MAMA

In 7 stappen naar een betere relatie met geld

Over geld gesproken. Een poos geleden keek ik een Youtube filmpje van Marie Forleo. Ken je haar? Marie is een mooie dame uit de States, een business coach en ze inspireert haar fans o.a. met Marie TV! Echt helemaal op zijn Amerikaans. Ik moet zeggen dat het erg leuk is om af en toe een filmpje van haar te kijken. Niet alleen als ‘zakenvrouw’ maar zeker ook gewoon als vrouw. Ze heeft leuke inzichten, soms goeie ideeën en zeker een zogenaamde ‘positive vibe’

Money; a love story!

Het filmpje dat ik keek, was een interview met Kate Northrup, schrijfster van het boek ‘Money; a love story’. De titel van het interview / filmpje was ‘Four money believes that limit you inside and out’ en het was meteen het woordje ‘money’ dat me triggerde. Even tussen ons gezegd en gezwegen: ik heb al jaren een haat liefde verhouding met geld. Ik had altijd tekort, kreeg er nooit grip op en snapte nooit waar al mijn salaris aan op ging. Gelukkig ben ik niet iemand die houdt van gigantische luxe en ik maakte me dan ook nooit (godzijdank!) schuldig aan kopen op afbetaling of anderszins buitenissige aanschaffen. Mijn ‘geld-problemen’ waren dan ook altijd betrekkelijk!

Wat deed ik dan wel?

Rekening te laat betalen, iets kopen dat ik eigenlijk net niet kon betalen en ook niet nodig had, onnodige hebbedingen, tal van emotie-aankopen, en noem maar op. Ik had er eigenlijk nooit echt last van, want voordat er problemen ontstonden was het gat weer gevuld en overtuigde ik mezelf ervan dat ik het volgende maand anders ging doen. Dit hield ik jaren vol. Gelukkig had ik altijd een baan dus mijn potje werd altijd aangevuld, maar echt veel sparen kwam er niet van. Het knaagde vaak aan me: waarom spaar ik nou niet eens voor een leuke auto, of een verre reis? Waarom zit ik altijd te toveren met geld en hou ik het nou niet eens een maand vol om geen onzin te kopen om vervolgens zonder zorgen te leven? En dan nog die voortdurende onrust: vergeet ik niet een of andere rekening of is er nog iets dat betaald moet worden, dat ik even helemaal vergeten ben, mijn zogenaamde blinde financiële vlek.

Dure lifestyle?

Al met al moest ik concluderen dat deze lifestyle veel energie en onnodige onrust veroorzaakte. Ik had ook totaal geen overzicht, ik wist niet wat er binnenkwam en wat er uit ging; ik leefde gewoon voor de vuist weg en ontweek alles wat me wakker kon schudden.De eerste stap die ik zette was mijn creditcard opzeggen. Poeh, al een heel stuk beter. De tweede stap die ik (jaren later) zette was mijn inkomsten en uitgaven eens op een rijtje zetten en constateren dat ik steeds een tikje boven mijn stand leefde! (een tikje maar haha). Om mijn uitgaven aan te passen aan onze inkomsten heeft me toch wel een aantal jaren gekost. Ik heb een creatieve geest dus ook mijn financiën bekeek ik creatief. Ik wist precies wanneer de extraatjes moesten komen zoals kindergeld, vakantiegeld, belastingteruggave en alle extra’s gaf ik met veel gemak uit (en soms wel twee keer!).

Geen grip op je financiën weerhoud je ware doel!

Zoals ik al zei, heeft het me gelukkig nooit tot grote problemen gebracht maar ik bleef toch voelen dat mijn mindset ten aanzien van geld moest veranderen. Geen grip op mijn financiën weerhield me er namelijk van om mijn leven te leven zoals ik dat wilde. Ik had geen vrijheid van handelen want ik zat altijd met dat geld in de knoop. Financieel steeds overleven in plaats van grip op mijn financiën zodat ik bewust kon uitgeven en keuzes kon maken. Dat bleef steeds meer aan me knagen. Vijf jaar geleden raakte ik mijn baan kwijt en moest met 30% minder geld uitkomen. Och dacht ik, geen probleem, ik heb nu ook minder nodig! Maar niets was minder waar. Ik had meer vrije tijd, ik ging eropuit en zag altijd wel een koopje of een bloesje dat ik écht niet kon laten liggen. Na 2 maanden drong het tot me door: dit moest anders.

Maar hoe dan?

Ik ging opnieuw mijn financiële situatie onder de loep nemen en nam drastische stappen. Ik besloot om nog maar een vast bedrag per week op mijn lopende rekening te storten, en daar moest ik het mee doen. Ik moest gewoon steeds die grens voelen, ook de pijn van mislukken maar ook het genoegen van zomaar een tientje overhouden!  Het duurde een jaar voordat ik een nieuwe financiële routine had en er kwam een enorme rust in mijn leven. Ik realiseerde me dat ik 20 jaar lang een angst had; ik was er namelijk heilig van overtuigd dat ik gewoon niet met geld om kon gaan en dus ook maar beter nooit grote wensen kon koesteren, want dat was niet reëel, niet haalbaar. Ik was er helemaal zeker van dat sparen niets voor mij was en dat ik gewoon van dag tot dag moest leven. Dat deden immers zoveel mensen, en kom, niet iedereen kan overal goed in zijn. Mijn angst weerhield me er dus van om te kiezen voor de dingen die echt bij me pasten.

Vrijheid

Wanneer je dan zo’n jaar werkloos thuis zit, dan wil je echter maar 1 ding en dat is kiezen voor datgene dat wél bij je past. Financiële vrijheid en een andere verhouding tot geld waren dus de voorwaarde om mijn intuïtie te kunnen volgen en te gaan voor de dingen waarvan ik wist dat ik ze moest doen. Door het veranderen van mijn overtuiging en het wegnemen van mijn angst kon ik eindelijk de keuzes maken die ik wilde en de dingen doen die voor mij belangrijk waren.

Elke dag je saldo checken

Toen ik het filmpje van Marie TV zag, realiseerde ik me maar al te goed, hoe mijn overtuiging dat ik niet met geld kon omgaan, me lange tijd klein had gehouden. Vandaar ook dat ik meteen de tip opvolgde, die ik nog niet aan mijn bankroutines had toegevoegd nl. elke dag mijn bankrekening checken. Ik maakte er een 40-dagen challenge van en het is een nieuwe routine geworden. Elke ochtend voordat ik aan het werk ga, check ik mijn banksaldo op mijn bank-app!  Supersimpel te installeren op je smartphone. Gewoon elke ochtend even aandacht voor mijn financiële situatie. Die getallen zorgen voor een stuk bewustwording.

Als je banksaldo ineens van 109 euro naar 74 euro gaat, dan doet dat iets met je. Eerst denk je “oh mooi, nog n dikke honderd euro” en de dag erna constateer je dat het er niet eens meer 75 zijn! Zet gewoon een alarm op je telefoon en check je saldo voor je dag begint; je zult merken dat je steeds beter en verantwoorder met je geld omgaat! Je haalt hiermee ook een stukje angst weg. Want als je 10 dagen je saldo niet hebt bekeken, dan weet ik zeker dat je toch een beetje bang bent om te kijken wat er nog over is; ben je over de schreef gegaan? Had je die ene dure lipstick beter niet kunnen kopen? Oei, dat doet zeer en sterker nog: ik weet zeker dat je de komende 10 dagen je saldo NIET checkt, want je weet gewoon dat je weer in het rood bent beland.

Mijn 7 tips om een gezonde relatie met geld te krijgen som ik even voor je op:

  1. Hou jezelf niet langer voor de gek, raap je moed bij elkaar en bespreek jouw angst met je partner. Alleen al het feit dat je het benoemt zal ervoor zorgen dat je een andere relatie met geld krijgt.
  2. Neem geen credit card en koop nooit op krediet!
  3. Zorg dat je overzicht hebt over wat er in komt, en wat er uit gaat. Maak dat overzichtelijk en verzin manieren om je budget te controleren (b.v. 150 euro per week afhalen en daar moet je het mee doen)
  4. Automatische incasso’s of periodieke betalingen zorgen ervoor dat je niets vergeet en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
  5. Realiseer je dat je het zelf moet doen en dat jij de enige bent die verantwoordelijk is voor je financiën!
  6. Verstandig omgaan met geld kun je leren! Het is een vaardigheid en die moet je gewoon leren net als lopen.
  7. en tot slot: check echt elke dag je banksaldo voordat je de deur uit gaat!

Het is niet voor niets dat we in onze mamaplanner ook maandelijks het kopje budget hebben opgenomen. Gewoon als reminder. Zodat je even in gedachte (of op papier) door de maand kun gaan en kijken waar er extra uitgaven zijn of waar je deze maand je geld voor wil gebruiken of juist sparen.