Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk maken

Begeleiden van huiswerk – hier zijn de 4 grootste valkuilen

Begeleiden van huiswerk – hoe doe je dat?

Wij krijgen regelmatig vragen binnen van ouders die willen weten hoe ze hun tieners kunnen begeleiden bij huiswerk (op de middelbare school). Uiteraard staan we jullie graag met raad en daad bij en delen we onze ervaringen via de blogs en verwerken we ze in onze SKUR-boeken.

Maar wat vaak moeilijk te vangen is in een tip of advies, is het feit dat we het zo graag goed willen doen voor onze kids, maar daardoor soms te gek zijn! De liefde voor onze kinderen is zo groot, dat we vaak onze eigen grenzen verliezen en zo veel liever iets voor hen doen dan voor ons zelf. Wat genieten we ervan als we ze kunnen verwennen en ze een zorgeloos leven kunnen bezorgen.

Daarom hebben wij onze 4 grootste valkuilen bij het begeleiden van huiswerk maken op een rijtje gezet. Zeker niet om je de les te lezen, want hé wij zijn net als jij moeders die dol zijn op hun kinderen en ook vaak té gek bezig. Nee, gewoon als reminder om er samen voor te zorgen dat we ze, zoals de Dalai Lama zegt, wortels geven om te groeien en vleugels om uit te vliegen.

Huiswerk maken tips

Dit artikel over de 4 valkuilen bij het begeleiden van huiswerk is geschreven op 22 november 2014 en in november 2020 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

1. Alleen of samen

Ik schets even de situatie: “mam, hoe teken je eigenlijk een vulkaan?” geef maar toe, voordat je het weet ben jij aan het tekenen en zit je zoon of dochter ff te snapchatten.

DO’s : Vraag je kind wat hij niet begrijpt aan het tekenen van een vulkaan? Weet hij niet hoe een vulkaan eruit ziet? Effe googelen! Kan hij het niet tekenen? Geen probleem, begin maar en dan zien we wel verder. En natuurlijk alleen helpen met je mond en niet met je handen !
DON’T: neem het niet over! Jij bent de begeleider en jij hebt je schooltijd al doorlopen. Je kind moet het leren en dat kan alleen door het zelluf te doen! huiswerk begeleiden dus 🙂

2. Geen prinsesjes of prinsjes maar gewoon gezinslid

Oh, je wil ze zoo graag gelukkig zien en je gunt ze de wereld, maar kijk uit dat je niet doorschiet. Je kind heeft vaak het idee dat hij b.v. in het weekend niets hoeft te doen en in vakanties vrij heeft “Mam, daar zijn vakanties voor: niks doen!”. En dat terwijl het huishouden gewoon doordraait en jij alles alleen of met je partner doet. En als je dan uiteindelijk even een handje hulp vraagt, zijn ze vaak ook nog pissig ook en dan word je pas goed kwaad! I KNOW !

DO: zorg dat er duidelijk is, wie wat doet en op welk moment. Verdeel de klussen van vaatwasser uitruimen tot de jongste voorlezen en van het gras maaien tot naar de bakker gaan.
En by the way: als er geen school is, staat het leven niet stil hoor. Dan moet er ook gewassen en gekookt worden, dus wie wat meer vrij heeft, mag ook meer doen 🙂
DON’T: ga niet met ze in discussie, herhaal gewoon wat je van ze vraagt en wanneer je wil dat de klus geklaard moet zijn. Je wint het echt niet van alle ja-maars en excuses van je puber.

3. Geef je grenzen aan.

En ineens is er helemaal onverwacht een overhoring en hoorden ze echt vandaag pas dat die toets was in te halen en oh, dat ze drie boeken moesten lezen dit schooljaar had niemand ze verteld. En die stencil met opgaven, die heeft de hele tijd hier op de tafel gelegen, die zul jij wel op hebben geruimd! Nou believe me, in 9 van de 10 gevallen is het echt een misser van je kind; niet erg maar wel gewoon iets waar hij/zij de schuld dus niet buiten zichzelf moet zoeken.

DO: Steun je kind, beaam dat het heel vervelend is maar dat je zeker weet dat hij/zij hier een les geleerd heeft. Vraag hoe hij/zij dit denkt op te lossen / aan te pakken en of hij daar jouw hulp bij nodig heeft.
DON’T: ga je kind geen verwijten maken, val de school ook niet af maar laat je kind naar een oplossing zoeken. Kijk of hij nog iets kan redden, maar spring zeker niet in de bres. Met vallen en opstaan leert een kind en alleen zo kan hij/zij zijn eigen motief ontwikkelen en kun jij de huiswerkbegeleiding een beetje terugschroeven ;).

4. Zorg voor voldoende nachtrust.

Wist je dat een kind van 10 jaar, nog 10 uur slaap nodig heeft en een kind van 12, nog 9 uur. Pas vanaf 14 jaar kan een kind met 8 uur slaap toe. Als jouw puber van 13 jaar om half 7 opstaat dan moet hij dus echt om 22.00 uur slapen om voldoende nachtrust te krijgen. (en dan zonder telefoon naar bed! Want je wil nie weten hoe vaak hier nog appjes binnenkomen na half 12 ’s avonds ….)

DO: Vaste bedtijden door de week aanhouden waarbij je kijkt naar de behoefte van je kind en uiteraard in weekenden wat later, maar ook daar mag je best grenzen in stellen!
DON’T: denk niet dat je kind verstandig genoeg is om op tijd naar bed te gaan. Kinderen kunnen dit echt nog niet zelf aangeven. Kijk naar hun gedrag overdag, naar hoe fit ze ’s ochtends wakker worden en of ze een gezond uiterlijk hebben en energiek zijn.

Toch nog moe na school? Een powernap doet wonderen. Lees de zin en onzin van de powernap in ons blog

Begeleiden van huiswerk

Ik heb zelf veel steun gevonden bij de bemoedigingstrainingen die ik volgde en ook alle kennis die ik haalde uit het boek “Kinderen opvoeden en vrede in het huis houden” een van de zeer inspirerende boeken van o.a. Theo Schoenaker de grondlegger van de bemoedigingsfilosofie. Het boek is volgens mij alleen nog tweedehands te verkrijgen, maar zeker een aanrader voor wie zijn kinderen op een positieve manier wil opvoeden, met respect als basis. Kijk ook eens op de website van Positive Discipline Nederland – opvoeden met het hart.

Accepteer je kind, geloof dat het kind goed genoeg is en heb vertrouwen dat je kind zich op zijn eigen manier goed zal ontwikkelen. Je respectvolle houding zal de ontwikkeling van je kind positief ondersteunen.

Onze puberkaartjes zijn ook vanuit die visie ontwikkeld. Het zijn lieve, stoere kaartjes waarmee je je kind even een hart onder de riem kunt steken. Als stimulans bij het harde werken voor bijvoorbeeld een toets of opdracht. Als oppepper als het even tegen zit of als hij twijfelt over zichzelf. Of als goedmakertje omdat jullie botsten en het je niet lekker zit óf gewoon om ze te laten weten dat je er altijd voor ze bent no matter what! En omdat een klein gebaar soms beter is dan een grote discussie……