Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk maken Huiswerk plannen en ADD

Helpen met plannen? Maar ik ben zelf een chaoot!

Helpen met plannen?!

“Als je zelf vrij chaotisch bent en moeite hebt met plannen, dan is het heel lastig om je puber aan te sturen en te helpen met huiswerk plannen” zegt pubermoeder Elsbeth ter Haer. En dat is natuurlijk helemaal waar. Want hoe kun je nu helpen met plannen als je zelf een chaoot bent. De een is van nature georganiseerd en gestructureerd en de ander heeft dat wat minder tot helemaal niet. Voor iedereen die rechts van het midden zit en dus weinig tot totaal geen kaas gegeten heeft van plannen, maar toch zijn kind wil helpen om z’n jonge leven te structureren, heb ik een aantal tips op een rij gezet.

Ook een chaoot kan leren plannen

Je moet weten dat ik zelf zeer ongestructureerd de middelbare school door ben gekomen. Ik heb mijn diploma gehaald omdat ik op de een of andere manier net op tijd, net genoeg leerde. Maar ook omdat de tijd toen anders was, rustiger en stukken minder afleiding. Ik weet zeker dat me dat in deze 21e eeuw niet meer was gelukt.

Na mijn schooltijd, heb ik steeds vaker moeten ervaren hoe ongestructureerd ik was, hoe snel afgeleid en hoe mijn gedachten altijd van hot naar her sprongen. Die huppende gedachten zijn nooit weg gegaan, maar ik heb wel geleerd om structuur aan te brengen in mijn leven. Dat ging zeker niet van vandaag op morgen, maar met zweet, tranen en volharding. Ik heb menig planner, agenda en checklijstje uitgeprobeerd en weer gefrustreerd weggesmeten. Wel zeshonderdachtentachtig routines gestart en ook weer losgelaten.
Gelukkig waren er ook blijvertjes, zoals mijn avondroutine die er voor zorgt dat ik ’s ochtends minder vaak de mist in ga. Onze familieplanner, die ik echt als mijn houvast beschouw voor wat betreft het wie-wat-waar van ons gezin. En dan mijn weekstructuur die ik zo veel mogelijk ongewijzigd laat.

Naar de brugklas

Toen mijn zoon naar de brugklas ging, brak er voor ons een roerige tijd aan. Terwijl we dachten dat we het rustiger zouden krijgen (nu kan ie het allemaal zelf wel) kregen we het steeds drukker. Want hij kon helemaal niet plannen, hij kreeg zijn zaken niet op de rit en hij werd doodongelukkig van alles wat niet goed ging op school. Nu zit onze zoon op een heel fijne school, kan niet anders zeggen, maar ook daar moet er van alles en wordt er veel van de zelfstandigheid van je kind verwacht. En tot zekere hoogte mag dat ook vind ik. Maar als je kind het niet voor elkaar krijgt, zoals zoveel pubers, dan zul je hem/haar moeten helpen. Bij het plannen, bij het overhoren, bij het structuren.

Helpen met plannen

Het gaat vaak om heel praktische zaken zoals het bureau geordend houden (samen uiteraard) tot het huiswerk plannen. Maar hoe minder goed jouw kind dat zelf kan, hoe meer het van jou zelf vraagt; tijd, energie en volharding! Het stopt helaas niet bij één keer voordoen, maar je zult samen met je kind routines moeten gaan bouwen. “Maar hoe dan?”, hoor ik je denken, ‘Ik ben zelf een chaoot!”.
Allright, hier gaan we dan, plannen met pubers voor chaotische dummies !  Start met deze drie routines:

 1. Op zondag(avond) vullen jullie samen de huiswerkplanner in. Voor meer over het werken met de huiswerkplanner kijk dan even op een van deze blogs:
  Dossier huiswerk
  Huiswerk maken no way!
  Een weekje met de huiswerkplanner
  Zeven tips bij het begeleiden van huiswerk maken
  Huiswerk maken met een tiener – 5 weetjes……
  Dé 4 valkuilen bij het begeleiden van huiswerk
 2. Kijk samen wanneer hulp qua overhoren etc. nodig is en check meteen in je agenda (of de agenda van de andere hulptroepen) of dit kan. NOTEER DIT! Wij verdelen thuis de dagen van de week over de helpers (mijn man en ik). Ik doe de dinsdag en de donderdag, hij de maandag en de woensdag. De overige dagen verdelen we de klus aan de hand van onze agenda’s.
 3. Start met een aantal handige planners c.q. checklijstjes, zoals je die in onze ebooks terugvindt. Kies er een of twee uit, en probeer deze routine erin te houden.

Je weet nu dat je kind alles gepland heeft, jij weet wanneer jouw hulp nodig is en dit ook in je agenda hebt genoteerd. En met de checklist voorkom je de ergste chaos m.n. in de ochtend.  Dit vormt de basis waarmee je je kind gaat sturen. Pas als dit goed loopt, voeg je eventueel een nieuwe routine toe. En routine vormen vergt volharding, loslaten maar ook de draad weer oppakken als het even misgaat. ()Maar de beloning, meer rust, meer tijd, is zo heerlijk! En, als ik het kan, dan kun jij het ook!

PS: Wil je meer lezen over hoe je jouw kind kunt helpen met plannen, lees dan verder in onze blogs b.v.‘Plannen met Pubers’

Op zoek naar een leuke planmethode of planners om je kind EN te leren plannen EN om het oefenen van die andere 4 belangrijke vaardigheden in te plannen? Bekijk eens onze handige en leuke Plan Pakketten.