MAMA

De 5 vaardigheden die tieners nodig hebben ná school

De 5 vaardigheden die tieners nodig hebben ná school

Naar aanleiding van mijn blog “De 5 vaardigheden die tieners nodig hebben op school” kreeg ik (terecht) de vraag hoe het dan met die andere 5 skills zit. Ik vertelde in dat blog over het webinar dat ik onlangs volgde en dat werd georganiseerd door Harvard Business School. Daarin vertelde Marie Schwartz, CEO en founder van Teenlife.com, over haar kijk op “the 10 skills teens need to succeed”, die zeer waardevol zijn voor de tieners van vandaag.

Dit blog over “De 5 vaardigheden die tieners nodig hebben ná school” van 4 december 2017, is in november 2021 bijgewerkt.

Marie sprak over 10 vaardigheden en verdeelde deze in 2 categorieën. De eerste 5 skills hebben de tieners nodig om de schoolperiode succesvol te doorlopen:

  1. Drive en passie,
  2. Onafhankelijkheid en zelf-management,
  3. Plannen en prioriteiten stellen,
  4. Intermenselijke vaardigheden,
  5. En zgn. ‘cultural awareness’.

Maar hoe zit het dan met die andere 5 vaardigheden die jouw kind nodig heeft als ie later daadwerkelijk na school, aan de slag wil. Wat is dan belangrijk?

Deze 5 vaardigheden hebben tieners nodig ná school

  1. Verbale en schrijfvaardigheid,
  2. Kunnen werken in een team,
  3. Oplossingsgericht denken,
  4. Technische kennis,
  5. Flexibiliteit en behendigheid.

Dit zijn zeker vaardigheden die je kind voor een deel op school gaat leren. Maar ook als je kind sport of een andere hobby heeft, zoals toneel, robotica, muziek, dan komen dit soort dingen aan bod. De nummers 2 t/m 5 zijn echt iets dat je in een club of team kunt leren. Denk maar aan samen spelen, samen tot een oplossing komen.

Wat kun je als ouder doen?

Als ouder kun je ook zeker je steentje bijdragen aan de 5 vaardigheden die tieners nodig hebben ná school. Want als je ze meeneemt in het runnen van jullie gezin, samen prioriteiten stellen, praten over waar jullie op vakantie gaan, dan is het ook geven en nemen; teamwork! En als er botsingen zijn op welk vlak dan ook, dan ga je in gesprek en kijk je niet alleen wat er mis, maar ook hoe dit opgelost zou kunnen worden.

Als een van de pubers aankomt met een ‘probleem’ of boos is over iets, dan vraag ik ook vaak: wat zou volgens jou een oplossing kunnen zijn! Het is zo’n zegen als je kind leert denken in oplossingen in plaats van in problemen.

Verbale en schrijfvaardigheid

Punt 1 en 5 vind ik zelf wat lastiger om te stimuleren. Die kids zijn zo van de SMS- en Whatsapp-taal, daar is toch soms geen touw aan vast te knopen?! Oh ze communiceren de hele dag maar punten en komma’s, of hoofdletters … no way! Ik ben daar soms heel irritant in en type bij zo’n whatsappje even het gecorrigeerde, fatsoenlijk Nederlandse woord in mijn retour-bericht. Maar ondanks het feit dat ik gewend raak aan ‘ff’ en ‘wtf’ vind ik toch een spelfout, of verkeerde/geen interpunctie echt storend. Als er dan een mail of zo de deur uit moet, b.v. naar een stageplek of aan de mentor, dan lopen we toch even samen alle zinnen na. Ben ik net zo’n frik maar dat kan me niks schelen.

Maar ik laat de kinderen ook zelf bellen voor hun tandartsafspraak, dokter of als er iets met hun pc is. Zelf regelen, hup! En in sommige gevallen vraag ik ze vooraf wat ze gaan zeggen of wat hun aanpak is, dan kan ik altijd nog wat aanvullingen of tips geven. Leer je kind deze vaardigheden!  Het zijn allemaal kleine beetjes die helpen bij de 5 vaardigheden die tieners nodig hebben ná school.

huiswerkuurtje

Flexibiliteit

Om je kind als het ware te trainen in het flexibel zijn, kun je volgens mij vanalles verzinnen. Het leven zit immers vol verrassingen, dus je kunt maar beter leren om er mee om te gaan.  En meteen aan de slag te gaan met wat betekent dit, hoe kan ik hier mee omgaan, wat is er misschien wel heel positief aan deze wending. Verrassingen en vreemde wendingen zijn immers onderdeel van het leven.

En nu ik er zo over nadenk, realiseer ik me dat je al deze vaardigheden eigenlijk traint als je simpel, samen plant! Ons motto 🙂  Want als je samen het huishouden runt, echt de taken verdeelt, dan komt dit allemaal aan bod. Je werkt dan als een team samen om tot het beste resultaat te komen (gedeelde last en veel tijd samen), je gaat niet bij de pakken neerzitten want de klus moet immers worden geklaard; je zoekt een oplossing die past. Om met elkaar rekening te houden moet je flexibel zijn en kunnen meebewegen met de golven en grillen van je gezin.

Samen de lusten en de lasten

Wanneer je de lasten deelt, ga je ook de verantwoordelijkheid delen en elk gezinslid voelt zich op die manier ook echt verbonden. Dat komt je gezinsgeluk absoluut ten goede.  Want iedereen wil ergens bijhoren, deel van uitmaken en het gevoel krijgen dat ie onmisbaar is. Dit filmpje van womeninc geeft mooi weer, waarom de verhoudingen wel eens scheef liggen.

Ik herken me hier in elk geval in. Het is een patroon, dat zo af en toe toch weer de kop opsteekt. Wij vrouwen zijn geneigd om heel veel taken naar ons toe te trekken. We doen het allemaal zelf wel en houden alle ballen in de lucht. Onze agenda en ons hoofd zitten regelmatig VOL! Het enige dat helpt is om de klussen die op je bordje liggen (zelf gedaan) te gaan verdelen. Elk gezinslid heeft wel iets dat ie kan bijdragen aan het grote geheel. Of het nu de vaatwasser uitruimen is, de kat voeren, of de verjaardagen in de gaten houden, iedereen kan iets! Belangrijke levensvaardigheden voor een tieners 🙂

Wat ook heel handig werkt zijn de lijstjes in ons E-book: Plannen met KIDS. Ik noem even de avondchecklist; een handig lijstje dat elk gezinslid ’s avonds afwerkt (kleren klaarleggen, gymtas klaar, telefoons aan de oplader). Of ons boodschappenlijstje: je spreekt af dat diegene die ziet dat er iets op is, het aankruist op de booschappenlijst. Of de menuplanner? Als je één keer een weekmenu maken (samen) en dan ook één keer de boodschappen doen, scheelt je een hoop tijd en geld.

ACTIEPLAN VOOR MEER RUST & RUIMTE

  1. Download het E-book “Plannen met Kids”
  2. Lees de eerste pagina’s en print dan snel de lijstjes die jou handig lijken.
  3. Ga met je kinderen/partner om de tafel zitten en kijk eens waar de bottlenecks zitten.
  4. Verdeel de taken
  5. En geniet vervolgens van de tijd die vrijkomt en plan iets leuks samen!

Kortom, geef ze thuis een oefenveld om te trainen, slidings te maken en onderuit te gaan. Daarmee doe je je kids en jezelf een heel groot plezier. En hé, thuis is immers een veilige omgeving waar ze kunnen oefenen met deze vaardigheden; Er is geen scheidsrechter maar een mama en die helpt ze gewoon weer rechtop en het spel gaat verder!

Liever direct het ideale plan-pakket bestellen?

Kijk dan in onze shop voor jouw beste brugklasproduct voor je tiener.

Laat hieronder je reactie achter op dit blog.