Een vreemde taal leren? Zo doe je dat!

taalspel vreemde taal

Een vreemde taal leren: elke middelbare scholier krijgt ermee te maken. En voor het ene kind is dat een makkie en voor het andere kind een ware struggle. Want weet je wat het is met het leren van een taal? Het is een kwestie van heel veel oefenen en herhalen. En een taal leren uit een boek is nu eenmaal geen leuke bezigheid. Maar hoe leer je de vreemde talen dan wel? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij!

Maak eens een “mindmap”

Een andere manier van een taal leren is door een mindmap te maken. Bijvoorbeeld van de werkwoorden. Schrijf het werkwoord in het midden van een groot vel papier en schrijf er volgens de werkwoordvervoegingen omheen. Dit kun je doen voor alle werkwoorden, kalenderwoorden, familiewoorden, cijfers of andere woordgroepen. Zo creëer je je eigen taal in beeld.

Kijk ook eens op www.ikleerinbeelden.nl . Hier staat een originele manier beschreven om werkwoordvervoegingen te onthouden. Het principe is eenvoudig: teken een wolk met middenin het hele werkwoord. Schrijf daar omheen de vervoeging van het werkwoord. Door steeds op een vaste, herkenbare manier de vervoegingen te ordenen, ga je ze steeds makkelijker onthouden.

Luister naar liedjes

Zingend kun je de werkwoorden bijvoorbeeld ook leren. Online vind je liedjes van de Franse werkwoordvervoegingen avoir en être of faire en aller. Doordat je ze in een bepaald ritme hoort, onthoud je ze beter! Hoe vaker je luistert, hoe beter je ze onthoudt! Na een tijdje zul je merken dat je de werkwoorden zo uit je hoofd kunt vervoegen. En spreekt de muziek je niet aan? Maak dan je eigen liedje of rap!

Een hele bekende methode is de “kaartjesmethode”

De kaartjesmethode is al heel lang een ideale methode om woorden en vervoegingen onder de knie te krijgen. Je kunt de kaartjes iedere keer zelf maken van het hoofdstuk waar je bent. Maar je kunt ook een spel spelen waarin de basiskennis van de brugklas zit. Zo kun je heel gericht een werkwoord eruit nemen en dit oefenen, oefenen en oefenen zodat je het ook écht niet meer vergeet. Of het spel samen spelen zodat ook papa, mama, broer en zus hun kennis ophalen of de taal samen met jou leren.

Door de vele variatie mogelijkheden past het spel bij ieder kind. Want leer je beter alleen of samen? Dat kan hiermee allebei. Leer je beter door een taal te horen? Dan luister je de podcast. Wil je jezelf overhoren? Dan print je de oefenbladen en leer je direct de schrijfwijze. Of je neemt de kaartjes terwijl je op de bank zit, op bed of aan tafel, en kijkt hoeveel woorden en zinnen je al kent.

Het unieke van deze taalspellen is dat je de (werk)woorden allemaal gedurende het brugklasjaar krijgt. Je leert spelenderwijs een vreemde taal, op een leuke en afwisselende manier. En nóg een voordeel is dat je een voorsprong creëert op de lesstof en gedurende het jaar meer tijd hebt voor de andere vakken omdat je de taalkennis al kent.

Dan is er ook nog de “afdekmethode”

Wil je toch leren uit je schoolboek? Dan gebruik je de afdekmethode. Neem je werkboek en leer de woorden uit je hoofd. Eerst het eerste rijtje, of de eerste 10 woorden. Vervolgens de volgende 10 woorden. En zo ga je door totdat je de pagina uit je boek helemaal behandeld hebt. Om jezelf te overhoren leg je een blaadje over de vreemde woorden en probeer je de Nederlandse woorden te vertalen. Schrijf de woorden op, daardoor onthou je ze beter en kun je meteen de schrijfwijze controleren. Vink de woorden die je kent af en herhaal degene die je niet kent. Heb je Nederlands – vreemde taal gehad, draai het dan nu om en doe hetzelfde voor vreemde taal – Nederlands.

Tot slot de “online-methode”

Online vind je programma’s om jezelf te overhoren. Er zijn meerdere sites waar je zelf de woorden intypt en je vervolgens jezelf gaat overhoren zoals bij wrts ,quizlet of wozzol. Maar let hierbij op! Wanneer je zelf woordjes invoert let dan goed op de spelling. Want je leert het zoals jij jouw woordenlijsten aanmaakt. En als je een typefoutje hebt gemaakt leer je dat dus ook. Een tip hierbij is: laat iemand jouw woordenlijsten controleren zodat je zeker weet dat je de juiste spelling ingevoerd hebt en dus de juiste spelling leert.

Taalspellen om de vreemde taal gemakkelijk te leren

Wil jij aan de slag met die handige kaartjesmethode?  Maar liefst 72 kaarten per spel; voor elk brugklas werkwoord en belangrijke woorden een kaartje mét voorbeeldzin én podcast? In één keer alle basiskennis bij elkaar voor een heel schooljaar. Zo kun je lekker vooruit leren en tijd overhouden voor de andere vakken.

Ze zijn praktisch en geordend met kleur. Je ontvangt er lekker veel oefenmateriaal bij om ook de schrijfwijze te oefenen, en wat helemaal handig is ze zijn ook nog eens inclusief podcasts voor de juiste uitspraak én leuke extra’s om het leren nóg leuker te maken. Je puber kan direct aan de slag met leren van elke vreemde taal 🙂

Keuze uit Duits, Engels, Frans, Spaans, of kijk in onze SHOP voor de mooie voordeelpakketten!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweewekelijks praktische tips over huiswerk, plannen en de puberteit.

Jouw gegevens worden alleen gebruikt voor deze tweewekelijkse e-mail. Je kunt je altijd uitschrijven.