Algemeen Brugklas

De brugklas…nu doen ze het zelf (dus écht niet)

En hoe bevalt het de brugklas moeders? Valt het je mee of valt het je tegen?

Ik herinner het me nog goed van vorig jaar. Poeh wat viel me dat tegen! Het eerste jaar middelbare school, de brugklas. In de zomer kochten we alle benodigdheden volgens het lijstje van school, een nieuwe stevige schooltas, een nieuwe fiets (want die kleine kon nu toch echt niet meer) en meneertje was er klaar voor.

Alle spullen in huis en hupsakee

Dacht ik.  Op de middelbare school kregen we één van de eerste weken een ouderavond met de mentor, nog een ouderavond met uitleg over het eerste jaar, over Magister, een folder over huiswerk maken en eventueel kon ik me nog opgeven voor een workshop met betrekking tot (de gevaren van) social media. Klonk mij allemaal prima in de oren! Goed voorbereid is het halve werk.

En toen kwam hij meteen de tweede week thuis met een onvoldoende. Huh? Al een toets gehad? Zo snel en zo onverwacht? Hé die hadden we niet zien aankomen 🙁

Eigenlijk was dat de voorbode van het reilen en zeilen in de brugklas. Alle cijfers tellen mee, ook die van de eerste weken. En als je dan een onvoldoende hebt, dan moet je weer goede cijfers halen om deze te compenseren. Natuurlijk is het niet zo dat wij zo drammerig zijn en hij alleen maar goede cijfers moet halen, maar het is gewoon zonde en onnodig.

Een heftig brugklasjaar

Al met al merkten we gedurende het brugklasjaar dat er veel bij komt kijken om je kind te begeleiden dat eerste jaar middelbare school. Ik heb het ook om mij heen gezien. Ouders die dachten en vonden dat het kind het allemaal zelf moest doen. Of die er vanuit gingen dat school hier veel in deed. Ik zeg niet dat het kinderen niet lukt, maar het moet wel al erg zelfstandig zijn wil het dit jaar zelf door komen.

Vaak hoorde ik “Ja jij hebt gemakkelijk praten, bij jou gaat alles vanzelf, jouw kinderen doen dat uit zichzelf”, maar ook bij mij was het zo dat ik ze moest begeleiden. Ik heb ze geleerd te plannen, het huiswerk te organiseren, op tijd zaken op te zoeken. En het is bij ons ook niet altijd op tijd af. Het komt heus wel eens voor dat er op de laatste avond nog zaken gedaan moeten worden.

Maar ik heb ook met eigen ogen gezien hoe het gaat wanneer je je kind niet begeleid en denkt dat het allemaal wel losloopt. Je kind wat afzakt qua niveau, gewoon om dat ie het niet trekt, omdat het ‘m teveel is, omdat ie het niet overziet. Ze verzuipen het eerste jaar. En als jij niet oppast ga je met hem mee. Want voor jou loopt ook alles door qua werk, gezin, familie en noem het allemaal maar op.

Wees goed voorbereid

Ik vond het een pittig jaar. Voor mijn kind, voor mezelf om overal de tijd voor te hebben en ook nog eens de ontwikkelingsfases die de kids doormaken in deze periode. Ook daar worstel je mee. Wat mama zegt is niet meer zo vanzelfsprekend en waar. Je moet soms gewoon een ware strijd leveren.

Ga goed voorbereid het brugklasjaar tegemoet. Zorg dat je weet wat je te wachten staat. Begeleid je kind in het leren leren, leren plannen en leren organiseren en maak afspraken met elkaar. Daar heeft ie zijn hele leven voordeel van. “It’s the wise mother who gives her child roots and wings”.

Als je meer hulp nodig hebt bij het plannen van huiswerk is onze huiswerkplanner ideaal.  Wil je nog meer hulp bij de begeleiding van je puber dan is ons boek Plannen met Pubers vast iets voor jou. Als je even op de afbeelding klikt, krijg je meer informatie over het boek en hoe je het kunt bestellen.