Recepten voor tieners

Gezonde koekjes (geen suiker toegevoegd)

Oh, ik moet even mijn enthousiasme over iets kwijt. Het zit namelijk zo….

Te veel snoep, suiker, vet

De afgelopen maanden waren voor mij en misschien ook wel voor jullie van die snoepmaanden. Ik rolde van de pepernoten in de speculaas en van de bonbons naar de chocomousse. Ik heb me echt vreselijk te goed gedaan aan alle lekkers dat in deze tijd van het jaar zo rijkelijk wordt aangeboden. Geen enkele keer dat ik bij de supermarkt was sloeg ik het koek- en snoeprek over; niet gezond bezig dus!

Voor mij vrij ongewoon, want hoewel ik best graag een koekje heb bij de koffie zo ’s ochtends om een uur of elf, ik ben toch meer een eter dan een snoeper. Enfin, deze laatste maanden waren dus een uitzondering maar ze dreigden een routine te worden. Ik wist voor de kerstvakantie al dat ik hier vanaf moest, want de kilo’s liggen op de loer. Ik sport wel maar tegen deze hoeveelheden is niet op te joggen!

Gezond bezig

Maar wat dan? Ik wil toch dat koekie bij de koffie of in ieder geval af en toe iets zoets na het eten. Ook voor mijn man wilde ik een ‘gezond’ alternatief bedenken. Hij is echt mister choco; verslaafd aan alles van, met of gehuld in chocola. Mijn zoon is meer zoals ik maar die eet ook graag, heeft altijd trek (welke puber niet) en vindt chips en fris een flinke verleiding.

Nu had ik een hele tijd geleden, ik denk nog voor de zomervakantie, een boek te leen gekregen: “Power Food” van Rens Kroes. Nu ben ik niet zo heel geïnteresseerd in die groene smoothies, daar heb ik mijn eigen receptjes voor en ook van die powermaaltijden loop ik niet altijd warm. Maar toch bleef dat boek in de keuken liggen en trok het steeds mijn aandacht. Ik las er af en toe in, bladerde erdoor (mooie foto’s van heerlijk eten en natuurlijk een mooi mens (zus van..)) en uiteindelijk viel mijn oog op een gezonde reep die je zelf kon maken. Ok dacht ik, da’s misschien iets voor de kerstvakantie.

Gezond en nog verrukkelijk ook!

Zo gezegd, zo gedaan. Zo’n twee weken geleden, na de kerstdagen (de nood was hoog!) nam ik het boek weer ter hand en bladerde tot het gedeelte van de snacks. Amaj zeg, wat een lekkere dingen en allemaal guilt-free snoepen volgens Rens. Ik zag chocobollen met cocos, bananencake, notenrepen en jammie jammie koekjes. Het water liep me in de mond. Toch nog maar eens goed kijken want dit kan toch niet gezond zijn…

Kijk, calorieën zitten er zeker in. Dat maakt me ook niet uit. Wat ik belangrijk vind is dat er geen bergen suiker en ongezonde vetten in gaan. En dat is bij deze recepten zeker het geval. Ik heb inmiddels deze koeken al voor de 2e keer gemaakt (ook uitgedeeld hoor) en afgelopen zaterdag weer een partij gebakken voor deze eerste werkweek van het nieuwe jaar. Ze zijn werkelijk verrukkelijk, heel voedzaam en een ware traktatie.

Het recept deel ik graag met je. En het mooie is, ze zijn klaar in echt no-time, de ingrediënten kun je altijd op voorraad hebben en ook kids kunnen ze zonder hulp maken.

Ingrediënten voor 20 koekjes: 

 • 150 gram hazelnoten (ik ben alergisch voor hazelnoten, dus ik heb cashewnoten gebruikt)
 • 180 gram amandelen
 • 130 gram speltmeel
 • 60 ml water
 • 100 ml ahornsiroop
 • 40 gram dadels, pitten verwijderd
 • 2 el chiazaad
 • 1 el hennepzaad
 • 4 el cacaopoeder
 • 2 el kokosolie
 • 1 tl zeezout

Let’s get started:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius
 2. Doe de noten in de blender en mix ze tot je een heel fijn mengsel hebt
 3. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en mix opnieuw, tot er een kleverig deeg ontstaat
 4. Schep een eetlepel van het deeg in je hand en maak er een balletje van
 5. Maak het balletje plat tot een mooi dun rondje
 6. Zet het bakblik 20-30 minuten in de oven, tot de koekjes stevig worden. Laat ze daarna nog even afkoelen en smullen maar!

Kijk vooral HIER voor meer recepten van Rens.  Ik nodig je uit om iets uit te proberen en jouw creaties of misschien wel variaties met ons te delen!

Geen tijd?!

En denk je nu: ‘mens ik zou wel willen maar hier heb ik écht geen tijd voor!’ dan kan ik je misschien wel helpen. Wat we willen allemaal vanalles maar het ontbreekt ons vaak aan de tijd, right? Tuurlijk kun je allerlei zaken van je lijstje schrappen en zorgen dat de boel blijft draaien, maar het is veel leuker om je leven wat meer naar je hand te zetten en tijd te hebben voor de dingen die voor jou écht belangrijk zijn! Lees dan vlug onze allerbeste tips :

Gratis meer tijd!

En vergeet zeker niet ons GRATIS E-BOOK: Simpel-Samen-Plannen te downloaden! Want écht waar, elke moeder heeft het recht of beter nog de plicht om goed voor zichzelf te zorgen. Pas als je goed voor jezelf zorgt en lekker in je vel zit, kun je voor anderen zorgen en de moeder, partner, vriendin zijn die je wil zijn. Dus…. check it out en klik HIER!