinea’s van 150 woorden zijn prima. Dit geeft je ook de mogelijkheid om goede aandacht te besteden aan effectieve subtitels.

5. Het vermijden van nieuwe dingen

Soms is het nodig om eens een risico te nemen. Natuurlijk hoef je dit niet dagelijks te doen, maar het is goed om zo af en toe eens uit die comfortzone te stappen en iets nieuws te proberen in je blog. Dit hebben wij bijvoorbeeld eerder gedaan door eens wat infographics te plaatsen. Wij hadden dit niet eerder gedaan en zijn er dan ook écht lang mee bezig geweest om het voor elkaar te krijgen. Toch is dit nog altijd één van onze best gelezen blogs. Dit bewijst dat het zeker interessant kan zijn om eens iets nieuws te proberen.