Geconcentreerd leren
Geconcentreerd leren is niet makkelijk, want waar je ook bent en wat je ook doet er zijn altijd afleidingen in de buurt. En wat geef je die verleiders graag de schuld: die praatgrage vriendin, de pop-ups op je scherm en die telefoon die jou om de haverklap laat weten dat iemand jou of je aandacht dringend nodig heeft. Geconcentreerd leren kun je dan wel vergeten.
Geconcentreerd leren begint bij focus
En niet alleen bij leren werkt het zo, ik herken deze situatie zelf ook.Want ook op mijn werk vind ik het lastig om door te werken als mijn focus constant wordt weggerukt. Bij kinderen die bezig zijn met hun huiswerk is de situatie vergelijkbaar. Blijf maar eens doorwerken en geconcentreerd leren als jouw focus constant wordt weggerukt door een zoveelste ‘snapchatje’ of storend geluid op de achtergrond.
Interne en externe afleiding
Toch is dat maar een deel van het probleem, want naast dat deze externe afleiding met je focus knoeit, is daar ook nog interne afleiding. Het zijn ook je eigen gedachten en ingevingen die jou van je werk afhouden. En als je dáár geen rekening mee houdt, kun je je omgeving wel de schuld geven, en steeds een nieuwe werkplek opzoeken: je zult afgeleid blijven. Voor kinderen die sowieso moeite hebben met focus, door b.v. AD(H)D of b.v. hooggevoelig zijn, spelen deze interne en externe afleiders een nog grotere rol.
Hoe behoud ik focus?
Maak daarom korte metten met alle afleidingsbronnen. Met zowel de externe als interne prikkels. En zorg dat je geconcentreerd gaat leren, en niet telkens uit je flow wordt gehaald. Niet alleen krijg je dan veel meer gedaan, in kortere tijd, je zult zien dat je ook nog eens minder gestresst bent tijdens en na het maken van je huiswerk.
Geconcentreerd leren – deze 3 tips gaan je kind helpen.
1. Creeer overzicht en duidelijkheid en overzicht, daarmee neem je weerstand weg
De eerste hobbel die je moet nemen, is een heel belangrijke maar telijk ook een heel simpele! Als jij met lichte (of zelfs grote) tegenzin aan je huiswerk begint, vind je altijd wel een reden om ‘even’ iets anders op te pakken. Of erger nog: het door te schuiven naar het ‘later’ ofwel ‘morgen’ ofwel never ever. De reden is simpel: je vindt de klus niet leuk, je vindt de taak te groot of lastig, of je weet gewoon niet waar je moet beginnen.
Op die manier krijg je niets gedaan, maar je zult ook niet in een concentratiebubbel terecht komen. Je hebt geen schijn van kans om een afleiding te pareren, je werk schiet niet op en voordat je het weet ben je met iets anders bezig. Weg focus! En zonder focus kun je niet geconcentreerd blijven tijdens het leren
Zorg dan ook dat je van te voren helder hebt: wat er exact van je wordt gevraagd bij deze opdracht, zorg dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt, en denk aan het doel (op korte of lange termijn).
Bedenk dus vooraf:
• Wat moet er precies gebeuren
• Wanneer moet ik dit af hebben
• Wat is mijn grotere doel (op grote of lange termijn)
• Hoe ga ik de klus aanpakken.
Belangrijke tips hierbij:
- Heeft je kind moeite met het bepalen van helder doel, lees dan in dit blog hoe je met een aantal vragen je je doel kunt bepalen.
- Heeft je kind moeite met bepalen welke stappen hij/zij moet zetten om een doel te bereiken, lees dan meer over de ladder-strategie (zeer effectief! en ook leuk).
Hoe kun je je beter concentreren? Door vooraf overzicht en duidelijkheid te creëren, zorg je voor voldoende motivatie en kan dat geen afleidende factor meer zijn. Je zult merken dat je brein dan niet telkens afdwaalt om zich af te vragen “hoe zat dit ook alweer? Of “jeetje wat ingewikkeld, ik stel het maar uit”.
Je haalt op deze manier de angel uit de klus en voelt het huiswerk als iets dat je wel aankunt, kunt handelen. Het voedt dan het gevoel van competentie van het kind, wat weer zorgt voor motivatie.
Download dit gratis ebook en vul de dagplanner in. Dan heb je direct een goed overzicht van alle dagen van de week.
2. Maak een huiswerk planning die realistisch is reëer rust door realistisch te plannen
Zodra duidelijk is waaraan je gaat werken, help je jouw concentratie een handje door de de boel te plannen en te organiseren. Weer om die interne afleiding tegen te gaan (‘wanneer moest dit ook alweer gebeuren?’ en ‘heb ik daar wel tijd voor?’), maar ook zodat je minder snel wordt onderbroken door collega’s of verzoekjes van anderen.
Door te plannen weet je namelijk waar jouw focus moet liggen en of je ruimte hebt om daarmee te schuiven mocht er zich iets belangrijks voordoen. Je kunt hierdoor zelfverzekerd ‘ja’ zeggen tegen een klus, maar ook krachtiger ‘nee’ indien je weet dat het gewoonweg niet binnen je planning past.
Met andere woorden: vooraf je werkzaamheden plannen helpt je prioriteiten te stellen. Hierdoor weet je dat je met de juiste taak op het juiste moment bezig bent. Dat geeft ontzettend veel rust.
Belangrijke tip bij het plannen:
• Zorg dat je exact weet welke huiswerk er voor welk vak gemaakt moet worden
• Hou rekening met andere activiteiten zoals hobby’s, klusjes, bijbaantjes.
• Verdeel het werk over de week en hou daarbij rekening met drukke en minder drukke dagen.
Dit zorgt er namelijk voor dat er:
1. Je planning realistisch is (ook dat versterkt weer het gevoel van competentie!)
2. Er tijd over blijft voor ontspanning
3. Deze vrije tijd is de beloning na het harde werken (=motivatie)
Meer weten over het plannen van huiswerk? Lees dan even verder want onderaan dit blog vind je meer interessante info!
3. Geconcentreerd blijven tijdens leren? Kies de juiste werkplek!
Tuurlijk wil je je je huiswerk maken op een goede werkplek, maar wat is dan een goede werkplek? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden met een standaard omschrijving, omdat dat voor iedereen wel een beetje anders is.
Een goede werkplek is díe plek die er voor zorgt dat je optimaal kunt presteren. En een plek waar zo weinig mogelijk afleiding is. Dit betekent soms een beetje schipperen. Want niet elk kind kan even zelfstandig werken en betekent leren op de eigen kamer, meteen een manier om te ontsnappen aan de klus die geklaard moet worden.
Dat is dus per kind verschillend en het is goed om daar samen afspraken over te maken. Maar een goede werkplek is in elk geval een plek waar je alles bij de hand hebt.
Elke onderbreking (“oh even beneden de markers halen” of “dat schrift zit nog in mijn tas en die hangt nog aan mijn fiets”) is een onderbreking van de concentratie. En als je al moeite hebt met geconcentreerd leren en focussen, dan werkt het niet mee als je voor alles van je werkplek weg moet. Hoe minder afleiding, hoe beter je je kunt concentreren tijdens het studeren.
In ons blog ‘Huiswerk maken op een goede werkplek’ beschrijven we 7 stappen die je kunnen helpen bij het bepalen en creeren van een fijne werkplek.
Belangrijke tip bij het bepalen van een geschikte werkplek:
• Bespreek samen en wat een goede plek is!
• Stimuleer het vasthouden aan de afspraken door het goede voorbeeld te geven.
• Faciliteer door te helpen met het praktische inrichten en indelen van de werkplek.
Planning maken huiswerk
Voor kinderen is een planning maken voor het huiswerk, nog niet zo makkelijk. We zeggen het zo snel “plan je huiswerk!” en verwachten dan dat een kind dat kan. Maar een kind is vaak nog een leek op het gebied van plannen. Het was immers lange tijd niet nodig! Op de basisschool was het leven nog zeer overzichtelijk: naar scholen, afspreken met vriendjes, ’s avonds nog sporten of ander clubje en af en toe wat huiswerk maken.
Zonder een planning, liep hun leventje prima.
Maar als ze naar de middelbare school gaan, wordt het leven een stuk drukker. Meer huiswerk, meer afspraken en deadlines en minder vrije tijd. Om balans te houden en om zich staande te houden in deze nieuwe setting, is plannen en organiseren onmisbaar. En dat begint bij een planning maken van het huiswerk.
Liever direct het ideale plan-pakket bestellen?
Kijk dan in onze shop voor jouw beste brugklasproduct voor je tiener.
Laat hieronder je reactie achter op dit blog.
Jelle Jolles vat het in zijn blog als volgt samen:
Wat scholieren en studenten nodig hebben om geconcentreerd te kunnen leren:
→ Rust, structuur (lees: plan je huiswerk en je activiteiten)
→ Goede nachtrust, voldoende eten
→ Geen afleidende prikkels: thuis en op eigen kamer is enorm veel afleiding aanwezig. Ook zijn soms de huisgenoten (inclusief ouders) afleidend
→ Ouder: zorg voor structuur. Vooral een tijdschema ‘hoe besteed je je dag’ (lees wederom: plan je huiswerk!)
→ Ouder: help je kind om zijn ‘afleiders’ (prikkels van buiten én van binnen) te herkennen en onder controle te houden
→ Ouder en leraar: ga met de jongere in gesprek, gebruik humor, daag hem uit
Huiswerk plannen is dus een must!
Onze planners zijn ervoor gemaakt om de kinderen een stevige basis te geven én voldoende vrijheid. Met het eenvoudige stappenplan kunnen ze in een mum van tijd aan de slag met hun huiswerkplanning en is de planning maken voor het huiswerk iets dat ze snel onder de knie krijgen.