Algemeen Brugklas Huiswerk maken Middelbare school

Geen motivatie om huiswerk te plannen? Ga dan ook zoek naar een helder doel!

Geen motivatie om huiswerk te plannen

Als ik motivatie heb en weet wat ik wil, ben ik niet te stoppen?! JIJ? En als ik iets leuk vind om te doen al helemaal niet. Maar wat weet die puber nou over wat ie wil. En sterker nog, als ie weet wat ie wil, wat weet ie dan over wat hij/zij hiervoor zou moeten doen?! Ze hebben geen notie en daarom geen motivatie. Motivatie valt of staat dus met het hebben van een DOEL.

Doelen kunnen groot of klein zijn. Voor lange of korte termijn. Een doel kan zijn balletdanseres te worden later, maar een doel kan ook zijn een voldoende scoren voor een toets, en alles daar tussenin 🙂 Voor veel pubers is hun primaire doel om happy en cool te zijn, en wat er morgen, overmorgen, over een jaar of na school is.

Als jij jouw kind wil helpen om een doel helder te krijgen en daarmee zijn/haar motivatie te vergroten, dan is de LADDER-STRATEGIE een goede aanpak.

Wow, de moed zou je haast in de schoenen zakken hiervan. Maar niet getreurd, wij zijn er om samen met jou die motivatie-motor te blijven aanjagen. Want wat gaat jouw kind nou motiveren om een huiswerkplanning te maken, en er vervolgens mee te gaan werken.

DE LADDER-STRATEGIE en je doel bereiken in 3 stappen

Leren plannen en ook blijven plannen dat doe je eigenlijk in drie stappen, de zgn ladder-strategie. Stel je een ladder voor met drie treden…

  1. De bovenste tree is je doel.
  2. De tweede trap is: wat moet ik doen/veranderen om dat doel te behalen of dichterbij te brengen.
  3. De onderste tree is de support: doe je het alleen of vraag je hulp.

Klinkt simpel toch? Het idee is gebaseerd op de veranderstrategie van Ben Tiggelaar, schrijver van o.a. het boek “De Ladder” 

Stap 1: Zonder doel geen motivatie

Stel je kind heeft nog geen duidelijk doel en weet eigenlijk nog niet waarom het, het huiswerk zou plannen, wat plannen oplevert of waarom dit überhaupt zinvol is. Dan zijn hier een aantal vragen om te achterhalen welk doel je kind zou willen bereiken.  Misschien weet je zelf nog veel meer vragen; stel ze! Zo kun je samen ontdekken wat er belangrijk is in het leven van je kind en voelen waar passie zit, waar behoefte aan is, of misschien juist pijn en frustratie oplevert.

1) Hoe zijn je cijfers op school

2) Heb je voldoende vrije tijd voor jouw gevoel

3) Weet je al wat je later wil worden

4) Vind je het moeilijk of makkelijk om aan je huiswerk te beginnen

5) Vergeet je wel eens iets te maken of te leren voor school

6) Levert huiswerk je stress op

7) Vind je dat je te veel moet

Laat je kind vooral ook merken:

Er zijn geen goede en geen foute antwoorden. De vragen zijn alleen bedoeld om helder te krijgen, wat JIJ anders zou willen. Wat JOUW doel is. Misschien vind je wel dat je te weinig tijd hebt voor je vriendinnen, of ben je wel es verdrietig omdat die berg huiswerk te veel is. Of krijg je gewoonweg niet voor elkaar wat je wel best zou willen. Of denk je dat het je allemaal niet lukt of dat je het niet kan.

Maak helder wat je daar anders aan zou willen, en maak dat concreet. Dus niet ik wil wat meer vrije tijd, maar ik wil per week 1 dag helemaal niets doen wat met school te maken heeft. Of ik wil 3 dagen per week tijd hebben om te sporten. Of ik wil mijn werk niet meer afraffelen maar goed maken en tevreden zijn over mijn inzet.

Als je nog geen duidelijk doel hebt om het huiswerk te gaan plannen, dan is het goed om dit op deze manier boven water te krijgen. Zet dit doel boven aan de ‘TRAP’’. Het hebben van een doel maakt dat je intrinsieke motivatie wordt aangewakkerd.

Stap 2: Wat moet ik doen ? 

Nu je het doel helder hebt, bedenk dan wat er allemaal voor nodig is om je doel te bereiken. Hoe kun je de weg naar je doel, opdelen in stukjes. Kleine klusjes die je 1 voor 1 afhandelt. Als je voor een toets moet leren, dan moet je je werk verdelen en verspreiden over meerdere dagen. Als je een van de zomer b.v. 10 kilometer wil kunnen rennen, dan moet je elke week een aantal keren trainen. Elke stap die je zet, brengt je dichter bij je doel.

Als je weet, wat je ervoor moet doen om je doel te bereiken, maak dan je plan. Een planning is niets meer dan een overzicht van WAT je WANNEER moet doen om je doel te bereiken.

A goal without a plan is just a WISH

Soms ben je zo gemotiveerd, dat je die stappen zonder moeite alleen kunt zetten. Het helpt als je de stappen die je moet zetten, leuk vindt. Dan doe je dat moeiteloos. Als jij geniet van elke keer dat je gaat trainen, dan wordt het een stuk gemakkelijker om je doel te bereiken. Maar als dat niet het geval is, je vindt b.v. leren voor een toets biologie echt niet leuk, dan kan het best lastig zijn om vol te houden. Denk dan eens na over de hulptroepen die je kunt inzetten. Je vindt ze hieronder bij stap 3.

Stap 3: Doe het alleen of vraag support

En zoals met elke uitdaging of nieuwe gewoonte is het heel fijn als je hulp krijgt. Een bergbeklimmer loopt ook niet op eigen kracht helemaal naar de top. Nee, die kijkt om zich heen of er strijken zijn waar hij/zij zich aan vast kan houden. Of er misschien uitstekende stenen zijn waar hij/zij zich aan kan afzetten. En tegelijkertijd houdt ie zijn doel voor ogen: ik wil de top bereiken.

Nu jij deze nieuwe vaardigheid aan het leren bent, is het dus heel slim om hulptroepen in te zetten. Dat kan van alles zijn:

* Een reminder op je telefoon (en dan weer wegleggen hihi)

* De handige huiswerkplanner en andere overzichtjes

* Steun van je ouders door b.v. een huiswerkuurtje in te lassen

* Een fijne werkplek 

* Een brief je met een herinnering aan je doel op je bureau

* Een beloning voor jezelf

* Een mindmovie die je helpt om door te zetten.

Maak daar gebruik van! Denk aan je doel en hoe graag je dit wil bereiken en zet alle hulptroepen die je kunt bedenken in. Ze zijn er, dus maak er gebruik van.

Verleiding: 

Zoals de roomsoes diegene probeert te verleiden, die niet wil snoepen. Zo zal ook bij jouw puber, de verleiding elke dag op de loer liggen:

* Je vriendin belt of je mee gaat shoppen

* Je krijgt een whatsappje over een nieuwe Netflix-serie

* Dat half uur gamen wordt een uur want het is zo leuk

* Er is niemand die op je let, dus dat klusje skippen we gewoon

* Je moet eigenlijk trainen maar ja, met een bak popcorn op de bank is ook fijn…

* Je snapt niet wat het huiswerk precies is en geen idee waar je moet beginnen

Hou vol 

Tja, of je nu een six-pack wil krijgen of een dansje wil beheersen. Trainen is een must! En zo ook met plannen. Om goed te kunnen plannen, moet je je plan-spier trainen. Dus niet 1 keer maar wel tientallen keren, plannen, bijstellen en herhalen maakt dat die plan-spier stevig wordt. En zorg je ervoor dat plannen een soort van tweede natuur wordt, een routine waar je straks niet meer zonder kunt! Echt waar.

Als je aan de slag wil met onze superhandig huiswerkplanner, kijk dan eens in de SHOP welk van onze producten en pakketten bij je past!