Algemeen

Een SEO tekstschrijver voor webteksten inzetten: 10 redenen!

Ga je een SEO tekstschrijver voor je webteksten inschakelen of kies je er toch voor om de teksten voor je website zelf te schrijven? Bij veel ondernemers slaat de twijfel toe. Logisch ook. Het inschakelen van een SEO tekstschrijver voor webteksten vraagt om een investering. De tekstschrijver werkt immers niet gratis. Als je de teksten voor je website zelf schrijft kost het je enkel tijd. Maar, kun jij wel écht SEO schrijven? Weet je wel genoeg van SEO om posities in zoekmachines te bemachtigen die een SEO tekstschrijver zou weten te bemachtigen? Dit is de andere zijde…

Een beetje kennis van SEO is niet voldoende om te scoren. Hoe beter je rankings, hoe meer je er op lange termijn uit kunt halen. De kosten van een SEO tekstschrijver voor je webteksten haal je er dus uit (makkelijk!) en daarna gaan de teksten je geld opleveren. Dat is dus goede reden 1 om een SEO tekstschrijver voor je webteksten in te zetten.

1. Een professional spoort niche- en long tail keywords op

Een jaar of 10 geleden werden er eigenlijk alleen short tail keywords in SEO teksten gebruikt. Short tail keywords zijn zoektermen die bestaan uit maximaal 3 woorden, zoals tekstschrijver, SEO tekstschrijver of SEO tekstschrijver inzetten. Dit zijn precies de zoektermen die iedereen wel kan bedenken. Er is eigenlijk niet eens een SEO onderzoek voor nodig. Deze zoektermen zijn wel een beetje ‘uitgekauwd’ en je komt er niet heel ver meer mee.

Tegenwoordig heb je niche- en long tail keywords nodig. Hier is wel een goed SEO onderzoek voor nodig. Long tail keywords bestaan uit 4 of meer woorden, zoals SEO teksten laten schrijven of SEO tekstschrijver voor webteksten inzetten. Een ervaren SEO tekstschrijver weet precies welke zoekwoorden in jouw SEO webteksten moeten worden verwerkt. Goede SEO tekstschrijvers sporen niet alleen alle relevante niche- en long tail keywords voor je op, maar combineren ook de juiste termen met elkaar binnen de SEO webteksten. Alles is verbonden.

2. Ervaren SEO tekstschrijvers kennen de focus van elke pagina

Je website heeft goede SEO inhoud nodig om écht te scoren in de zoekmachines, maar natuurlijk vooral ook bij je online bezoekers. Dit laatste is belangrijk, want daar gaat het vaak mis bij ondernemers die zelf SEO teksten schrijven. Zij proberen iedere SEO regel toe te passen in de webteksten en hier zijn zij zo op gefocust dat zij de lezer totaal uit het oog verliezen. Deze SEO teksten scoren vaak wel, in meer of mindere mate, maar bereiken het verkeerde publiek. Je hebt er niets aan als jouw marketingboodschap terecht komt bij een publiek dat er helemaal niet in geïnteresseerd is.

Je wilt SEO teksten laten schrijven die de juiste inhoud bieden aan de juiste mensen op het juiste moment. Juist… Dat valt niet mee! Een ervaren tekstschrijver weet precies hoe de pagina moet worden gefocust om deze optimaal te laten scoren, op alle vlakken. De focus moet redelijk beperkt zijn en alle inhoud moet de betreffende focus ondersteunen. Zo zie je dat SEO tekstschrijven een stuk verder gaat dan het selecteren en verwerken van de juiste keywords.

3. Een SEO tekstschrijver maakt keywords onzichtbaar

Een SEO tekst niet herkennen als een SEO tekst.. Daar gaat het om! Hier nemen we graag het voorbeeld van de ervaren tatoeëerder die aan een nieuwe klant een foto laat zien van een cover-up tattoo die eerder bij iemand anders gezet is. Als de klant zegt dat het een prachtige tattoo is, dan weet de tatoeëerder dat er goed werk geleverd is. Zegt de klant dat het een prachtige cover-up is? Dan weet je dat je iets niet goed hebt gedaan. Dit is ook zo bij SEO teksten. Zie jij een mooi artikel? Dan heeft de SEO tekstschrijver goed werk geleverd. Zie jij direct een goede SEO tekst? Dan klopt er iets niet…

Een SEO tekst mag nooit duidelijk een SEO tekst zijn en dit weet een ervaren SEO tekstschrijver. Daarom zal een ervaren professional de keywords als het ware laten verdwijnen in een mooie, waardevolle tekst. Goede SEO teksten zijn teksten waarin de keywords op zo’n manier verweven zijn dat je ze eigenlijk niet ziet. Alleen dan zijn de teksten ook aantrekkelijk voor je online bezoekers en niet alleen voor de zoekmachines. Online bezoekers kunnen klanten worden. Zoekmachines worden dit over het algemeen niet. Zij kunnen wel fan van jou worden en dat zie je dan terug in je rankings.

4. SEO tekstschrijvers kennen de juiste vormgeving

SEO webteksten zijn niet alleen teksten die goede inhoud bevatten. Zij zijn ook op de juiste manier ingedeeld en op de juiste plekken is er aandacht besteed aan SEO regels en richtlijnen. Heb je SEO teksten laten schrijven en krijg je een artikel voor je neus met één grote lap tekst? Dan is het tijd om eventjes achter je oor te krabbelen!

Goede, effectieve SEO webteksten laten voldoende witregels zien. Een ervaren SEO tekstschrijver weet dat subkoppen niet alleen bedoeld zijn om grote stukken tekst op te splitsen, maar ook om de zoekmachines en online bezoekers te laten zien waar het eigenlijk over gaat. Niche- en long tail keywords moeten slim worden verwerkt in enkele subkoppen. Witregels zijn nodig om de SEO tekst beter leesbaar en scanbaar te maken. Een goede indeling, met voldoende ‘pauzes’ in de tekst en veel aandacht voor subkoppen, is onmisbaar als je een goede positie in de zoekmachines wilt veroveren.

5. Je bent verzekerd van effectieve meta descriptions

Achter de schermen dient natuurlijk ook wel één en ander te gebeuren als het om SEO gaat. Verreweg de meeste bedrijven maken gebruik van een WordPress website, vaak gecombineerd met de Yoast SEO plugin of Rank Math. Je hebt dan alle mogelijkheid om achter de schermen ook te optimaliseren. Elke webpagina heeft een unieke meta description nodig. Metatags worden in het hoofdgedeelte van webpagina’s ingevoerd en worden door zoekmachines gebruikt om je webpagina’s nauwkeuriger op te nemen in de indexen. Laat jij de meta description voor wat het is? Dan doet dit je geen goed!

Een ervaren SEO tekstschrijver die webteksten voor jouw website verzorgt zal bij de teksten ook een meta description en metatags aanleveren. Je kunt deze gegevens 1 op 1 overnemen in je CMS. De SEO tekstschrijver zorgt ervoor dat de meta descriptions, net als de teksten, goed zijn geoptimaliseerd. Meta descriptions zijn niet alleen belangrijk voor de zoekmachines zelf. Zij hebben vaak ook invloed op of een zoeker doorklikt naar jouw website of niet. Heel belangrijk dus!

6. Een SEO specialist kiest het juiste woordenaantal voor elke tekst

Het woordenaantal is belangrijk. Dat weet iedereen eigenlijk wel. Heb je SEO teksten laten schrijven en bevatten de teksten allemaal slechts 250 of misschien 300 woorden? Schuif de teksten dan maar aan de kant. Deze teksten gaan jou niet helpen. Op internet vind je allemaal ‘regeltjes’ die betrekking hebben op de lengte van een effectieve SEO tekst. De één beweert dat de tekst minstens 350 woorden moet bevatten, de andere expert raadt minimaal 500 woorden aan en weer een ander spreekt over minstens 750 woorden. Welke SEO expert heeft gelijk?

Eigenlijk geen van allen.. Dat is nogal een statement! Het mag duidelijk zijn dat je in de zoekmachine niet gaat scoren met een SEO tekst die veel te kort is. Het is belangrijk om de zoekmachine te laten zien dat je de informatie echt uitgediept hebt en daar heb je meer dan 250 woorden voor nodig. Maak je de tekst te lang door deze op te vullen met weinig relevante informatie of door steeds uitstapjes te maken naar andere onderwerpen? Dan gaat de lezer zich snel vervelen en vertrekt naar je concurrent. Dit wordt ook door Google gezien! Een ervaren SEO tekstschrijver maakt webteksten op maat. Dat wil zeggen dat deze tekstschrijver ervoor zorgt dat jouw SEO webteksten precies het juiste aantal woorden bevatten.

Het is goed om je SEO webteksten met elkaar te verbinden. We hebben het dan over linkbuilding en ook hier gaat het in de praktijk regelmatig mis. Zo zien we vaak ‘klik hier’ of ‘lees verder’ staan en dit is absoluut een gemiste kans om de positie van de website te optimaliseren. Ook zien we SEO teksten die totaal geen linkjes bevatten of juist eindeloos veel linkjes laten zien. Dat is ook niet de bedoeling. Effectieve SEO webteksten bevatten linkjes die aan het keyword of aan de focus van een pagina gerelateerd zijn. Zo hebben wij hierboven een linkje ingevoegd naar een pagina met een focus op linkbuilding en zo verbinden wij deze pagina aan die webpagina. Dit kan voor jou zeker relevant zijn als je meer wilt weten over linkbuilding in je SEO webteksten.. Snap je?

Maar dan zijn er ook nog de externe links en daar zijn de meeste mensen niet zo’n fan van. Waarom zou je een link plaatsen naar een externe webpagina, waardoor de online bezoeker dus weg wordt geleid van jouw website? Dat wil niemand! De gedachtegang is begrijpelijk, maar wat dit betreft moet je vooral denken om de werkwijze van de zoekmachines. Door externe links, dus links naar andere websites, te plaatsen laat je de zoekmachines zien dat je een betrouwbare informatiebron bent die een uitgebreid beeld geeft van het onderwerp. Plaats je externe links bewust en er is niets aan de hand. Natuurlijk ga je niet linken naar een concurrent die een product beter heeft omschreven dan dat jij dat hebt gedaan 😉

8. Een goede SEO tekstschrijver schrijft diverse soorten teksten

Een uitgebreide bedrijfswebsite bevat over het algemeen meerdere soorten teksten. Bedenk je dat álle soorten teksten in aanmerking komen voor SEO optimalisatie. Wil je SEO teksten laten schrijven? Kies dan dus het liefst voor een SEO tekstschrijver die alle soorten teksten kan schrijven met de juiste focus op SEO. In de meeste gevallen krijgen de statische basispagina’s, zoals de Over Ons pagina en de Contactpagina, minder aandacht als het om SEO gaat. Dit is op zich helemaal geen probleem, maar betrek deze pagina’s wel goed bij je website. Dit kan bijvoorbeeld weer door middel van linkbuilding.

Je kunt dus altijd beter je SEO teksten laten schrijven door een tekstschrijver die meerdere soorten teksten voor je kan schrijven. Om wat voor teksten gaat het dan eigenlijk? Je kunt onder meer denken aan:

  • Content voor landingspagina’s
  • Categorieteksten
  • Productteksten
  • Informatieve teksten
  • Blogs
  • Whitepapers
  • E-book

9. De beste SEO tekstschrijvers analyseren je concurrenten

Je grootste concurrenten zijn niet voor niets je grootste concurrenten. Wanneer jouw belangrijkste concurrenten veel online bezoekers binnen weten te slepen, dan weet je dat zij goed op SEO hebben gefocust. Wil jij de wedstrijd winnen? Dan zal je de concurrenten moeten overtreffen. Maar hoe? Daar kan een ervaren SEO tekstschrijver je mee helpen.

Een goede SEO tekstschrijver analyseert de websites van jouw grootste concurrenten, waardoor de tekstschrijver precies weet op welke punten er iets te winnen valt. Jij moet profiteren van de zwakke punten van je concurrenten. Dan moeten die zwakke punten eerst worden opgespoord. Een goede SEO tekstschrijver analyseert de websites van concurrenten om te bepalen welke zoekwoorden zij hebben getarget, welke zoekwoordgroepen zijn aangesproken (of misschien wel zijn vergeten) en op welke manier SEO precies is toegepast. Zo ontwikkelt de SEO tekstschrijver uiteindelijk het plan voor jouw SEO webteksten, zodat optimaal kan worden geprofiteerd van de zwakke punten van je concurrenten.

10. Échte SEO tekstschrijvers gebruiken geen SEO trucjes

Er zijn trucjes om de zoekmachines om de tuin te leiden en op die manier goede posities te bemachtigen. Het gebeurt zeker dat we op de eerste posities in Google webpagina’s zien staan waarop gebruik is gemaakt van deze trucs op de positie te bemachtigen. Wanneer je dan doorklikt, en ook dat gebeurt regelmatig, dan word je teleurgesteld. De webpagina biedt je niet waar jij wel naar op zoek bent. Er zijn trucs gebruikt om de zoekmachine voor de gek te houden, maar er is totaal geen aandacht besteed aan wat de online bezoekers verwachten of nodig hebben.

Deze SEO trucjes worden door échte SEO tekstschrijvers dus niet gebruikt. Natuurlijk, met de nodige hacks kun je best een mooie positie bereiken in de zoekmachine. En dan? Bezoekers die binnenkomen vertrekken direct weer. Je bereikt niets. Jij wilt online bezoekers verleiden om een betalende klant te worden. Daar heb je gewoon goede SEO webteksten voor nodig, zonder geleuter en zonder trucjes om de zoekmachines te misleiden. Een SEO tekstschrijver die het beste met jou voor heeft zal nooit gebruik maken van ‘slimme trucjes om snel hoog te scoren’. Schotelt iemand je deze belofte voor? Zoek dan liever verder naar een écht goede SEO tekstschrijver.