MAMA

Gevolgen van stress

Zoals ik al vaker heb beschreven in mijn blogs heb ik een vrij fladderig karakter. Ik ben snel afgeleid en mijn gedachten vliegen dan ook gemakkelijk alle kanten op. Op zich helemaal niet erg want dit fladderige karakter heeft absoluut fijne kanten; ik ben zeer flexibel, creatief en meegaand. Met mij kun je alle kanten op 🙂 🙂 En net zoals alle kwaliteiten heeft ook deze kwaliteit een negatief tegenovergestelde: de zgn. valkuil!

Bij mij uit zich dat in te veel meegaan met wat mijn gevoelens me ingeven of wat een ander wenst. Niet altijd handig, zeker niet als je een ‘normaal leven’ probeert te leven 🙂 Nee, even zonder flauwekul, elk mens is er gebaat bij als hij of zij in balans leeft; als zijn kwaliteiten ook kwaliteiten blijven en niet doorschieten naar problemen.

Toen ik jaren geleden overspannen raakte was dat een donderslag bij heldere hemel. Het was mij altijd gelukt om alle problemen op te lossen met mijn flexibele karakter en zonnige kijk op het leven, dacht ik. Ik redeneerde alle problemen weg en ploeterde gewoon door. Waarom gebeurde mij dit dan nu? Toen ik ongeveer halverwege mijn herstel was, ontdekte ik wat een van de belangrijkste oorzaken van mijn overbelasting was: ik was zo flexibel dat ik alles gewoon oploste en op het moment dat het mij emotioneel of fysiek te veel dreigde te worden, nam mijn hoofd het over en redeneerde ik mezelf weer op het rechte pad. Mijn lichaam had dus een truc ontwikkeld om te zorgen dat ik niet in mijn valkuil terecht kwam. Mijn hoofd nam het over van mij en deed alles alleen zonder nog maar enig contact te hebben met mijn lichaam of ziel.

Hartstikke handig natuurlijk maar voortdurend alles beredeneren en verstandelijk oplossen is niet goed. Je trekt jezelf op die manier namelijk uit balans! Al je energie en aandacht kruipt voortdurend vanuit je benen, door je buik naar je hoofd. Alle gezonde spanning op je lijf en je spieren bundelt zich op een plek nl. je hoofd/nek/schouder-gebied en wordt daar too much! Je voelt dat letterlijk doordat je hoofdpijn krijgt, nek- &schouderklachten, druk op je borst, druk op je hoofd, een brein dat op volle toeren draait. Dat hele stuk vanaf je borsten tot je kruin wordt dag in dag uit overbelast! Je verliest alle contact met je lijf.

Uit gesprekken met andere moeders die door hun gezin te combineren met een carrière, veel spanning, onrust en stress ervaren heb ik geleerd dat ook zij die onbalans fysiek gaan ervaren. Kreten als ‘voortdurend in je hoofd zitten’, ‘met opgetrokken gespannen schouders maar doorgaan’ en ‘die druk op mijn hoofd’ zijn meerdere keren de revue gepasseerd. Het maakte mij duidelijk dat dit een duidelijke valkuil is die voor veel vrouwen geldt; Overigens meer dan voor mannen omdat wij vrouwen toch meer aan de gevoelskant zitten dan mannen. Combineer dat met ons drukke bestaan als moeder, werknemer, vriendin, partner etc et voila een groot risico op overbelasting en burnout ligt op de loer!

Probeer het je even voor te stellen: doe je ogen dicht en visualiseer nu jouw lichaam met daarin mooi verspreid alle energie en kracht; één groot geheel. Stel je dan voor dat al die energie en krachten naar boven kruipen en zich ophopen in je borstkast, nek, schouders en hoofd. Dat hele gebied is nu helemaal gevuld en de rest van je lichaam is volledig leeg, levenloos. Je bent als het ware losgekoppeld van je fysieke lichaam en je ziel. Als je het je zo voorstelt, dan voel je gewoon dat dit niet gezond is en dat je het liefst al die energie weer terug wil duwen waar die vandaan komt, helemaal tot in het puntje van je tenen!

 

Helaas is er geen pilletje of truc waardoor je in een klap weer helemaal gevuld van energie bent. Er is wel een manier om te zorgen dat al die gezonde energie en kracht zich weer verspreid in je hele lijf en dat is: beweging. Door te gaan bewegen, in eerste instantie en met name fysiek, kun je beetje bij beetje je lichaam resetten. Het advies van mijn arts was destijds dan ook ga wandelen, hardlopen, zwemmen, whatever. Kijk wat bij je past, en waar de drempel het laagst is. Als zelfs bewegen nog een stap te ver is omdat je uitgeput bent, kun je beginnen met (ritmische) massage en dan langzaam wandelen er aan toevoegen.

Het is absoluut een weldaad om te ervaren wat beweging met je doet; wat beweging doet voor spanning. Ondanks het feit dat je tijdens het bewegen ook tijd hebt om na te denken komt er een stroom op gang in je lichaam; de stroom die hard nodig is om je balans weer te herstellen. Ik heb inmiddels van beweging een gewoonte gemaakt en heb sporten, bewegen in mijn wekelijkse routine ingepland. Het is gewoon een must! Een voorwaarde om te doen wat ik wil en te zijn wie ik wil zijn. Om uit het leven te halen wat er inzit en weg te geven aan anderen wat goed is.

Mijn kwaliteiten zal ik altijd houden dus mijn valkuilen ook; yin en yan, eb en vloed ze horen bij elkaar en zijn mooi en goed zolang ze in balans zijn. Deze balans wens ik jou ook. Daarom is SKUR er, daarom delen wij onze kennis en ervaring met jou!

Wil jij dus meer SKUR in je leven, download dan nu het GRATIS Simpel-Samen-Plannen Doeboek ? Je krijgt dan in 1 klap 7 super-checklists, je leert onze tijdbesparende routines en creëert zo meer tijd voor jezelf en lol met je gezin!