Brugklas tips voor ouders
Als jij een aankomende brugklasser hebt, dan houdt deze stap van basisschool naar middelbare school je vast ook bezig. Logisch want het is grote stap! Een heel leuke stap, maar ook spannend. Want op de brugklas, komt er heel veel af op je kind, en op jou als ouder. Je kind heeft in groep 8 nog nauwelijks huiswerk en is het leven nog overzichtelijk, maar hoe gaat ie dat straks allemaal doen? Misschien vind jij het nog wel spannender dan je kind. Spoken er allerlei gedachtes en vragen door je hoofd.
Geen zorgen, je hebt de komende maanden tijd om jullie voor te bereiden op deze grote stap. Misschien heb je iets aan ons verhaal. We delen graag onze brugklas tips voor ouders met jou. Simpele inzichten die ons hielpen brugklas problemen te voorkomen!
Dit artikel met brugklas tips voor ouders is geschreven op 8 mei 2019 en in maart 2021 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.
Op naar de brugklas
Als ouder van een GROEP 8-er breekt nu een nieuwe fase aan. De tijd van loslaten zeggen veel ouders dan. En dat is natuurlijk ook wel zo. Want als ouder ben je vanaf het moment dat je kind naar de brugklas gaat, veel minder op de hoogte van alles wat er in het leven van je puber afspeelt. Maar loslaten betekent niet je kind laten vallen of aan z’n lot overlaten. Loslaten betekent dat je je kind ruimte biedt om zelf ervaring op te doen en te leren. Maar hoe doe je dat nou, hoe laat je los zonder te laten vallen?
#1 Loslaten maar niet laten vallen
Stel je even voor dat je een steen in je hand hebt, je houdt hem stevig vast. Als iemand dan roept ‘loslaten’ dan kun je twee dingen doen.Je kunt je hand met de handpalm naar beneden keren en je vingers strekken. Dan valt de steen als een blok naar beneden. Dan ben je ‘m kwijt en hebt minder ballast. De steen kan echter ook kapotvallen.
Maar je kunt ook je handpalm naar boven draaien, de steen minder strak omklemmen en wat ruimte geven. Of zelfs je hand strekken. Dan heb je de steen losgelaten maar je houd ‘m ook nog vast toch? Dat is eigenlijk het gebaar dat je maakt wanneer je kind in de puberteit komt en meer ruimte nodig heeft om te groeien.
#2 Je kind wordt als een oester
Je zult in deze fase ook gaan merken dat je kind je minder vertelt, het wordt zwijgzamer en deelt lief en leed met vrienden in plaats van met jou. Vreselijk vond ik het. Ik had een babbelgraag kind, die bij me op de bank kroop en vertelde wat er in dat koppie omging.
En nu, een stugge puber die mokte, zweeg en zich terugtrok. En als ik iets over school vroeg, of wilde helpen kreeg ik een chagrijnig antwoord terug. Na verloop van tijd ontdekte ik andere manieren om te communiceren met mijn puber en om te vragen naar hoe de schooldag was geweest.
#3 Alles is nieuw, ook dat brein van je puber
En aan de andere kant is er de middelbare school, waar je niet meer om half 4 aan de poort staat, waar je sporadisch contact mee hebt en waar in plaats van die vaste juf of meester, een heel team aan docenten staat. Ik had geen idee hoe alles functioneerde en wilde het naadje van de kous weten, want stel je voor dat het misliep dan was het mijn schuld…. (ONZIN, maar ik dacht het wel).
En bovendien al dat huiswerk, zoveel en zoveel verschillende soorten (werkstukken, presentaties, groepsopdrachten, verslagen) ik zag echt door de bomen het bos niet meer. Hoe handig zou het zijn geweest als ik me een beetje in dat puberbrein had verdiept.
In het GRATIS ebook “wervelend van start op de brugklas”, vind je meer brugklas tips voor ouders en tips voor bruggers !
#4 Je nieuwe moederrol
Echt hartstikke lastig. Ik moest als het ware mijn moederrol weer opnieuw uitvinden. En ook mijn weg vinden in de structuur van de school, die helemaal nieuw voor ons was. Magister, mentoren, leerling-coördinatoren, protocollen, en wie doet er nou wat op zo’n school?
Omdat deze wereld zo vreemd voor me was, had ik de neiging om er bovenop te zitten. Alles uit te zoeken en te stressen bij alles wat er misging. Dus in plaats van loslaten hield ik heel stevig vast. Niet handig want mijn kind wilde los, de wijde wereld in. Ik moest gaan loslaten in vertrouwen en mijn kind ruimte geven om zijn eigen weg te gaan.
#5 Het is een fase
Achteraf kunnen we zeggen, dat de gulde middenweg maar weer eens de beste is. Beetje loslaten en ook nog heel veel vasthouden. En wat me ook zou hebben geholpen is me te realiseren dat dit dus een nieuwe fase is. En nieuwe fases, vragen om een nieuwe aanpak.
Wat ik dus eigenlijk had moeten doen was:
1) ‘In kaart brengen’ wat er allemaal ging veranderen voor zowel mijn kind, als voor mezelf, als voor ons gezin.
2) daar over moeten praten met mijn man en kind en
3) vervolgens daar afspraken over moeten maken binnen het gezin.
De oplossing: Spreek uit, spreek af, spreek aan!
En dat is precies wat we uiteindelijk hebben gedaan. Toen het zo rond de kerst helemaal misliep, ik een gestresste mama met een gestresste puber was, zijn we om tafel gaan zitten. Deze 3 stappen hebben we doorlopen, actie ondernomen en het schip vlot getrokken. En weet je, eens in de zoveel tijd, herhalen we deze 3 stappen. Niet altijd simpel maar wel nog altijd effectief.
Meer brugklas tips voor ouders
Naast de vele blogs over het leven met jonge pubers, maken we natuurlijk ook producten. Onze informatie en onze producten hebben maar één doel en dat is het leven van jou en jouw puber simpeler te maken. Heb jij nog brugklas tips voor ouders die je wil delen met ons en andere puberouders? Reageer dan onder dit blog.
Of het nou gaat om een toets- en taakplanner die houvast en structuur biedt in drukke tijden, of die handige SMART NOTES schoolagenda, oftewel het huiswerk-notitie-boek. Onze toffe tools brengen lucht in het puberleven en zorgen ervoor dat jullie van die brugklas een fijn jaar maken! Neem even een kijkje in de SKUR-SHOP