Algemeen Middelbare school Puberteit tips

Herfstvakantie – tijd om te vertragen

Het is herfst! Voor sommigen van ons zelfs herfstvakantie. Maar of je nou vakantie hebt of niet, de herfst is altijd een moment om te vertragen en naar binnen te keren. Kijk maar naar de natuur. Want of je nou een stadsmens of een buitenmens bent, en of je nou wil of niet, de natuur bepaalt gewoon het ritme van ons leven.

Volg de seizoenen

Winter: de dagen zijn kort, weinig licht-uren. De natuur is stil en haast onzichtbaar spelen er zich processen af waar we geen weet van hebben. Diep in de aarde wordt er geploeterd, voorbereid, verzameld, en verwerkt dat wat in de zomer werd opgenomen aan licht en warmte. Er wordt voorbereid. Ja, dat is het! De winter is een voorbereidingsperiode waarbij we vooral van binnen bezig zijn. Deze periode voelt dan ook soms zwaar en we kijken uit naar die eerste straal zon in het voorjaar.

Lente: we hebben de eindstreep gehaald, zo voelt het. We zijn er, we mogen alles wat we voorbereid hebben laten zien. Tot bloei laten komen en genieten van de bewonderende blik van de buitenwereld. Want wat we voorbereid hebben in ons denken, dat wordt nu gevoed door licht en warmte. En gedurende het hele voorjaar komen er vruchten van ons harde werk in de winter tevoorschijn. We mogen langzaam gaan genieten van onze noeste arbeid.

Dit seizoen is favoriet

Zomer: ah de zomer, favoriet bij menigeen! Want dan hoeft er even niets. We kunnen genieten, ons te goed doen aan alles wat het leven te bieden heeft. We hoeven niet met onze binnenkant bezig te zijn, maar mogen ons verliezen in de buitenkant, het buitenzijn het buiten leven. Alles is in overvloed. Kleur, warmte, licht, groente, fruit, kracht. Het voelt licht, alsof we gedragen worden door de warme lucht en de frisse golven van de zee.

Herfst: gevuld met de warmte en mooie herinneringen van de zomer, keren we langzaam weer naar binnen. De bomen kleuren oranje en verliezen langzaam hun bladeren. De laatste vruchten van moeder aarde zoals noten, peren, appels, pompoenen worden geoogst. De laatste stuiptrekkingen van de nazomer. En dan komt er stilstand, naar binnen keren. De sapstromen in de natuur veranderen en gaan op de spaarstand. Wij maken de kaarsjes aan om licht en warmte in ons dagelijks leven te behouden en gaan mee in de kalmte van de herfst.

“Aanvaard de seizoenen van je hart, zoals je altijd de seizoenen hebt aanvaard die over je velden trekken”
Kahlil Gibran

Minder emotie, meer begrip

Ik hou van metaforen. Ze helpen me vaak om dingen helder te zien, in een ander perspectief. Ik ervaar dan wat minder emotie en heb wat meer begrip voor het grotere plan.

Misschien heb je een brugklasser in huis, die zijn eerst trimester middelbare erop heeft zitten. Wellicht een tiener die in klas 2 of 3 zit. Of misschien wel al een examenkandidaat. Hoe dan ook een puber in the house of in je klas! En bij pubers is het vaak de uitdaging (en de oplossing) om precies dat te doen wat ik hierboven beschrijf: minder emotie en meer begrip voor het grotere plan.

En als het iets is waar die pubers, keigoed in zijn, dan is het wel jou in die emotie trekken, zodat je het grotere plan niet meer ziet en je verliest in ruzie, stress, en in “bekijk het je maar!”.

Herfstvakantie

Mocht je nou een dezer (herfstvakantie-) dagen in een dergelijke situatie belanden, denk dan gewoon aan de bomen in de herfst!

• Ik doe het kalm aan; slow living 🙂
• Laat een stukje los en richt me wat meer op mezelf
• Toon eens een andere kant van mezelf, zoals het groene blad dat oranje kleurt.
• Ik neem wat afstand en reageer wat minder en beschouw.
• En als het stormt, dan houden mijn voeten de grond en mijn kruin beweegt mee.

Dergelijke gedachtes zorgen ervoor dat je kort bij jezelf kunt blijven en je geeft die puber de ruimte om kort bij zichzelf te komen.

Het is herfst! Misschien wel herfstvakantie! Geniet van die onverwachte zonnestraal, de heftige storm, de plensbui, het haardvuur en de kaarsjes die de natuur en je puber je bezorgen. Want zeg nou zelf, die herfst, dat is toch een prachtig jaargetij?!

Kort bij jezelf blijven

Meer lezen over kort bij jezelf blijven? In mijn vorige blog schreef ik al over hoe ‘plannen’ en keuzes maken, ervoor zorgen dat je kind korter bij zichzelf kan blijven. En dat plannen een belangrijk onderdeel is bij het voorkomen van huiswerkstress. Lees het blog hier ->