MAMA

De achtbaan van het moederschap

Het moederschap brengt een hele verandering in jou teweeg. Je bent euforisch! Waar je eerder alleen oog had voor jezelf en je partner, is je lichaam en geest nu volledig in het teken van jouw kindje op het moment dat je baby geboren wordt. Alles, maar dan ook alles, wijkt voor jouw kind.

Na enige tijd kom je weer in een bepaalde structuur terecht. Je past je leven aan je kind aan, je bouwt jouw leven eromheen. Als je kind na enige jaren naar de basisschool gaat laat je je kind langzaamaan los. Je kind komt op vrije benen te staan, maar uiteraard kijk jij nog heel veel met hem/haar mee. Gaandeweg de jaren laat je steeds meer los en wordt je kind zelfstandiger.

Jouw leven, jouw werk, heb je de eerste jaren misschien wel op een zijspoor gezet, maar op enig moment kan het gaan kriebelen en wil je weer aan de slag, weer studeren of voor die promotie gaan. En als dat niet zo is, blijf jij je werk doen zoals je dat deed, en draai je je gezin daarnaast of andersom. Iedereen doet dat op zijn eigen manier.

DE ACHTBAAN VAN HET MOEDERSCHAP

Door moeder te worden stap je als het ware in een achtbaan. Je stapt erin en blijft rondjes maken. Je houdt vol, runt je gezin, hebt je baan, neemt die carrière-uitdaging aan en alles blijft doorgaan. Vaak weet je dat het een stap teveel is die je zet, maar je wilt alles zo graag. Vaak ben je al bezig jezelf uit te putten, maar je houdt het vol; je denkt dat het je wel allemaal lukt. Je maakt veel uren en werkt hard, maar in het weekend slaap je bij of je denkt misschien zelfs: ik heb die slaap niet nodig, ik trek het wel, nog even dit en dan is het rustiger. Excuses die je jezelf voorhoudt met het idee dat het straks beter gaat. Dat het nu eenmaal een periode is, dat het de leeftijd van je kind(eren) is die ervoor zorgen dat je nu ff een tandje bij moet zetten.

Maar ja, is dat zo? Is het inderdaad zo dat je nu ff dat tandje bij moet zetten en dat het ‘straks’ beter is? Ik betwijfel het! We willen dat zo graag denken, want iets niet doen of iets laten of minder perfect doen, dat willen we écht niet. We houden onszelf hierin ook wel voor de gek. Want wie wil nu toegeven dat het allemaal teveel is. Zeker als iedereen de indruk heeft dat jij zo sterk bent en het allemaal aankunt, jij het altijd zo goed kunt runnen en jij weet hoe dat moet. Maar niemand kan zien of weten wat er in jouw hoofd of  lichaam omgaat.

Ondertussen ben je misschien al een paar keer bij de dokter geweest. Je hebt kwaaltjes, moe, concentratieproblemen, hoofdpijn, grieperig, teveel gedachten en je slaapt slecht, maar na bloedonderzoeken en foto’s komt er ‘niets’ uit. De dokter kan niets vinden. En omdat de dokter niets vindt blijf jij maar doorgaan, want er is geen reden of zelfs geen excuus om een stapje terug te doen. En dit is het verraderlijke van het hele verhaal, want op die manier blijf je in die achtbaan zitten. Je gaat ‘gewoon’ door met jezelf uit te putten.

Juist dan, wanneer jij door blijft gaan en jezelf voorhoudt dat het nu eenmaal ‘even’ zo is, hoeft er maar DIT te gebeuren en je gaat onderuit. Dat is namelijk het gevaar dat op de loer ligt. In mijn geval was het een combinatie van factoren. Ik maakte promotie op mijn werk (wat heel veel van mij eiste als perfectionist), mijn man werkte veel in het buitenland (waardoor ik er vaak alleen voor stond), de kinderen moesten na school gebracht en gehaald worden naar sportclubs (en kregen hierdoor meer verantwoordelijkheid naar anderen), mijn ouders vroegen veel van me (wat ik deed omdat zij zoveel voor mij hadden gedaan), én tot overmaat van ramp werd mijn zoon gepest op school. En dat laatste…..dat was voor mij de druppel!

 

BOEM!!!

Ineens was het BOEM!!! Ik kon letterlijk niet meer mijn bed uitkomen! Ik was volledig en totaal uitgeput. De trap oplopen was me zelfs al teveel. Ik huilde om alles, kon niet meer nadenken, kon mijn gedachten niet meer ordenen, alles liep door elkaar. Ik voelde me zó ontzettend machteloos!

Wat mij er uiteindelijk uit heeft gehaald is het inzicht krijgen in mijn leven, in hoe ik het leven geleid had en wat ik daarin moest veranderen. Maar ook hoe ik mezelf moest veranderen om meer ruimte vrij te maken voor mezelf. Ik hoefde niet per se altijd alles te doen, alles maar op mijn eigen bordje te leggen ,alles te laten verlopen zoals ik het in gedachten had. Anderen kunnen net zo goed mee helpen en je ontlasten, het was een ware mindset verandering die me hielp om mijn leven weer op de rails te krijgen.

 

Je hoort het vaak, na een burn-out, ‘het is het beste dat me is overkomen’. Dat gold voor mij ook. Want mijn leven na de burn-out is gelukkig nooit meer hetzelfde geweest als voor de burn-out. Het was een hele weg en die willen wij jou graag besparen. Wij willen jou nu al behoeden voor een burn-out. Want je kunt heel goed op voorhand ingrijpen voordat het te laat is en een burn-out voorkomen!

Maar omdat je vaak in die achtbaan zit kom je er vaak zelf niet uit. Je ziet letterlijk geen uitweg meer en je maakt jezelf wijs dat het straks beter gaat. Maar straks, later als de kinderen wat ouder zijn, sta je weer voor andere problemen of dilemma’s waar je mee moet dealen en kom je erachter dat het leven aan je voorbij getrokken is. Eén ding is zeker…zo doorgaan is niet de oplossing. Je put jezelf namelijk steeds meer uit, je blijft over je eigen grenzen gaan, je gaat fundamenteel té lang tegen je natuur in, tegen je kunnen in. Jezelf negeren is funest voor je gezondheid! Je raakt erdoor in onbalans.

Juist om die redenen willen wij voorkomen dat jij als werkende moeder té ver gaat en in een burn-out terecht komt. Het is nergens voor nodig. Dit kan écht anders! En het is niet eens zo moeilijk, je moet alleen net even weten hoe. En juist om die reden is SKUR er, om jou als werkende moeder, die het voor iedereen altijd goed wil doen, te leren hoe je de juiste balans vindt in de combinatie werk en gezin en daarnaast ook nog een leuke partner en vriendin te zijn.

Wil jij ook een juiste work-life balance, rust in het gezin en tijd voor jezelf? Begin dan met een beetje SKUR in je leven en download het GRATIS Simpel-Samen-Plannen Doeboek ? Je krijgt dan in 1 klap 7 super-checklists, je leert onze tijdbesparende routines en creëert zo meer tijd voor jezelf en lol met je gezin!