MAMA

De 7 beste tips voor de ochtendspits

Het is 6.30 uur, de wekker gaat; het startschot is gegeven: 3-2- 1-GO! Je trekt die sprint, je rent je rot en bent blij als je binnen de tijd en zonder te struikelen de eindstreep passeert. De ochtendspits in een gezin is topsport; een energie-explosie van je welste en dat op een moment dat waarschijnlijk nog niet alle zintuigen in bloedvorm zijn!

In een gezin met werkende ouders en schoolgaande jeugd is de ochtend vaak een grote bron van stress en ergernis. Iedereen moet op de badkamer, spullen pakken, ontbijten en op tijd vertrekken om op tijd op school of werk te arriveren. De één heeft het eerste uur vrij, de ander moet per sé met de fiets naar school want er is een excursie, manlief moet op tijd weg omdat ie een vergadering extern heeft, en jij bent er gisteravond niet meer aan toe gekomen om je haren te wassen en hebt nu extra tijd nodig op de badkamer.

Het zijn allemaal zaken die van invloed zijn op dat uur tussen wakker worden en vertrekken. Er moet een heleboel gebeuren in een hele korte tijd en als dat niet gepland wordt, dan is er ochtendstress en in de meeste gevallen heb je er de hele dag ook nog last van. En als het een beetje tegen zit gaat er altijd wel één jankend naar school of met ruzie de deur uit. Voordat je dag dus goed en wel begonnen is, is er al stress. Je hebt een rotgevoel en het duurt eventjes voordat je kunt overgaan tot de orde van de dag.

Dit kan ook anders, maar het vergt aanpassing, structuur en oefening!

We geven je graag de 7 belangrijkste SKUR-tips als E.H.B.O. Eerste Hulp Bij Ochtendstress!

  1. Zorg voor een goede nachtrust; neem voldoende slaap want als je niet voldoende rust hebt gehad, ben je minder flexibel en kun je de dag beter aan.
  2. Plan de tijd die je nodig hebt bruto; realiseer je dat voor alles dat je ‘EFFE’ doet, minstens 5 minuten nodig hebt en niet 1!
  3. Delegeer: doe het niet allemaal alleen maar laat je kinderen en partner ook meedenken en meewerken aan een fijne start van de dag!
  4. Cluster de taken; b.v. jij doet beneden (keuken, ontbijt) je man doet boven (douche, aankleden)  of wie vroeg de deur uit moet heeft ‘dienst’ van 6.30-7.30 en de ander neemt het daarna over, of jij neemt de twee oudste voor je rekening, je partner de kleinste. Kijk wat het beste past in jullie situatie.
  5. Geef alle spullen in huis een vaste plek; voor de ochtend zijn dat m.n. GSM, sleutels, boterhammentrommels, tassen.
  6. Plan ook ergens 10 minuutjes rust; voor ’n kop koffie in je eentje, om even vooruit te blikken op de dag of kort met je gezin de dag door te nemen.
  7. Verspil geen tijd aan je smartphone, en vraag ook de rest om het gebruik van GSM te beperken.

SKUR helpt een handje en heeft als hulp bij ochtendstress het  e-Book “HOE OVERLEEF IK DE OCHTENDSPITS” geschreven. Het is perfect voor alle werkende ouders wiens pubers nog helemaal niet bezig zijn met plannen zijn, wiens hormonen zorgen voor de ‘verkeerde’ focus en die ’s ochtends vroeg wel opstaan maar nog lang niet wakker zijn! Maar ook voor de basisschool leerling, die zijn eerste stappen naar zelfstandigheid maakt.  Wil je meer lezen over dit GRATIS E-Book, lees dan vlug hier verder.

En heb je vragen, schroom dan niet om ons een mailtje te sturen naar info@skur.eu!