Algemeen Huiswerk plannen

5 redenen om huiswerk te plannen

5 redenen om huiswerk te plannen

Dit is een gastblog van VO-leerling Alan Tseng. Op zijn website Tipsvoorschool.nl schrijft hij informatieve artikels vol handige tips voor de middelbare school!

Krijg je nooit je huiswerk op tijd af? Heb je maar niet genoeg tijd om te leren? Er is een oplossing: plannen! Je denkt misschien dat plannen helemaal niet nodig is. Dat dacht ik zelf ook. Dit jaar (in klas 4) ben ik begonnen met plannen en ik merk dat ik meer tijd heb, minder stress en ook betere cijfers haal!

In klas 1, 2 en 3 plande ik helemaal niet. Ik leerde de avond voor de toets en hield mijn huiswerk niet goed bij. Het leek allemaal prima te gaan, want ik haalde goede cijfers. Maar naarmate je in een hogere klas komt, krijg je steeds meer schoolwerk. Op een gegeven moment is het gewoon niet meer vol te houden zonder te plannen.

Op de middelbare school heb je het als leerling ontzettend druk en daarom is het ook slim om te plannen. In dit artikel geef ik je 5 redenen om huiswerk te plannen. Ontdek zelf de voordelen van huiswerk plannen

1.   Meer overzicht

Het eerste en meest duidelijke voordeel van plannen is dat je zo meer overzicht krijgt. Docenten geven via allerlei manieren huiswerk op: via Magister, in de les, op een los blaadje of via Google Classroom. Het is allemaal erg moeilijk om bij te houden.

Door een planner of agenda te gebruiken houd je meer overzicht over alles wat je moet doen, zowel binnen als buiten school! Het is vooral handig om deadlines voor toetsen en opdrachten duidelijk te hebben, zodat je niet door alle andere schoolwerk de belangrijkste opdrachten vergeet.

2.   Meer tijd

Door te plannen komt er ook meer tijd vrij. Als je je taken goed verdeelt over de tijd, werk je effectiever en daardoor blijft er meer vrije tijd over. Door vooraf te besluiten wat je wanneer gaat doen werk je efficiënter, waardoor je sneller je huiswerk af hebt.

Een misverstand is dat je door te plannen alleen maar heel veel gaat zitten leren. Het doel van plannen is juist om meer vrije tijd over te hebben, doordat je je schoolwerk snel af hebt.

3.   Minder stress

Omdat je meer overzicht hebt en je schoolwerk goed verdeelt over je tijd, heb je minder stress. We maken allemaal weleens mee dat je op het laatste moment nog bladzijden vol woordjes in je hoofd moet zien te proppen omdat je te laat bent begonnen met leren. Als je goed plant en je planning goed volgt, loop je nooit achter, waardoor je ook minder stress hebt!

4.   Effectiever leren

Door je leerwerk te verspreiden en niet in een keer alles te leren, leer je effectiever. Door de herhaling blijft wat je leert langer in je hoofd. Zo leer je niet alleen voor de korte termijn maar ook voor de lange termijn! Wat je nu leert ga je volgend jaar ook weer nodig hebben, en natuurlijk ook op je eindexamen. Bovendien voelt het minder zwaar als je elke dag een klein beetje leert.

5.   Betere cijfers

Het is makkelijker om goed te presteren op school als je plant. Het gaat je op de lange termijn namelijk niet lukken op steeds de avond voor de toets alles in een keer te leren. Dat vereist extreem veel kracht op een moment, en dat is lastig. Meer overzicht, meer tijd, minder stress en effectief leren zorgt er uiteindelijk voor dat je betere cijfers gaat halen. Mooi toch?

Dit zijn de 5 redenen om huiswerk te plannen samengevat:

  1. Meer overzicht
  2. Meer tijd
  3. Minder stress
  4. Effectiever leren
  5. Betere cijfers

Dat waren 5 redenen om huiswerk te plannen van Alan en daar zijn wij het helemaal mee eens. Niet voor niets is onze huiswerkplanner een bestseller. Je kunt precies zo doen, zoals Alan het zegt en dat in een planner die er:

  1. Goed uitziet
  2. Praktisch in gebruik is
  3. en geschikt is om elke huiswerk- of toetsklus te klaren!

Wil je net als Alan gaan plannen? Bestel je planners dan direct in de shop!