Algemeen Huiswerk maken

Een nieuwe huiswerkplanning

Een nieuwe huiswerkplanning 🙂

Zo, die heerlijke herfstwandeling heeft de laatste stress uit ons gezin geblazen. Dankbaar voor die najaarszon, het kleurrijke bos, het prettige gezelschap strijken we gevuld thuis neer.

Wat hebben we een roerige tijd achter de rug. Veel spanningen, angst en totaal geen planning. Maar goed, we hebben de afgelopen week veel gepraat met elkaar als gezin, als partners en het heeft de lucht geklaard en ons nieuwe inzichten gegeven.

Een van de inzichten, een hele belangrijke, was het wederom kijken naar onze behoeftes, naar de tijd die we hebben en naar onze prioriteiten. Want door de stress gingen we weer allemaal voor de vuist weg leven, ontstonden er verkeerde verwachtingen en ontbrak het ons aan de flow om de draad na de zomervakantie weer op te pakken. En dat veroorzaakte nĂłg meer stress. Een neerwaartse spiraal die als je er eenmaal inzit, moeilijk te stoppen is.

Hoe pakten we de draad weer op?

Nadat ik vorige week Ă©cht onderuit was gegaan, ontstond er ruimte voor de ommekeer. En nadat we met elkaar hadden besproken wat er aan de hand was kwam al snel weer het wij-gevoel naar boven en gingen we plannen smeden. Plannen hoe we mekaar konden helpen, waar we behoefte aan hadden, waar er aandacht nodig was.

Voor de kinderen was het op school ook allemaal moeizaam verlopen. Werkstukken waren niet op tijd af, slechte punten, spullen vergeten; huiswerkstress! Een van de belangrijkste zaken was dan ook om hun planning weer eens onder de loep te nemen. Daar was na zo’n heerlijke wandeling wel even tijd voor.

Ten eerste

We zijn aan de keukentafel gaan zitten, kop thee erbij en daarnaast alles wat ons inzicht kon verschaffen: het lesrooster, de trainingsschema’s van de sportclubs, de familiekalender en natuurlijk de huiswerkplanner. Om het helemaal goed te doen keken we als eerste eens naar het lesrooster:

  • Maandag 6 uur, dinsdag 8, woensdag 7, donderdag 8 en vrijdag 7 uur. Best pittig; zeker als er ook nog reistijd bij komt en hij dus pas een uur later thuis is.
  • Maandag en woensdag naar de huiswerkbegeleiding dus pas om 18.00 uur thuis.
  • Dinsdag en vrijdag zijn er 5 Ă  6 vakken met huiswerk, de overige dagen is dat 4 of minder.

Oke, de eerste stap is duidelijk. De schoolbelasting is dus best fors en soupeert veel tijd op.

Dan het sporten:

  • Maandag en dinsdag trainen. Dit wordt na de herfstvakantie weer meer.
  • Weekend: wedstrijd.

Wat kunnen we concluderen?

Onze belangrijkste conclusies toen we alles naast elkaar legden was:

  • Dinsdag is er dus geen tijd voor huiswerk.
  • Op vrijdag geen huiswerk maken (was een van onze afspraken) dat lukt niet meer. We moeten de vrijdag in de huiswerkplanning gaan betrekken.
  • Vrijdagmiddag ben ik noch mijn partner thuis, dus dan plannen we huiswerk waar hij zelf mee aan de slag kan.

Waar we eerst nog werkten met methode 1 van de huiswerkplanning nl. huiswerk maken op de dag dat je het op krijgt, moesten we nu over naar methode 2. Dit betekent dat je de vakken over de dagen van de week verdeeld: heb je veel tijd voor huiswerk dan maak je ook de meeste vakken.

Natuurlijk ook meteen gecheckt op welke dagen er hulp in huis was om af te vragen of te helpen bij vakken die niet zo vanzelf gaan. Ok, ik neem de dinsdag voor mijn rekening, mijn man de donderdag en in het weekend wisselen we mekaar af.

Dat lucht op!

Hè hè, wat lucht dat op, zo’n weekplanning maken. Mijn zoon is ook zienderogen opgeklaard. We weten weer waar we aan toe zijn. Zijn schoolplanning is helder. Ik heb hem nogmaals op zijn hart gedrukt dat als hij zich aan de planning houdt, hij dan ook niet bang hoeft te zijn voor onverwachte zaken en onvoldoendes. En áls er zich al eens iets voordoet, dan is dat best op te vangen omdat het maar een incident is! Hij wil nl. zelf heel graag dat het goed gaat op school en baalt als het hem niet lukt.

Vandaag gaan we van start. Nieuwe ronde nieuwe kansen en ik weet zeker dat we in de prijzen gaan vallen 🙂

Dikke zoen,

PS: De SKUR huiswerkplanner vind je in onze SHOP