Algemeen Huiswerk plannen

Een weekje met de huiswerkplanner

Huiswerkplanner – met een planning maak je een einde aan huiswerkstress

Ik ben dol op plannen en weet je waarom? Omdat het me duidelijkheid geeft, structuur en een vrij gevoel. Als ik doe wat ik voor mezelf op mijn planning zet, dan loopt alles op rolletjes. Dan heb ik mijn huis op orde, heb ik mijn boodschapjes in huis, hoef ik ‘nergens’ meer aan te denken, minder ad hoc oplossingen en heb ik geregeld vrije tijd om te doen waar ik op dat moment zin in heb. Ik ben nu een echte planner!

Datzelfde gevoel probeer ik over te brengen op mijn kind

Als puber (en kind van mij, want vroeger was ik net zo) is mijn zoon wars van elk beetje structuur en regelmaat dat ik probeer aan te brengen. Maar hij vindt het ook heel vervelend wanneer hij zijn huiswerk niet af heeft, of iets niet bij zich heeft op school. Hij wil eigenlijk alles op orde hebben, maar dat daar structuur en planning voor nodig is, daar gelooft hij geen sikkepit van en vindt mij maar een grote zeur.

En dat snap ik ook wel, want kinderen hebben toch wel een iets ander beeld van het leven en zien echt niet in waarom je jezelf zou moeten proppen in zo’n planning. Een kind leeft het liefst lekker ‘voor de vuist weg’.

Ik heb hem dit eerste trimester lekker z’n gang laten gaan. Gewoon om hem te laten ervaren wat er zelf al lukt, en waar hij misschien nog wat hulp bij nodig heeft. En eigenlijk werd het na een week of 3 al duidelijk dat school best een klus voor hem is. Want wanneer moest dat huiswerk nou af? had de docent nou gezegd dat er volgende week een toets was? En waar kon hij dat nou terugvinden?

En dan hebben we het nog niet over de vele momenten van stress toen hij ontdekte dat hij én training had, én nog een berg huiswerk te doen. Na de eerste onvoldoendes was de chaos compleet en de spanning op zijn gezicht sprak boekdelen: HELLUP!

Wat ging er goed, wat kan anders

In de herfstvakantie zijn we na een paar dagen lekker niksen even gaan terugblikken op dat afgelopen trimester. Wat ging er goed, wat nog niet, wat was lastig en hoe zouden we dat nu kunnen aanpakken. Ik liet hem als het ware de oplossing aandragen, en stuurde slechts een beetje met vragen als: “Hoe zou het zijn als…” en “denk je dat ….”.

En wat een opluchting toen hij ontdekte dat er een oplossing was, en dat hij echt niet de enige was, en dat hij er ook voor een deel niets aan kon doen (die stomme puberteit ook).  Ik liet hem ook een heel kort filmpje zien over het puberbrein, waar we samen hartelijk om lachtten. Ook dat gaf de burger moed. Want ook die puber moet weten dat de puberteit een lastige en verwarrende fase is, waar hij/zij doorheen moet. En een stukje kennis helpt daarbij, dus ik deel graag de link van het filmpje!

Het plan van aanpak

  1. We gaan aan de slag met de huiswerkplanner
  2. Elke zondag blikken we even terug en vooruit
  3. Elke schooldag nemen we het huiswerk over van Magister in de papieren agenda dan is er 1 plek waar alles staat.
  4. Losse blaadjes met opdrachten verzamelen we in een bakje en sorteren we wekelijks.
  5. Huiswerk wordt gemaakt op de dag dat je het huiswerk krijgt (vrijdag kan een uitzondering zijn)
  6. Sport-trainingen wordt als eerste ingepland, want dat wil hij vasthouden
  7. Computeren, tv of vriendjes als alles af is (dat werkt voor ons goed, maar we lassen wel pauzes in natuurlijk!)

Oh ja, nog een regel en dat is : NO EXCUSES (lastig hè?)….maar eigenlijk geldt natuurlijk ‘elke regel die jij opstelt is prima’, als er maar duidelijkheid is!

De planner invullen

De eerste schooldag na de vakantie, was er nog geen huiswerk maar toen hij de tweede dag thuis kwam, werd de schoolagenda getrokken en keken we naar alle huiswerkvakken. We printten meteen even het nieuwe lesrooster en gingen aan de slag met het stappenplanboekje van de Huiswerkplanner. We schreven uiteindelijk alle vakken waar hij huiswerk voor krijgt, op de planner, inclusief de datum dat het af moet zijn. En dat deden we voor een aantal weken vooruit. Toen de basisplanning klaar was, ging ie aan de slag!

Na een kwartiertje eerste vak af; die kunnen we afvinken. Two more to go! Even zeuren, even morren, want ‘ik HAAT Nederlands mam. Ja jongen, ik weet het maar gewoon even doorwerken, ik breng je zo iets te drinken.’ Dan een snelle check over de schouder en ja, ook het Nederlands lukt. Tweede vak wordt afgevinkt. Nog maar eentje en dan….. klaar! Bij het derde vak is mijn hulp nodig (en een fikse portie geduld, grrr heb ik niet…) maar ook dat lukt en mission accomplished!

Wat een heerlijk gevoel – geen huiswerkstress meer!

Alles af, alles in de tas, mij kan niets gebeuren ik heb mijn werk gedaan en nu lekker doen waar ik zin in heb. Dat is voor zowel jou, als voor je kind een geruststellende gedachte. Jij kunt met een gerust hart gaan koken of whatever. Je kind kan vrijuit spelen of doen waar hij zin in heeft; de klus is geklaard. En dat ging niet alleen de eerste dag zo, maar de dagen die volgden ook. Er kwam zelfs een vriendje mee van school om samen huiswerk te maken en ik hoorde mijn zoon zeggen: laten we maar alles afmaken wat we vandaag hebben gekregen, dan hebben we dat klaar.

Ik onderdruk nog net de impuls om te zeggen ‘toch handig hè zo’n planning?’ want gelijk krijg ik toch niet. Maar ik denk het wel en glimlach.

Huiswerkplanner downloaden

Wil jij ook aan de slag met die handige huiswerkplanner? En wil je een huiswerkplanner kopen? Deze planner (met stappenplan en voorbeelden) print je zo vaak als je nodig hebt en hebt voor elke week een frisse planner die je kunt invullen. In één oogopslag overzicht over de hele week. Zo kun je lekker vooruit plannen en het werk mooi verdelen over meerdere dagen. Mooi vormgegeven en handig in gebruik. Uiteraard met een stappenplan zodat je meteen met je puber aan de slag kunt!