DE DOCENT AAN HET WOORD BLOG #3
Het is steeds weer genieten van het enthousiasme van de docent die ik interview. De liefde voor het vak en voor het welzijn van hun leerlingen straalt er vanaf. Ook dit interview met Natasja, over het belang van huiswerk plannen op de middelbare school, was weer inspirerend en verhelderend.
Lees hier het blog #1 met Meester Jack ’s mening en blog #2 met biologie docente Barbara over huiswerk plannen in de brugklas.
HUISWERK PLANNEN OP DE MIDDELBARE SCHOOL; DAT KUNNEN KIDS NIET ALLEEN
Natasja Barroso werkt als docente Engels op de bovenbouw van het Melanchton College in Bleiswijk. Bovendien is ze leerlingbegeleider. Vooral in die laatste rol helpt zij leerlingen vaak met het plannen, structureren en organiseren van hun huiswerk. “Dat is bijna altijd het eerste dat ik moet aanpakken als het niet lekker loopt. Er is echt maar een klein percentage van de leerlingen dat zelfstandig met een huiswerkplanning aan de slag kan. De overgrote meerderheid heeft hulp nodig. En dat geldt niet alleen voor de brugklassers, ik zie het ook in de examenklas. Ja, zelfs leerlingen van 15, of 16 overzien het niet.”
Is de sprong naar middelbare school dan niet hét moment waarop ouders het gevoel hebben dat de tijd van loslaten is aangebroken?
Natasja verzucht: “Ja, veel ouders denken dat en ik snap dat ook wel, maar het is echt niet zo. Deze kids kunnen het nog niet alleen; ze hebben je hulp heel hard nodig. Misschien niet in de vorm zoals op de basisschool maar op een andere manier. Door te sturen en structuur aan te bieden, afspraken met ze te maken en betrokken te blijven. Als ik een gesprek heb met ouders over hoe het kan dat hun kind er zo slecht voorstaat, hoor ik ouders vaak zeggen “ik heb het maar losgelaten” en dan zeg ik: niet doen! ”
MAAR KUNNEN KIDS DAN NIET PLANNEN?
Docente Engels Natasja: “Nee, meestal niet. Hun brein is er nog niet klaar voor. We vragen iets van deze kinderen waar ze eigenlijk pas als 20-plusser aan toe zijn. Ze raken de weg kwijt in alles wat er van hen gevraagd wordt: werkstukken inleveren, afronden van taken, groepsopdrachten. Alles is moeilijk. Daar komt dan nog hun baantje bij én hun hobby’s. Als ik vervolgens om een planning vraag, dan kijken ze me aan alsof ik gek ben.
Leerlingen hebben ook geen idee hoeveel tijd ze daadwerkelijk beschikbaar hebben om huiswerk te maken. Als ik met ze kijk naar hoeveel uur per dag ze al ‘bezet’ zijn, dan schrikken ze ervan dat er maar zo weinig tijd is om het huiswerk te doen. Ik kan het belang van huiswerk plannen dan ook niet genoeg benadrukken.“
VRAGEN WE TEVEEL VAN KINDEREN?
De Bleiswijkse docente vervolgt: “Ik denk het wel, ja. Als je ouders vertelt dat hun kind pas op latere leeftijd leert plannen, dan schrikken ze daarvan. Plannen is een vaardigheid die je wel kunt leren, maar helemaal alleen die planning maken, als je zo jong bent en ook uitvoeren?! Dat is lastig.”
Natasja geeft 3 redenen waarom alleen een huiswerkplanning maken niet werkt:
- Omdat de planning te vol is. Er wordt geen rekening gehouden met hun middagprogramma dat vaak bestaat uit een baantje, sport en chillen. Het is dus geen reële planning. (tips over het inzichtelijk maken van tijd vind je in dit blog)
- Een planning maken lukt de kinderen soms nog wel, maar dan. Dan moet je je ook aan die planning houden. Ik ben er van overtuigd dat ouders daar ondersteuning moeten geven! Hang die huiswerkplanning aan de wand, laat kids weten wat er moet gebeuren. Ze vinden je misschien wel een zeur, maar dat is dan even niet belangrijk. Het is van belang dat ze leren volharden en merken dat het uiteindelijk resultaat heeft.
- Elk individueel gezinslid heeft misschien wel een planning, maar vaak weet niemand van elkaar wie wat doet. Kinderen zijn er niet in geïnteresseerd wat hun ouders doen. Andersom willen ouders niet in de nek van hun kids hijgen. Maar dat werkt niet. Ouders hebben ook een drukke agenda en werken beiden ( vaak zelfs fulltime). Ze komen moe thuis. Maar ook dan kun je tijd vrij maken om even te overhoren of samen te kijken wat er niet lukt. Daarover moet je gewoon afspraken maken met elkaar.
Bij al deze punten heeft je kind jou als opvoeder dus nog nodig. Jij kunt zorgen dat je kind een reële planning maakt, zich aan die planning houdt en dat de diverse planningen op elkaar aansluiten.
WAT ZIJN GEVOLGEN OP KORTE & LANGE TERMIJN VAN GEBREK AAN HUISWERKPLANNING?
De gevolgen zijn divers, zowel voor ouders als kinderen. Natasja Barosso constateert dat ouders soms onwetend achter de feiten aanlopen: “Vaak komen ouders er te laat achter dat het niet goed gaat op school. Dan liggen de kinderen al zo ver achter dat het veel tijd en energie vergt om er iets aan te veranderen. Ouders gaan zich zorgen maken. Blijft mijn kind zitten, moet mijn kind misschien wel naar een lager niveau?
Soms spitst de miserie zich toe tot de persoon van het kind. Barosso: “Ik zie helaas ook dat kinderen dan echt zo ver achter raken dat ze in zichzelf verdrinken. Pubers raken de grip kwijt op hun leven en krijgen stress, gaan zich down voelen of vertonen zelfs burnout-klachten. Die cijfers zijn natuurlijk jammer, maar die mentale klachten van zo’n tiener zijn echt ernstig ……
WAT VINDT DE GEDREVEN LEERLINGBEGELEIDER VAN DEZE STELLINGEN:
Laat ze maar lekker op hun bek gaan, daar leren ze van?
Natasja lacht en zegt: “die neiging heb ik soms ook wel als leerlingen bijvoorbeeld echt met hun hakken in het zand gaan, of zeggen: “Maar mevrouw, ik ga echt niks doen, hoor”. Tja, op zo’n moment denk ik soms ook. “Oké, dan moet je het maar zelf ervaren”. Maar met plannen en organiseren ligt dat moeilijk; ik weet gewoon dat ze het echt niet kunnen, dus waarom zou ik ze dan aan hun lot overlaten?”
Helpen bij het huiswerk op de middelbare school? Wij moesten het vroeger toch ook alleen doen; mijn moeder hielp mij echt niet met mijn huiswerk.
Natasja Barosso is stellig: “Als ik mensen dat soort uitspraken hoor doen, dan denk ik: ik ken ook wel mensen die, als ze vroeger wél die hulp hadden gehad, veel meer uit zichzelf en uit het leven hadden kunnen halen. Da’s toch hartstikke jammer.”
ADVIES VAN MIDDELBARE SCHOOL OVER HUISWERK PLANNEN EN MAKEN
Kort samengevat luidt Natasja’s advies aan ouders:
- Ga de discussie over huiswerk maken niet uit de weg. Eroverheen stappen en doen alsof het er niet is, is geen oplossing.
- Hou contact met school. De ouder, het kind en de mentor vormen de gouden driehoek. Je kind is weliswaar op weg naar volwassenheid, maar is nog lang geen 21! Je bent echt geen bemoeial als je de vinger aan de pols houdt.
- Kijk mee en help mee. En dan bedoel ik niet het huiswerk maken, maar wel ga samen aan de slag met een huiswerkplanning en begeleid je kind hierbij.
Wil jij DIRECT aan de slag met onze TOFFE TOOLS? Bestel jouw ideale pakket hieronder! ⬇️ ⬇️ ⬇️