MAMA

Een kids-koelkast! voor mij dé oplossing

Altijd gezeur…

Weet je waar ik nou af en toe de pip van kreeg: dat gezeur over eten en drinken; ‘Mam ik heb honger’, ‘mag ik die saucijzenbroodjes warmen’, ‘mam mag ik snoep’ of ‘ waarom mogen we niet gewoon wat chips’ of  erger nog: leeggeplunderde ijskasten en koekjestrommels.

Nu is mijn kind niet zo’n zoetekauw, maar hij eet wel graag en veel en heeft altijd honger of trek in iets. Natuurlijk is er als hij uit school komt iets te eten maar dat blijft maar bezig. Net als ik komt ie snel bij in gewicht, dus ik kan niet tegen alles zomaar ja zeggen. En steeds nee zeggen is ook geen lolletje. Daarnaast wil ik ook dat hij gezond eet en genoeg groente en fruit binnenkrijgt. Zeg maar het standaard riedeltje van elke mam, maar ik wil ook niet de hele tijd gedonder.

Dé oplossing…

Om de strijd tot het minimum terug te brengen bedacht ik het volgende: één plank in de koelkast is de kids-plank en één kidsmandje met gezonde tussendoortjes. En daarnaast een paar regeltjes:

 • De voorraad tussendoortjes zijn voor 1 week en OP=OP.
 • Als de yoghurtjes in de eerste twee dagen op zijn, dan is er geen yoghurt meer totdat we weer boodschappen doen aan het end van de week.
 • We gaan niet schransen en egoïstisch doen; eerlijk zullen we samen delen (en af en toe “ik een beetje meer dan jij 🙂 !)
 • We houden de boel netjes, dus geen halve bananen en afgekloven koeken of iets dergelijks.
 • En afval, lege verpakkingen e.d. ruimen we meteen op.

Ik gooide het op een zondagavond in de groep en hoewel er wat gesputter was, zag hij toch ook dat het wel voordelen kon hebben. We besloten het te proberen.

Het werkt…

Het was eerst even vreemd, en ik heb ook wel moeten wennen aan de voorraad spullen die ik dan reëel vond voor een week, maar volgens mij werkt het! De eerste paar weken was de koelkast al 2 dagen voor het end van de week leeg, maar dat gaat steeds beter. Natuurlijk zal ik in de vakanties ook wat extra’s erin stoppen, hij neemt dan de tussendoortjes niet op school maar thuis, én het is immers vakantie, maar in de weken dat hij naar school gaat, houden we de kidshoekjes in ere!

En wat eerst als een restrictie leek (beuh mam, moet dat nou zo’n vakje alleen voor mij) lijkt nu toch best leuk te zijn. Hij heeft het gevoel dat ie zelf mag beslissen wat hij eet en is niet afhankelijk van mijn stemming of inschatting van zijn honger. Hij gaat zelfs mee boodschappen doen om te kijken of er nog iets nieuws te verzinnen is voor het kids-assortiment. En als hij nu vraagt of hij iets lekkers mag, zeg ik gewoon ‘kijk maar in je hoekje!’

Wat ligt er in ‘het hoekje’…

 • Yoghurt naturel
 • Gedroogd fruit / vers fruit / diepvries fruit
 • Kleine zakjes studenthaver
 • Evergreen-achtige koeken
 • Rijstwafels
 • Bakjes voorgesneden fruit / fruit op sap
 • Bakjes voorgesneden groente
 • Cherrytomaatjes
 • Noten
 • Kleine komkommers
 • Soms eierkoeken of lange vingers

En laatst hadden ze blijkbaar zin in iets hartigs, hebben ze een yoghurt-dip gemaakt voor bij de tomaatjes en snack-komkommers en een rijstwafel met tomaat zag ik ook al langskomen! De eierkoeken of lange vingers doe ik soms als compromis aan het ‘assortiment’ toevoegen.

Traktatie op vrijdag…

Op vrijdagavond (onze gezamenlijke TV-avond) of in het weekend maken we natuurlijk graag een uitzondering en nemen we iets lekkers bij de film. Dat voelt dan ook écht als iets speciaals, een lekkere traktatie voor een week hard werken!

Ben benieuwd hoe jullie omgaan met tussendoortjes en snacks?!