Algemeen Huiswerk plannen

Doel stellen en vasthouden – de beste uitleg

Doel stellen en vasthouden – hoe doe je dat?

Een poos geleden sprak ik met mijn zoon af, dat we twee keer per week zouden gaan rennen. We gaan immers van de zomer op vakantie naar Rio de Janeiro en daar zullen we aan de familieloop van de Rio Marathon meedoen: 6 kilometers ! Niet niks toch? Het hele gezin en ook mijn schoonzus die in Rio woont doet mee. Maar ja, zo’n run doe je niet zomaar, daar moet je iets voor doen! Daar moet je voor trainen en wel op tijd, en gestructureerd. Je moet de stappen nemen die je eigenlijk voor elk doel dat je wil bereiken moet nemen: doel stellen, actie bepalen, een stappenplan maken en vervolgens volharden. Dit blog over je doel stellen en vasthouden is van 11 juni 2013 en werd in juni 2021 bijgewerkt en aangevuld.

Zo gezegd zo gedaan.

Nu moeten jullie weten dat wij allemaal wel sportief zijn, maar ook lui zijn vinden we heerlijk. Twee tegenstrijdige eigenschappen die af en toe knap lastig te combineren zijn, maar niet getreurd we hebben ervaring en gaan dit varkentje wassen. Het doel stellen was makkelijk: 6 kilometer kunnen rennen begin juli. Welke actie we moesten ondernemen om het doel te bereiken, was ook zo klaar als een klontje: trainen en wel aan de hand van een stappenplan. Gelukkig zijn er nu allerlei sites waarmee je heel eenvoudig zo’n schemaatje maakt. Ook apps zoals Runkeeper, Strava etc, zijn echt een perfect hulpmiddel hierbij. Ik kan ze ook de beginnende loper(tje)s aanraden. Je kunt nl met behulp van zo’n app fijn je vorderingen bijhouden en zien waar je staat, ze maakt het zelfs heel visueel door charts en gemiddeldes voor je uit te rekenen. Superleuk en het werkt, zeker voor kids!

Nu nog de vastberadenheid.

Daar ben ik als ouder bij kids in deze leeftijd (mijn zoon is 12) nog verantwoordelijk voor. Ik moet mijn zoon NU leren dat niets vanzelf gaat en dat is niet leuk, niet gemakkelijk, maar wel een feit. Niet lang over nadenken en allerlei emoties mee laten spelen, gewoon ratio. Vanochtend stond een rondje van 5 km op het programma. Maar gisteravond was het erg laat geworden (gezellige bbq met vrienden) dus veel puf was er niet. Hoe gemakkelijk is het dan om mee te gaan in het gezeur van zoonlief? Ik kan je zeggen heel gemakkelijk. Staan we normaal gesproken om 9.00 uur met de sneakers klaar, het werd nu half elf, na een stevige kop koffie. Hup niet zeuren, rekken en strekken en de runkeeper-app activeren.

Poh, ik kan je verzekeren geen sinecure maar het is ons gelukt.

Onderweg nog even een stevige ‘talk’ met onze jongen. Hij heeft nl de neiging om te verzanden in wat zijn lijf eigenlijk tegen hem zegt en dat is ‘stoppen, geen zin, bah’ maar daar gaat deze mama niet in mee. Ik heb halverwege even’ flink uitgepakt’ en gezegd dat we er niets aan hebben als hij mij en zichzelf wijs maakt dat hij pijn aan zijn knie heeft etc. Gewoon je kop stijf zetten en lopen was de boodschap. En voor mij: niet op letten en gewoon doorgaan, laat hem zelf dat proces van mokken, frustratie en verzet maar doormaken en uiteindelijk komt zijn koppie wel op een punt aan dat het de draad weer oppakt. En zo was het ook, wie had dat gedacht pffff. Zelfs nog tijd voor een mooi kiekje en eenmaal thuis, gestrekt op de sofa ! Moe, voldaan en nergens meer pijn …… NOTE: En die familyrun over de Copa Cabana in Rio de Janeiro, was geweldig en vind ook in 2022 weer plaats op 19 juni! 

Een doel hebben werkt motiverend

Bij het maken van huiswerk is het ook heel belangrijk om te weten waar je het voor doet. Dat is lang niet altijd even gemakkelijk. Want voor de meeste kinderen is huiswerk maken stom en het beroofd hun van hun vrije tijd en geen doel in hun leven. Punt. Maar wat als je nu toch eens een klein of groot doel in hun leven boven water zou kunnen halen. Dat zou helpen bij een stukje motivatie en de drempel om met huiswerk te starten, absoluut verlagen.

Een doel stellen; zo doe je dat

Kleine doelen kunnen b.v. zijn: een voldoende halen voor je toets, of meer tijd krijgen om lekker te kunnen sporten. Maar misschien vraag je ook wel eens af: waarom doe ik dit allemaal, waarom moet ik leren, ik weet echt niet wat ik later wil, waar ik goed in ben, of welk beroep iets voor mij is. Waar droom ik van….. Als dat zo is, dan moet je eerst je doel stellen.

Wat is mijn doel; met deze 5 vragen ontdek je jouw doel.

I have a dream, maar wat is die droom dan? Hoe stel je een doel op? Als je op zoek bent naar je doel, stel jezelf dan eens de volgende 5 vragen: 1. Wat vind ik leuk en inspirerend om te doen? Waar word je gelukkig van? Welke dingen vind je echt leuk om te doen? Durf hier alles op te schrijven wat in je opkomt. Misschien vind je het heerlijk om te surfen, maar ben je bang dat je hier toch niets mee kunt. Als jij goed bent in surfen, en het ook nog eens erg leuk vindt dan is surfleraar worden misschien wel iets voor jou?! 2. Wat vind je absoluut niet leuk? Keer dat om. Schrijf nu op welke dingen je absoluut niet gelukkig maken. Maak er een uitgebreide lijst van. Als het goed is word je absoluut niet vrolijk van deze oefening. Als je klaar bent, schrijf dan van ieder punt op de lijst het tegenovergestelde op. Dit zijn waarschijnlijk de dingen die je juist wél leuk vindt. Heb je een hekel aan kantoorwerk? Dan is het tegenovergestelde, werken in de buitenlucht, misschien wel helemaal jouw ding! 3. Waar ben je goed in? Bekijk eens waar jouw talenten liggen. Schrijf op in welke dingen jij volgens jezelf goed bent. Vraag vervolgens ook aan andere mensen in je omgeving naar jouw talenten. Schrijf alles op wat zij zeggen. 4. Wat zou je doen als je niet kon falen? Stel je eens voor dat je niet kon falen. Alles wat je zou ondernemen zou gegarandeerd een succes zijn. Wat zou je dan het liefste gaan doen? Wat zou je willen zijn qua beroep? Zou je je eigen bedrijf willen hebben, de wereld rondtrekken? Schrijf het antwoord op deze vraag zo gedetailleerd mogelijk op. Wellicht weet je precies wat je wilt met je leven, maar durf gewoon te dromen! Pippi zei altijd: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan. 5. Wat zou jij nou anders willen zien in de wereld? Ieder mens kan iets en heeft bepaalde kwaliteiten en eigenschappen. De een is heel sociaal, de ander kan geweldig schrijven, is sportief, of hartstikke handig met z’n handen. Met alles wat jij kunt, kun je de wereld iets mooier maken. Stel je voor dat het jouw opdracht is om waarde toe te voegen aan deze planeet, op welke manier zou jij dat dan het beste kunnen doen? Hoe kun jij jouw unieke pakket aan talenten, ervaringen en persoonseigenschappen inzetten om mensen, dieren of de aarde gelukkiger, gezonder, comfortabeler, blijer, succesvoller en beter te maken? Schrijf de antwoorden op

Hoe en wanneer realiseer ik mijn doel?

Als je antwoord hebt gegeven op de bovenstaande vijf vragen dan heb je een aardig beeld ontwikkeld van wat jij wilt met je leven. Je weet wat je leuk vindt, waar je talenten liggen en hoe jij iets zou kunnen bijdragen aan de wereld. Geef jezelf de tijd om even te broeden op deze antwoorden. Praat erover met mensen uit je omgeving, je ouders en je vrienden. En kom je er niet helemaal uit, bepaal dan een voorlopig doel! Niks moet alles mag, en je doel bijstellen kan altijd! Heb je ontdekt wat je wilt met je leven? Verspeel dan geen tijd en maak je plan. Want in een planning maak je voor jezelf helder wanneer realiseer ik dit persoonlijke doel!

Hulp nodig bij je doel stellen en vasthouden?

Een planning maken voor je huiswerk betekent ook ruimte maken om je doelen te bereiken. En zo’n huiswerkplanning maak je natuurlijk met de SKUR planners.”