MAMA

Altijd gezond en lekker eten met de menuplanner!

Als je ons volgt op facebook, of regelmatig onze site bezoekt dan weet je dat wij van gezond en lekker eten houden. Gezond en lekker samen eten staat op ons prioriteiten-lijstje en is een vast onderdeel van onze planning.

Bezige bijen

Maar omdat we ook bezige bijen zijn, willen we hier wel geen tijd verspillen. Het moet dus:

 • Lekker eten zijn
 • Het moet in max 30 minuten op tafel staan
 • Het moet gezond zijn

Dat zijn de uitgangspunten voor onze maaltijden. Maar om écht slim met je tijd om te gaan, moet je nog een stapje verder gaan wat mij betreft. En dit is een stap waar je geen spijt van krijgt ;). Yep, ik plan mijn maaltijden voor een hele week, maak 1x een boodschappenlijst en haal mijn boodschappen voor een hele week in 1x (max 1,5 uur).

Een keer per week doe ik boodschappen

In eerdere blogs vertelde ik al uitgebreid over de menuplanner, maar hier zijn wat uitgangspunten die me helpen om me goed voor te bereiden op deze planning:

 1. Check regelmatig je voorraad; de kelder, voorraadkast, bijkeuken, whatever. Wat is er nog, wat is écht op. Zorg dat je altijd dingen in huis hebt waarmee je toch een maaltje kunt koken als alles op is; ik noem pasta, blikje vis, pesto, houdbare room, eieren, spek- of hamblokjes, groente in blik of glas, maar ook muesli, pap, pindakaas, sandwichspread en crackers. Alsof je op een oorlog bent voorbereid (want daar lijkt ons drukke leven af en toe op right?!)
 2. Neem een dagje waarop je restjes van de week opmaakt. Niet iedereen is daar even dol op maar ik roep dan standaard ‘daar ben je niks te veel voor’! We hoeven niet elke dag Jamie Oliver of een ‘simpele carpaccio’ te eten. Gewoon is ook goed en kan zelfs heel lekker zijn. Geef mij maar een stamppotje opgewarmt in de koekenpan, mmmmm.
 3. Inventariseer van tijd tot tijd eens wat er zoals wordt gegeten elke dag aan brood, muesli, melk, beleg, maar ook koeken of pakjes/blikjes drinken e.d. voor mee naar school. Op die manier weet je gewoon wat je minimaal in huis moet hebben om niet halverwege de week zonder te zitten.
 4. Kook eens een grotere hoeveelheid in één keer en vries de rest in (gaat met soep en pastasaus b.v. heel goed zonder smaakverlies) of
 5. Kook eens vooruit; en daarmee bedoel ik kook eens in het weekend iets dat je op maandag of dinsdag kunt opwarmen of waarmee je je maaltijden kunt aanvullen. Ik maak meestal op zondag een pan lekkere groentesoep; kan echt vanalles zijn; van pompoen tot chinese tomaat. Daar heb ik dan door de week profijt van als er een hongerlijer komt bedelen om wanneer ik zelf trek heb in iets hartigs.
 6. Vergeet niet dat er genoeg handen in huis zijn om te helpen. Als jij op een bepaalde dag niet veel tijd hebt om te koken, dan is er misschien wel iemand anders die dat kan. Jong geleerd is oud gedaan en door kinderen verantwoordelijkheden te geven, geef je ze ook het gevoel bij te dragen aan jullie kleine gemeenschap; ze horen er bij!

Gezonde tussendoortjes – 1 keer maken en de hele week genieten

Nu heb ik begin dit jaar ingezet op minder suiker voor ons hele gezin. Dat houdt in dat de standaard koekjes, snoep en chocola op een laag pitje staan. Het alternatief is o.a. die heerlijke bananancake of gezonde koekjes van Rens Kroes. Ik kies 2 gezonde snacks uit en maak ze b.v. op zaterdagavond ná het eten en vóór het bankhangen. Daar heb ik dan de hele week plezier van.

Planning voor een weekendje weg

Afgelopen weekend heb ik iets supertofs gedaan: ik kreeg 3 dagen 2 uur dansles (van vrijdagavond tot zondagmiddag) van een van mijn favoriete flamenco-danseressen: La Lupi. De lessen werden in Antwerpen gegeven dus dat betekende dat ik 3x op en neer ga rijden en dat ik veel van huis ben. Gelukkig kunnen mijn mannen heel goed voor zichzelf zorgen en hoef ik maar een beetje voor te bereiden. Wat ik dus doe, is niet omdat het móet maar omdat ik het fijn vind om toch een beetje voor ze te zorgen, als dank dat we elkaar de ruimte geven om dingen te doen die we leuk vinden.

 • Ik heb een lekker receptje opgesnord van kip en linzen in tomatensaus, te eten met stokbrood. Die maak ik op vrijdagavond voor ze, dan kunnen ze die zaterdagavond lekker eten.
 • Ik heb vers pizzadeeg in huis gehaald en maak dan onze (net wat gezondere variant) van de pizza; daar zijn ze dol op dus……..
 • Ik heb me maandagmiddag vrij gepland zodat ik tijd heb voor een powernap (just in case) en ik nog even wat klusjes die in het weekend zijn blijven liggen kan oppakken en ik maak tijd om te koken. Ik denk dat ik gewoon simpel aardappel, groente, vlees doe.
 • Ik heb nog erwtensoep in de vriezer, die bewaar ik voor dinsdag. Dan is het immers Maria Lichtmis. Traditiegetrouw eten we dan soep met pannenkoeken. Dat geeft me dan mooi de gelegenheid om een beetje te relaxen en bij te tanken van dit enerverende weekend, terwijl ik de soep warm en mijn zoon eens lief aankijk en hem de pannenkoeken laat bakken (als ik nog moe ben van al dat dansen).

Met dit in mijn achterhoofd ga ik nu mijn menuplanner verder invullen en mijn boodschappenlijstje maken zodat ik over ’n uur of 2 ready for take-of ben.

PS: het dansweekend was fantastisch! Wat heb ik genoten van elke minuut – voeding voor de ziel <3

PPS: OH JA! Voor ik het vergeet te zeggen. Wij delen regelmatig ekkere maaltijden op facebook; van onszelf of van beproefde kooksites. Gewoon ter inspiratie voor jouw menuplanner en omdat we van eten houden! We gebruiken de hashtag #skurfood dus als je even verlegen zit om een receptje, kun je ze gemakkelijk terugvinden!

Als je onze facebookpagina even liked, lift je mee en krijg je wekelijks lekkere receptjes voorgeschoteld (lekker en SNEL natuurlijk!) enne… eigen succesrecepten delen mag uiteraard! Hieronder of op facebook