Algemeen Brugklas Middelbare school

De kracht van rust

De kracht van rust

Dat ik ooit nog eens een boek zou lezen over de kracht van rust, en zelfs zo geïnspireerd zou raken om over de kracht van rust te bloggen; wie had dat gedacht. Ik, die wervelwind, die nooit stilstaat. Als het lichaam rust dan raast het brein en andersom.

Naarmate ik ouder word, ervaar ik op diverse gebieden dat razen en doen, niet altijd de oplossing is. Sterker nog, sinds de opkomst van mindfulness ben ook ik geïnteresseerd geraakt in de kracht van onverdeelde aandacht. In, 1 ding tegelijk doen in plaats van multitasking. En, bij tijd en wijle een rustpauze inlassen.

En met rust bedoel ik dan niet, gewoon wat Netflixen of op je iphone scrollen. Nee met rust, zo heb ik ontdekt, wordt bedoeld: echt even helemaal niks! Gewoon voor je uit turen. Niksen, lummelen, luieren. En naarmate ik de kracht er van ben gaan ontdekken, ben ik het meer gaan waarderen en meer gaan inbouwen in mijn dagelijkse bestaan. Ik heb de kracht van rust ontdekt.

Rust; juist voor pubers, juist nu

Een mens heeft rust nodig en dat idee is niet nieuw! Oude Griekse filosofen waarschuwden al dat werk zonder rust niet veel nieuws oplevert. En de Amerikaanse journalist Thompson noemt als eerst recept voor die overprikkelde samenleving, dat we werk eens minder centraal zouden moeten stellen.

Dat lijkt me voor die pubers ook, een prima insteek. Tuurlijk, dat huiswerk moet gemaakt worden, maar wat als we nu eens wat meer rust konden inbouwen in het leven van onze kinderen. En dat (huiswerk-) eens minder centraal zouden stellen. Aan alle kanten wordt er aan hun getrokken, zijn er eisen en verwachtingen, en overschrijdt de hoeveelheid prikkels, dagelijks de limiet!
Minder moeten en meer rust! Wij stemmen voor 🙂

Rustmoment in de klas – podcast

Een poos geleden kwamen wij in contact met Wendy de Groot, oprichter van Rustmoment in de klas. We hebben met haar een podcast opgenomen over de grote overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. We deelden onze kennis over:

  • Stress in de brugklas; hoe kan dat nou?.
  • Wat komt er allemaal op een kind af op de middelbare school.
  • Hoe kun je structuur en dus ruimte krijgen in die drukke puberkoppies.
  • Hoe belangrijk zijn routines bij het creëren van rust en ontspanning
  • En welke rol spelen rustmomenten bij een ontspannen overgang van PO naar VO.

Het werd een toffe Podcast, want als wij het over onze passie kunnen vertellen dan genieten we en krijg je ons niet makkelijk stil! En wat gaaf dat Wendy op haar beurt ook weer nadacht over wat nu goede oefeningen zouden kunnen zijn om ervoor te zorgen dat kinderen met een rustig hoofd aan de slag kunnen met hun huiswerk. Ze schreef speciaal voor ‘onze’ tieners de onderstaande bijdrage, en deelt graag 3 praktische oefeningen voor het creëren van rust met ons.

Met een ‘rustig hoofd’ effectiever je huiswerk maken

Alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en denkt zijn allemaal prikkels die je hersenen verwerken. Als je een drukke dag op school hebt gehad, er vanalles is gebeurd en je gaat meteen aan je huiswerk, dan kan het nog onrustig zijn in je hoofd.

Een onrustig hoofd kun je merken aan bijvoorbeeld je gedachten die alle kanten op gaan: van je huiswerk, naar wat er was gebeurd op school, naar dat ene appje of die vriend(in) die je nog even moet spreken, naar wat je mee moet nemen naar de sport zometeen en vervolgens weer terug naar je huiswerk. Je kunt je dus niet goed concentreren.

Een druk hoofd is net een glitterbol

Je kunt onrust of drukte in je hoofd vergelijken met een glitterbol. Als je de glitterbol schudt, zie je dat de glitters alle kanten op gaan. Net als de gedachten in je hoofd. Als je de glitterbol even stilhoudt dan zakken de glitters en is het daarna weer rustig en helder.
Dit gebeurt ook met je gedachten, als je even stopt met alles wat je doet, je dus even een rustmoment neemt, wordt alles weer helder en rustig in je hoofd. Je kunt je dan ook een stuk beter concentreren. Het doen van je huiswerk gaat dan gemakkelijk én sneller.

Drie oefeningen voor het nemen van een rustmoment.
Rustmomenten zijn momenten waarop je even niks doet. Je gedachten mogen afdwalen, dit gebeurt bijvoorbeeld als je onder de douche staat of als je een uit het raam staart. Je kunt ook een korte ontspanningsoefening doen. Drie soorten oefeningen die je kort voor jezelf kunt doen:

Ervaar de kracht van rust met deze 3 oefeningen

  1. Volg je adem
    Leg je armen over elkaar, laat je voorhoofd op je armen rusten en doe je ogen even dicht. Volg dan je adem: voel waar je adem zit en adem rustig in… en uit…. Merk je dat je gedachten snel afdwalen? Tel je adem dan: “1 adem in – 1 adem uit. 2 adem in, 2 adem uit” totdat je bij 5 bent.
  2. Span je spieren aan
    Span alle spieren in je hele lichaam aan: krul je tenen, trek je navel in, maak vuisten, span ook alle spieren in je gezicht aan door als het ware boos te kijken en zucht dan diep uit en ontspan.  Dit kun je 3 keer herhalen.
  3. Rek je uit en gaap!
    Als je na het wakker wordt en je bent nog een beetje slaperig, dan helpt het om je even uit te rekken en te gapen. Dit werkt ook goed als rustmoment tussendoor:
    Rek je zelf maar eens uit, strek je armen boven je hoofd, maak je zelf lang. Gaap er ook even bij. Wrijf dan met je handen een aantal keer over je gezicht en open je ogen weer.

Probeer het eens en ervaar de kracht van rust.

Wist je dat je slapend eigenlijk ook leert?

Als je slaapt dan verwerken je hersenen alle prikkels van de dag. Dus ook alles wat je geleerd hebt krijgt dan een plekje in je brein.

Je kunt het vergelijken met dat alles wat je leert dat dit eerst op een white board in je hoofd geschreven staat (kortetermijngeheugen). Tijdens het slapen, maar dus ook tijdens rustmomenten, wordt het white board (kortetermijngeheugen) leeg gemaakt, alles van het whiteboard wordt als het ware verplaatst naar mappen (lange termijn geheugen). Als kennis en ervaring in de mappen zit (lange termijn geheugen) zit het dus ook in je hoofd.

Je kunt je nu ook voorstellen dat als je driekwartier geconcentreerd hebt gewerkt, je whiteboard wel even vol zit. Neem dus ook voldoende rustmomenten tussendoor, eventjes niks doen of een korte ontspanningsoefeningen doen (let op: leg je telefoon tijdens een rustmoment aan de kant, want bijvoorbeeld het scrollen door je tijdlijn lijkt ontspannend maar zijn eigenlijk weer allemaal nieuwe prikkels waarmee je ‘het whiteboard’ blijft vullen).

Met rustmomenten tussendoor en door goed te slapen kun je je dus beter concentreren én zorg je voor een helder hoofd zodat je weer nieuwe dingen kunt leren.

Gun jij je tiener ook meer rust?

Wil je meer informatie over rustmomenten in de klas, ga dan naar de website van Wendy: www.rustmomentindeklas.nl

Wil je je rustmomenten inplannen en zorgen dat er voldoende ruimte is voor zowel huiswerk als rust, ga dan aan de slag met de huiswerkplanners. Je vindt ze in onze SHOP.