Algemeen Brugklas Puberteit tips

Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen?

Welk kind leest nog een boek?

“Vroeger, toen verslonden we boeken”

“Leg die ipad nou neer en pak eens ’n boek!”

“Doe iets zinnigs, lees eens een boek”

En ga zo maar door. Je hebt het vast wel al eens gezegd of misschien zelf vroeger wel te horen gekregen. Want lezen is heerlijk, voor wie er van houdt, maar kids moeten lezen. Het moet van school, het moet voor de boekenlijst, het moet misschien wel van jou en het moet (nee hoor) omdat het goed voor ze is; ze krijgen er een uitgebreidere woordenschat van, een levendige verbeelding en ze leren teksten en woorden beter begrijpen.

Dat zijn absoluut allemaal feiten, maar voor een niet-lezer valt lezen in de categorie ‘moetjes’. Hoe kun je je kind nu stimuleren om toch te lezen? Want vroeg of laat komt dat boekverslag aan de beurt of moeten ze een spreekbeurt houden of een boekenlijst inleveren!

Books; food for the brain

Ikzelf ben wel dol op lezen, maar ik neem er niet vaak de tijd voor. Vooral echte romans en verhalen bewaar ik voor de vakanties. Maar studieboeken liggen overal en nergens in huis. Heerlijk even een paar bladzijdes lezen ter inspiratie en motivatie. En natuurlijk op zijn tijd een tijdschrift met ’n koppie koffie erbij; heerlijk!

Mijn kinderen zijn matige lezers die regelmatig een zetje in de goeie richting nodig hebben. Omdat ze er niet zo dol op zijn en ze met school en sport best drukke programma’s hebben, laat ik ze m.n. in de vakanties ook lezen. Ja, je leest het goed, IK zeg dus dat er gelezen moet worden want anders komt het er niet van. Maar ik maak het wel leuk: samen naar de bieb, of in de vakantie naar de boekhandel. Dat maakt lezen dan toch weer wat cooler! (da’s alvast tip nr.1!)

TIPS voor niet-lezers

Heb jij nou ook zo’n niet-lezer in huis, dan deel ik hieronder graag mijn overige 9 tips. Niet zaligmakend maar als je ze goed inzet krijg je ook jouw kind aan het lezen!

# 2: Geef het goede voorbeeld. Laat je kind zien dat jij ook leest en ervan geniet!

# 3: Kijk naar wat je kind interesseert. Sport? Dieren? Avontuur of humor? Kijk of er boeken zijn met een onderwerp dat ze boeit.

# 4: Laat ze hun eigen boek kiezen, maar stuur wel in de goede richting.

# 5. Probeer boeken met korte verhalen, daar maken ze gemakkelijker een begin mee.

# 6: Leg b.v. op het toilet een boek neer, al is het maar met strips of mopjes. Lezen is lezen en meer je het doet, hoe kleiner de drempel om een boek te pakken is.

# 7 : Probeer eens een e-reader. Het maakt lezen net wat hipper en aantrekkelijker.

# 8: Lees ze voor. Dan bedoel ik niet het hele boek maar maak samen een begin. Als ze eenmaal in het verhaal zitten, dan willen ze meer !

# 9: Probeer boeken die verfilmd zijn of worden. Dat maakt een boek in de ogen van een kind “populairder.

# 10: Prijs ze, wees enthousiast en leef mee door af en toe te vragen op welke bladzijde hij/zij is (nou, dat schiet al lekker op), of welke passage (oeh, klinkt spannend).

Start dreaming!

Nou, en nu op naar de boekhandel. Lekker een boek kopen voor de eerstvolgende vakantie, die dan alvast op het nachtkastje kan liggen. En dan natuurlijk de kids mee zodat ook zij een boek kunnen uitkiezen en waar je misschien al voorzichtig een beginnetje mee kan maken en ‘start dreaming’.

“Reading is dreaming with open eyes”

Oh ja, wist je dat wij een voor zo’n boekverslag een heel handige leidraad hebben gemaakt? Je vindt deze en nog 11 andere toffe templates in ons Ebook “SKUR Editie Brugklas”. Check it out 🙂