Algemeen Brugklas Groep 8

25 handige tips voor de brugklas – zo gaat jouw kind wervelend van start!

Met deze 25 handige tips voor de brugklas, gaat jouw kind goed van start

He pubermama, bijna is het zover. Dan gaat jouw kind gaat naar de brugklas. Het stapt een totaal nieuwe, onbekende wereld binnen. En daar sta je dan als goedwillende ouder, de angst slaat je om het hart. Vertwijfeld vraag je je af; Kan mijn kind die stap wel aan? Kan het al die nieuwe veranderingen wel verwerken en wat gebeurt er als dat allemaal niet lukt? Je kind haalt slechte cijfers, moet doubleren of een niveau terug.

Lieve mama, schiet vooral niet in de stress. Wij hebben namelijk maar liefst 25 handige tips voor de brugklas voor je op een rij gezet:

STAP 1: De voorbereiding (Tip 1 t/m 10)

Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt zeker voor deze reuzesprong! Met een goede voorbereiding is de brugklas geen sprong in het diepe. Met deze stapjes zal je kind zich zekerder voelen en gaat hij/zij met een goed gevoel van start.

  1. Ga naar meer dan één Open Dag kijken samen.
  2. Bereid het bezoek aan de open dag voor en maak een lijstje met vragen. (Lees hier de 7 vragen die je zeker moet stellen!)
  3. Maak samen de keuze voor de school die het beste past. (Hoe je dat doet, lees je in dit blog)
  4. Lees je in, in wat deze nieuwe fase “de puberteit” behelst
  5. Koop alles wat er nodig is aan schoolspulletjes op de brugklas
  6. Kaft de boeken per vak in 1 kleur en neem dezelfde kleur schriften voor erbij. Dat voorkomt vergissingen en geeft in een blik duidelijkheid!
  7. Zorg dat er voldoende overzicht is op de werkplek. Een rondje ikea of action voor bakjes, plankjes, mapjes doet wonderen!
  8. Check of de fiets in orde is (ook de verlichting) en fiets al een keer (of vaker) even samen het traject naar de nieuwe school (hmm zonder oortjes!!).
  9. Bemoedig je kind door zijn/haar kwaliteiten te benoemen of laat hem/haar in de vakantie iets doen waar het trots op kan zijn (een workshop of uitdaging!) Lees hierover meer
  10. Ga nu al van start met een huiswerkplanning. Als je je kind het nu leert, dan is straks alvast een routine en voorkom je veel gedoe.

In ons gratis ebook “wervelend van start op de brugklas”, vind je nog meer handige tips voor de brugklas en kun je een handige back-to-school checklijst helemaal gratis downloaden.

Lees hieronder nog even de volgende 10 handige tips voor de brugklas:

STAP 2: Afspraken (Tip 11 t/m 20)

Oké, er breekt een nieuwe tijd aan. Dat betekent verandering voor je kind, voor jou als ouder en voor de rest van het gezin. Tijd om eens te kijken naar wat er verandert en wat jullie daar over afspreken.

  1. Hoe laat staan we ’s ochtends op om zonder stress van huis te gaan?
  2. Wat kunnen we ’s avonds al allemaal voorbereiden en klaarleggen voor de dag erna?
  3. Wat is er nodig voor het lunchpakket? Gaat er geld mee voor iets lekkers?
  4. Waar wordt het huiswerk gemaakt (eigen kamer of aan de keukentafel?). (In dit blog meer TIPS over de werkplek)
  5. Wanneer wordt het huiswerk gemaakt? Direct na school of eerst pauze?
  6. Op welke dagen kun jij, je partner of evt. oudere broer/zus helpen bij het huiswerk.
  7. Op welke dag maken we de huiswerkplanning. De zondag is heel geschikt, dan is er tijd, rust en je start met een opgeruimd gevoel de week.
  8. Stel ook samen regels op het gebied van: gebruik van de smartphone, muziek, pauzes e.d. tijdens het huiswerk maken.
  9. Spreek af dat je tussendoor (b.v. in de kerstvakantie, krokusvakantie, meivakantie) samen kijkt hoe het gaat met je kind, met zijn of haar huiswerk en de resultaten.
  10. Download de SKUR dagplanner in ons gratis EBOOK “wervelend van start op de brugklas” – zo krijg je direct inzicht in hoe de uren op een dag besteed worden en hoeveel plek er is voor huiswerk en ontspanning!

STAP 3: Huiswerk maken, plannen en begeleiden (Tip 21 t/m 25)

En als dan zover is en je hebt een echte brugpieper in da house dan begint het echte werk. Want al is tijd van loslaten aangebroken, jouw puber heeft jouw nog heel hard nodig. Zeker op het gebied van huiswerk maken, plannen en organiseren. Want dat kan een puber nog niet. Het puberbrein is er nog niet klaar voor, maar je puber kan het juist wel NU heel goed leren. Maar dat lukt alleen met jouw hulp. Dus nog eens 5 handige tips voor de brugklas die gaan over huiswerk maken, plannen en begeleiden.

  1. Maak samen de huiswerkplanning en hou de vinger aan de pols bij de uitvoering.
  2. Hou samen Magister in de gaten. Je kind moet ook nog wennen aan alles wat nieuw is!
  3. Hou samen de toetsen en werkstukken in de gaten! Dat wordt gemakkelijk vergeten.
  4. Hou zelf ook rekening ermee dat je hulp nog nodig is. Ook als je de hele dag hebt gewerkt, nog moet koken en nog wil sporten….
  5. Trek op tijd aan de bel bij de vakdocent of mentor als er vragen of problemen zijn. Moedig je kind aan om dat zelf te doen, maar voel je geen overbezorgde ouder als je het zelf doet!

Zoek je naar de juiste manier om je kind te ondersteunen binnen het planproces en kun je wel wat handige tips & trics gebruiken? Deze vind je in ons blog. Wil je jezelf – en je kind – bewapenen met handige plantools en planpakketten? Bezoek dan onze online shop en maak van je puber een Pro in plannen!

Bonustips:

Naast de 25 handige tips voor de brugklas, hebben we ook nog een paar extra tips voor je. Gewoon als reminder voor jezelf, want hé, het leven van en met een puber, gaat niet altijd over roze

  1. Leef mee met resultaten die je dochter of zoon haalt. Zet zijn punt of resultaat af tegen de inzet die hij heeft geleverd. Heeft hij hard gewerkt aan een vak dat ie lastig vindt en haalt hij/zij een onvoldoende wees dan niet verwijtend maar benoem wat er goed ging. B.v. in de voorbereiding of vergeleken met een vorige keer.
  2. Laat hem/haar zien dat hij er niet alleen voorstaat! Voor je kind is die brugklas ook een verwarrende tijd. Er komt heel veel op hem/haar af. Dat zorgt voor onrust en soms zelfs een onveilig gevoel. Benadruk dat hij/zij er niet alleen voorstaat en dat dit gewoon iets is dat hij moet leren en dat, net zoals bij leren fietsen zonder zijwieltjes, jij er bent met een handje in de rug.
  3. Blijf positief! Omdat het voor jou ook best spannend is ben je soms geneigd om te stressen of boos te worden als dingen niet goed gaan. Denk aan huiswerk vergeten, slechte punten, stommiteiten uithalen etc. Blijf positief! Je kind doet hartstikke zijn/haar best, maar worstelt ook, zeker met die hormonen die tekeer gaan en alles wat van hem/haar gevraagd wordt.

Wil jij goed van start in de brugklas of op zoek naar de ideale huiswerkplannen voor jouw puberzoon of -dochter? Bekijk al die handige planners in onze SHOP!