Algemeen Huiswerk plannen

7 Redenen waarom goed huiswerk plannen zo belangrijk is

Het belang van structuur en huiswerk plannen

Zijn de resultaten op school teleurstellend en is er voortdurend strijd in huis over het huiswerk? Dan wordt het tijd om het over een andere boeg te gooien; het is tijd om huiswerk goed te plannen en je er (toch) mee te gaan bemoeien. Want die ‘ik doe maar wat-aanpak’ werkt echt niet! Het belang van goed huiswerk plannen en structuur is groot.

Je hebt misschien in het begin van het schooljaar met je zoon of dochter afgesproken dat hij/zij zijn zaakjes zelf mocht regelen. Dat je je er niet mee zou bemoeien. Maar dan komen de cijfers binnen en zie je dat het niet allemaal gaat zoals gedacht. Jouw puber kan het overzicht niet houden en scoort slecht vanwege chaos in zijn hoofd. Er ontbreekt een goede huiswerkplanning. Dus niet omdat ie het niet zou kunnen, maar omdat ie het niet geregeld krijgt. Het belang van huiswerk plannen is dan ook groot.

Helpen met huiswerk plannen – wel of niet?

Wat doe je dan? Grijp je in, of luister je dan naar die stemmetjes in je omgeving die zeggen: ‘laat ‘m maar op zijn bek gaan, dan gaat ie vanzelf wel iets doen’. Valt iets voor te zeggen toch? Maar wat als ik je nu eens vertel dat dat niet de oplossing is, en ik je 7 redenen geef waarom de ‘Ik doe maar wat-aanpak’ van je puber nooit zal werken. Huiswerk plannen is een absolute must en zal je kind helpen met meer plezier te leren, rust en overzicht te krijgen en beter te presteren.

 

De 7 redenen waarom helpen met huiswerk plannen zo belangrijk is

  1. Je puber zit in de puberteit: dat betekent dat hij school en huiswerk niet belangrijk vindt en al het andere WEL!
  2. Jouw kind ziet dus echt nog niet het belang in van een goede basisopleiding en een diploma, dus daar haalt ie dus geen motivatie vandaan.
  3. Hij/zij heeft totaal geen besef van tijd. Hoeveel tijd is er nodig voor het leren van een toets of het maken van een opdracht; I don’t know? Dat huiswerk plannen is dus een uitdaging!
  4. Jouw puber leeft in het moment, niet straks of morgen maar nu. Dus huiswerk plannen? Heuh, waar is dat voor nodig, ik maak dat huiswerk morgen wel.
  5. Al die vakken, nieuwe vrienden, gierende hormonen en dan ook nog eens de druk van school erbij; hun hoofd is één grote bende. Denk dan maar eens op tijd aan dat boekverslag maken.
  6. Met al die vakken, toetsen, werkstukken, groepsopdrachten, sport, vrienden, appen, chatten, snappen, dan hou je toch geen overzicht meer?
  7. En last but not least: pubers kunnen nog niet plannen. Het puberbrein is er nog niet klaar voor maar juist nu wel zo flexibel dat ze deze vaardigheid kunnen leren. Jouw hulp met huiswerk plannen is dus van groot belang. Huiswerk plannen kunnen ze leren, van jou!

Kortom 70% van de middelbare scholieren loopt vast op school omdat ze niet kunnen plannen. En zonder planning redden ze het gewoon weg niet. Er komen slechte resultaten, teleurstelling en voor je het weet zitten ze vast.

 

Je kind helpen met huiswerk plannen is niet je kind pamperen!

Laatst spraken wij Jelle Gubbels, een 4e jaars pabo-student, die een onderzoek doet naar de effecten van een huiswerk planning op studieresultaten. Jelle vertelt ons zelf het volgende:

“Die overgang naar de middelbare was echt gigantisch. Doe het maar es! Van die vertrouwde dorpsschool naar de grote middelbare, met allemaal nieuwe vakken, nieuwe docenten, veel lokalen en leerlingen. Ik was die eerste weken helemaal in paniek en uit mijn huisje ervan. Mijn moeder zag waar het probleem zat en ging me helpen. Zij bracht structuur aan in de zo vele gedachtes in mijn hoofd. Ze zei: Jelle, we gaan er samen naar kijken!. “Alleen al dat: “WE gaan er naar kijken” van Jelles moeder, zorgde voor een veilig gevoel. “Ik werd gewoon rustig van die planning.”

Als ik thuis kwam, keek ik op de planning en wist meteen wat ik moest én dan had ik mijn zaken op tijd af. Ik hoefde me niet druk te maken en hield zelfs meer vrije tijd over dan zónder planning. “ Jelle is van mening, dat elk kind die hulp zou moeten krijgen: “Je kind helpen met huiswerk plannen is absoluut geen pamperen. Pubers kunnen nog niet plannen, maar je kunt het ze wel leren. Daar is toch niks mis mee?!”

 

Leer je puber huiswerk plannen

STOP dus met die ‘ ik doe maar wat-aanpak’ en leer jouw puber huiswerk plannen. In ons boek “Plannen met Pubers” krijg jij tekst en uitleg over het puberbrein en jouw puber kan snel aan de slag met een huiswerkplanning. Een simpel stappenplan wijst jullie samen de weg!

Op zoek naar een goede huiswerkplanner of een praktische motiverend planpakket? Bekijk de SKUR shop!