MAMA

Burn-out, een simpele oefening om direct rust te creëren

Burn-out – er is een tijd geweest dat ik het allemaal niet meer overzag. Ineens was het mij allemaal teveel. Altijd probeerde ik alle ballen in de lucht te houden. Zowel voor mezelf als voor mijn kinderen, mijn man, mijn ouders, maar op een gegeven moment was de koek op. Het heeft lang geduurd voordat ik dit toegaf….te lang, ik had een burn-out.

Maar ja, je zit dan in zo’n modus hè. Alles reilt en zeilt. Je trekt de kar, je regelt van alles, je fungeert als vangnet voor je omgeving, want ja jij bent die persoon die alles altijd kan (vinden ook zij).

De spagaat

Langzamerhand begin je je te realiseren dat je steeds meer in een spagaat komt te zitten. Daarbij slaan je gedachten op hol en is de rust in je hoofd ver te zoeken. Met mijn gezin met opgroeiende kinderen, gepest op school, mijn werk waarin ik carrière wilde en kon maken, een man die meer dan fulltime werkt en daarnaast nog allerlei sociale contacten en activiteiten maakte ik overuren. Overuren draaien hou je heel lang vol. Zeker als je daar zelf een weg in gevonden hebt en ook nog denkt de wereld aan te kunnen.

Mijn squeeze kwam toen ik promotie kreeg op mijn werk. Ineens was er meer druk (of legde ik die mezelf op) om te presteren. Daar kwam nog eens bij dat ik het énorm lastig vond om vragen te stellen en hulp te vragen. Thuis liep alles gewoon door. Achteraf denk en zie ik dat ik het heel anders aan had moeten pakken.

Herken jij dit ook? Het feit dat je zelf niet meer meester over je gedachten bent?  Je piekert, je maakt je zorgen, je gaat doemdenken, je kunt gedachten moeilijk loslaten. Zo goed als je je gezin en je werk runt, zo moeilijk kun je op dit moment je eigen gedachten ‘runnen’.  Daarnaast heb je misschien ook wel last van hartkloppingen, zweten of een stem die blokkeert. Dan lijkt het er op dat je aan het overlopen bent. Op het moment dat je je dat realiseert moet je actie ondernemen. Een burn-out ligt namelijk op de loer!

Burn-out, er is chaos in je hoofd

Poets het niet weg met ‘het gaat wel over’, ‘het is nu ff druk’, ‘ik moet hier doorheen’, want hiermee blijft het aanhouden. Wat je als ouder en als werknemer graag wil is het goed doen.  Om het goed te doen moet je jezelf doelen stellen. Wat is jouw doel in het leven? Maak dit zo concreet mogelijk. Stel jezelf vragen als wat kan ik, waar sta ik, waar wil ik naar toe? Door een doel te hebben richt je je aandacht en focus daarop.

Ik kan me zo voorstellen dat je in deze levensfase als doel hebt een goede en leuke ouder en partner te zijn én daarnaast ook een energieke en leuke collega met een job waarin je je kunt ontwikkelen. Het goede nieuws is dat je beiden kunt zijn! Als je op dit moment ervaart wat ik hierboven beschreven heb dan mis je nu alleen ff het overzicht en de rust om je doelen te bereiken.

Ik raad je daarom het volgende aan:

  • Neem pen en papier
  • Ga zitten op een stoel, in een ruimte waar je alleen bent
  • Schrijf nu alle gedachten op die door je hoofd malen, kris kras, maakt niet uit, alles moet eruit
  • Leg pen en papier neer
  • Ga achterover zitten in je comfortabele stoel en haal diep en rustig adem en sluit je ogen
  • Leg je hand op je buik, terwijl je uitademt denk je naar je hand toe
  • Herhaal dit rustig meerdere keren.
  • Doe dit 5 minuten

Het is belangrijk dat je de rust ervaart. Als is het maar voor heel even. Je moet weer heel even voelen wat dat is…rust. Waarschijnlijk ben je daarnaast ook nog je doelen kwijt. Je weet wel ergens, deep down, wat ze zijn, maar niet heel concreet. Ga voor jezelf na wat jouw doelen zijn. Wat je niet moet doen is op de bank gaan zitten en de gedachten de overhand geven. Want juist dan ga je piekeren en blijf je in kringetjes ronddraaien. Het beste denk je trouwens na als je iets actiefs doet, sporten, wandelen, fietsen.

Accepteer de signalen en zie ze als waarschuwing. Het zijn signalen die je duidelijk maken dat het nodig is om andere wegen in te slaan, het eens helemaal anders te doen. Laat je niet meer leiden door boosheid, door ergernis aan kleine dingen of zaken die je toch niet kunt veranderen, maar neem weer de tijd voor leuke activiteiten en richt je aandacht aan de mensen in je omgeving en op jezelf. Niets moet meer, alles mag. Dat alleen al geeft je meer rust. (en voorkomt een burn-out!)

Jouw doelen

Een mooi begin van je eerste doel….als dat tenminste die goede en leuke ouder is…. is de samenwerking en rust terugbrengen in je gezin. Want al hollende tijdens de waan van de dag zijn zij met jou mee gaan  ‘rennen’. Ik kan me zo voorstellen dat je op dit moment niet overziet hoe je dat aan moet pakken. We kunnen je helpen door je te leren SKURREN! Download bijvoorbeeld ons GRATIS e-Book ”Hoe overleef ik de ochtendspits” en maak hiermee een eerste stap op weg naar meer rust in je gezin. Er zitten tal van lijstjes in die je houvast zullen bieden op die drukke dagen!

Je tweede doel is een energieke en leuke collega zijn in een job met carrière perspectief. Een wijze les die ik hierin heb geleerd is om open en eerlijk te zijn. Geef aan dat je momenteel worstelt met je balans werk en gezin. Je werkgever is er bij gebaat dat jij lekker in je vel zit en op je werk ook met je werk bezig kunt zijn en niet met alle to-do-lijstjes over thuis die nog in je hoofd zitten. Doe even een stapje terug en accepteer dat je tijdelijk op 80% functioneert. Dat is ook goed! Kijk waar je tijdwinst kunt boeken door dingen anders te doen, of gewoon te schrappen. Maak inzichtelijk hoeveel tijd er gaat zitten in al je klusjes en taken en maak keuzes. Je kunt niet alles en dat hoeft ook niet! Misschien is het simpel-samen-plannen-doeboek wel iets voor je. Het is helemaal GRATIS te downloaden en geeft je 7 super checklists én leert je tijdbesparende routines.

Plan het in!

En last but not least: Hoe druk je het ook hebt…plan het in!…het gaat je namelijk alleen maar tijd opleveren! Beloofd! Onze mamaplanner helpt je om prioriteiten te stellen. Met de mamaplanner kun je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse doelen formuleren en letterlijk een plan maken om deze te bereiken. Je creëert overzicht, zodat er rust ontstaat in je hoofd en dús in je leven.

PS: Als je dit een interessant artikel vond, deel het dan met je vrienden ! Neem ook eens een kijkje op onze Facebook-pagina en like ons!