Algemeen Brugklas Proefwerk en toets tips

Goede cijfers voor je toets halen doe je zo!

Goede cijfers voor je toets halen doe je zo!

In de categorie communiceren met pubers, zou bij mij op nummer 1 staan: communiceer met ze in hun eigen ’taal’. Nou ja, natuurlijk niet met f*ck hier en daar, maar wel op een manier die bij ze past en die bij ze aanslaat, waar ze naar luisteren.

Wat supergoed werkt zijn filmpjes, video’s, vlogs; die kids vullen hun dagen ermee! Soms tot grote ergernis van de ouders (althans van mij). Maar aan de andere kant, het is vaak hun manier van kennis / informatie tot zich nemen. En soms maak ik dan van de nood een deugd en gebruik ik deze vorm van kennisoverdracht bij mijn puber. Goed voorbeeld is b.v. dat docenten vaak presentaties maken van de lesstof, of verwijzen naar youtube-filmpjes over een bepaald onderwerp. Als er dan geleerd moet worden, kan zo’n video mooi ter afwisseling tijdens het leren dienen. Het voelt voor het kind als een soort van pauze of beloning, terwijl het toch echt iets leert!

Ik heb zelf vaak niet het geduld om zo’n filmpje af te kijken moet ik je bekennen. Ben denk ik van de oude stempel en lees gewoon graag. Maar voor dit blog hebben wij onze krachten gebundeld en heeft mijn zoon deze video ‘goede cijfers voor je toets halen’ van vlogster Leanne van den Berg bekeken en fijn voor mij / voor jullie / voor ons uitgewerkt. En tada, het vlog (even naar beneden scrollen) voor de liefhebbers, de tekst voor de anderen 🙂

Dit artikel over goede cijfers voor je toets halen is geschreven op 27 november 2017 en in januari 2022 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Goede cijfers voor je toets halen gaat lukken met deze 7 tips!

Leanne begint zo: “Iedere scholier kent het wel. Je leraar geeft een toets op en jij neemt je voor met je goede gedrag om dit keer wel op tijd te beginnen met leren. Maar zodra de toets nadert blijkt dat je nog andere dingen te doen hebt en schuif je het leren van die toets maar voor je uit totdat het te laat is en je uiteindelijk een heel hoofdstuk in een avond moet gaan leren. Herkenbaar? Dan is deze video perfect voor jou ik ga jullie namelijk tips geven om zo efficiënt mogelijk te leren want goede cijfers voor je toets halen, doe je zo!

Zoals ik net al zei ga ik in deze video een aantal tips geven om zo goed en zo slim mogelijk te plannen.  

Tip 1: Reken vanaf je toets naar voren. 

Dit klinkt misschien heel vaag maar ik zal het even uitleggen. Stel je hebt op donderdag een toets schrijf dan eerst in je agenda dat je donderdag die toets hebt. reken dan uit hoeveel dagen je denkt nodig te hebben om alles te leren voor de toets. Stel je moet 3 blokken leren reken dan uit dat je 4 dagen voor de toets begint. Je begint op zondag met blok 1 om maandag leer je blok 2 op dinsdag leer je blok 3. En dan heel belangrijk: de dag voor de toets (dus in dit geval woensdag) herhaal je alle blokken nog een keertje als je het herhaalt onthoud je dingen gewoon veel beter. Daarnaast maak je het door het op te delen in kleine stukjes veel makkelijker en behapbaarder voor jezelf. 

 

Tip 2: Stel prioriteiten. 

Het is bij een goede planning belangrijk dat je prioriteiten stelt. Want wat ga je eerste doen en wat ga je als laatste doen. Ik begin vaak met het huiswerk waar ik het meeste tegen op kijk want als ik dat dan heb gehad kan het eigenlijk alleen maar meevallen met de rest. 

Zit er nou huiswerk tussen waar je heel veel moeite mee hebt? Begin daar dan mee. Wanneer je net begint met leren, ben je vaak het scherpst en kan je het dus ook sneller af hebben. Kijk dus voor jezelf op de planning welke taken het snelst af moeten en welke taken nog wel even op zich kunnen laten wachten.

Op deze manier heb je in ieder geval altijd het belangrijkste huiswerk af. Moet je nú leren, bekijk dan ook goed wat het zwaarste weegt voor toets en focus je daar op. Heb je een beetje een krappe planning dan helpt het om alleen te kijken naar de oefenstof waarbij je de meeste punten kunt scoren op de toets. Want het is nou eenmaal gewoon heel erg zonde om heel veel energie te steken in een onderdeel waar je eigenlijk niet zo heel veel punten voor kan verdienen op een toets. (SKUR: Geweldig dat berekende leren van die kids !!!)

Tip 3: Maak je planning voor het begin van de week.  

Als je je planning maakt voor dat de week begint dus bijvoorbeeld op zaterdag of zondag. Dan heb je gelijk een heel duidelijk overzicht van wat jou die week te wachten staat. Ook weet je zeker dat je op tijd zal beginnen met toetsen. En dat je er niet achteraf achter komt dat je eigenlijk met je planning gisteren had moeten beginnen met leren.

Zo’n volledige planning van je week geeft ook gewoon heel veel rust in je hoofd omdat je precies kunt zien welke toets je moet leren en wanneer dat dan moet. 

Wil jij goede cijfers voor je toets halen? Bestel die planner hier:

toetsplanner voor elke middelbare scholier

Tip 4:  Schat van alles in hoe lang je ermee bezig zal zijn. 

Zo weet je hoelang je ongeveer bezig zal zijn met alle dingen die je op een dag moet doen. Als je dit weet weet je dus ook hoelaat je moet beginnen en hoelaat je ongeveer klaar zal zijn. Op deze manier kan je dus nooit meer met het excuus aankomen: sorry ik begon te laat. 

 

Tip 5: Houd je planning realistisch. 

Je kan wel op één dag een heel hoofdstuk van geschiedenis willen leren, je kamer opruimen, afspreken met een vriend en ook nog eens al je wiskunde huiswerk maken. Je weet zelf ook wel dat het eigenlijk niet gaat lukken in de tijd die je hebt op een dag. Hou jezelf bij het plannen van je dag dus ook niet voor de gek. Kies gewoon wat je wel en wat je niet gaat doen. 

Moet je dus bijvoorbeeld leren maar wil je ook afspreken met een vriendin dan zul je die laatste voor deze keer helaas moeten laten schieten!

 

Tip 6: Wissel grote en kleine taken af. 

Als je bezig bent met grote taken die veel tijd innemen, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je eigenlijk niks af krijgt omdat je eigenlijk niks af kan strepen. Het werkt heel motiverend om iets af te strepen dus als je tussen je tijdrovende taak, ook nog wat kleine korte klusjes inplant, krijg je ook echt het gevoel dat je daadwerkelijk dingen af krijgt en krijg je vaker het gevoel van voldoening en gewoon meer rust in je hoofd. 

 

Tip 7: Gebruik kleurtjes en markeerstiften. 

Ik gebruik markeerstiften altijd om aan te geven dat ik dingen af heb. Zoals je hier kunt zien: alle paars gemarkeerde taken zijn dus af. Alle dingen die niet gemarkeerd zijn, moet ik nog doen. Ik vind dit zelf heel handig omdat ik dan in 1 oogopslag kan zien wat ik wel nog moet maken en wat al af is. Verder vind ik het ook heel handig om verschillende kleurtjes te schrijven bv: groen voor huiswerk dat je moet maken, blauw voor toetsen die je moet leren, roze voor klusjes in huis, rood voor sporten en ga zo maar door.  

Leanne legt je dus haarfijn uit hoe je moet plannen! Niks aan toe te voegen hoor 🙂

Credits: Er is een hele afspeellijst van op het kanaal van scholieren.com .

BESTE TIP EVER: De toetsplanner!

Goede cijfers voor je toets halen lukt jou ook! HOE? Met de tips en met een toetsplanner dus 🙂 Want een toetsweek zonder stress, begint met het verdelen van de leerstof en op tijd van start gaan. Met de SKUR toetsplanner verdeel je het leerwerk én begin je ruim van tevoren met leren. Als je de toetsplanning maakt, hou je meteen rekening met fun, hobbies en andere activiteiten. Want ontspanning is nodig om je brein fit te houden!

Nou, waar wacht je nog op ? je vindt de toets- en taakplanner in onze shop of kies een van de voordelige pakketten hieronder! En voor de prijs hoef je het niet te laten (stressen kost je meer!)