Dit is waarschijnlijk één van de meest gestelde vragen aan ons. Want hoe doe je dat nu, georganiseerd blijven?
- Hoe vind je voortdurend de motivatie om te doen wat je écht wil?
- Je kunt alle planners en doeboeken erbij halen maar vind je juist die, die voor jou werken en die je ook echt kunt blijven gebruiken?
- Hoe blijf je georganiseerd? Ik laat steeds weer mijn goede voornemens en routine los?
Ik denk dat er twee belangrijke punten zijn:
- Ik heb ook niet altijd zin om te doen wat ik gepland heb om te doen. Er zijn momenten dat er wel 1000 andere dingen die ik liever doe dan mijn boodschappenlijst en maaltijdplanner invullen. Of ’s ochtends de piepers te schillen zodat ik ’s avonds tóch nog vers kan koken.
- Ook wij vallen af en toe terug in oude gewoontes en lijkt alles één grote chaos.
De reden waarom ik toch bij mijn planning blijf of het weer opnieuw oppak is omdat het resultaat zo belangrijk voor me is. Planning en organisatie zijn en blijven mijn veilige basis. Als ik er aan denk hoe mijn week eruit zou zien zonder planning, krijg ik acuut een paniekaanval. Dan zou ik toch echt niet weten wie wat waar? Wat koken we vanavond en heb ik alles in huis? Heb ik wel tijd om te gaan rennen? Ik heb het eerder gedaan en ik heb het zeker overleefd. Maar de onrust die ik dan voelde wil ik gewoonweg niet meer. Ik krijg dan ook veel minder gedaan en veel dingen die ik toch ook belangrijk vind schieten er dan bij in.
Hoe blijf ik dan georganiseerd?
Ahwel, wilskracht en motivatie zijn natuurlijk onontbeerlijk maar daar blijft het niet bij. Zowel je wilskracht als je motivatie is niet altijd even sterk en ook als ze er even niet zijn, zul je toch voort moeten.
Nee, wat mij betreft is georganiseerd blijven het creëren van de juiste gewoontes. Ondank het feit dat ik hartstikke flexibel ben (en dat wil ik ook zo houden) hou ik van gewoontes en rituelen. Gewoontes werken omdat ze ervoor zorgen dat je niet bij elke handeling hoeft na te denken en te wikken en te wegen. Gewoontes ontstaan omdat je hersens het heerlijk vinden om moeite te besparen.
Kort gezegd is het zo, dat gewoontes zich vormen omdat er een verlangen is, een reden. Daarna gaat de routine zich vormen met als ultieme uitkomst een soort van beloning en daarom blijf je het doen. Om die gewoonte vast te houden moet er natuurlijk wel ook een behoefte zijn, een verlangen om die beloning te ontvangen.
Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going
Mocht je al eens geprobeerd hebben om een nieuwe gewoonte te vormen om beter te plannen en te organiseren en lukte dat niet, probeer het dan eens als volgt:
Stel je voor jullie ochtenden zijn rampzalig, en je gaat altijd te laat en gestrest de deur uit. Wat kun je dan doen:
- Je voornemen is: een half uur eerder opstaan. Zet je wekker een half uur eerder! En zet hem eventueel op een plek waarvoor je moet opstaan om hem uit te zetten.
- Neem dan de routine die je wenst (evt. met behulp van de ochtendplanner van SKUR) b.v. opstaan, kinderen wekken, naar beneden lunchpakketten maken en ontbijt klaar zetten en dan samen ontbijten etcetc. Zoals jij dat wil en zoals het voor jullie gezin werkt!
- De beloning zal zijn dat je relaxter de deur uitgaat! Geniet van dat moment en realiseer je dat die ene inspanning (het vroeger opstaan) je dit gevoel heeft bezorgd. Denk ook ’s avonds nog eens na over hoeveel prettiger je dag was doordat je ontspannen aan die dag kon beginnen. Dat motiveert je om de dag erna hetzelfde te doen!
Het zal zeker een poosje duren voordat die gewoonte zich heeft gevormd maar het zal zeker zijn vruchten afwerpen.
Georganiseerd blijven vergt zeker tijd en discipline en het betekent ook dat je de (voor jou!) goede keuzes maakt. Voor mij betekent het dat ik dus af en toe ook Nee moet zeggen tegen een uitnodiging of een keer geen TV kijk of mijn facebook momentjes beperk.
Ik verloor vrij veel tijd door, nog even vlug dit, nog even vlug dat te doen en had absoluut mijn valkuilen. Alleen al die valkuilen oppakken heeft er voor gezorgd dat ik meer tijd kreeg voor dingen waar ik écht voor kies, met als kers op de taart meer tijd voor mijn kinderen!
Wees eerlijk voor jezelf en als je overweegt om iets wél of niet te doen, denk dan ook eens wat het je oplevert. Wat levert je dat uitje, dat TV kijken of dat ‘gefacebook’ je nu daadwerkelijk op? Hoeveel gelukkiger word jij of je gezin hiervan? Georganiseerd blijven is keuzes maken, en dat kost energie en is van tijd tot tijd best vermoeiend.
Deze beloningen houden mij steeds op de rit en motiveren mij op vast te houden aan mijn planning of (als ik een keer onderuit ga) de planning weer op te pakken!
Wat is jouw motief om georganiseerd te blijven? Of heb je nog tips voor andere moeders? Laat ’n berichtje achter!
PS: Heb jij het GRATIS Simpel-Samen-Plannen Doeboek al gedownload? Je krijgt dan in 1 klap 7 super-checklists, je leert onze tijdbesparende routines en creëert zo meer tijd voor jezelf en lol met je gezin!