Algemeen Middelbare school Proefwerk en toets tips

Hoe leer je voor een proefwerkweek

Dit artikel over hoe leer je voor een proefwerkweek is geschreven op 20 november 2015 en in oktober 2021 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Hoe leer je voor een proefwerkweek? Da’s best lastig! Want voor de meeste pubers is veel toetsen maken in een korte tijd best pittig.

Op onze school is er over twee weken voor de eerste keer een proefwerkweek en alleen al de gedachte eraan, veroorzaakt stress bij de kids. Want hoe leer je nu voor zo’n proefwerkweek?

Extra spannend

Ik hoor het op school, ik hoor het van de mentor en ook van ouders om me heen krijg ik mee dat voor veel kinderen dit extra spanning oplevert. Hartstikke begrijpelijk natuurlijk want zoveel lesstof van buiten leren en begrijpen dat is niet niks. Als je daarbij in ogenschouw neemt dat vooruitwerken niet altijd hun sterkste kant is dan kunnen ze dus snel in de knel komen.

En hoewel school ook tegen de kinderen zegt :”denk eraan dat je op tijd begint” en “maak een planning jongens, want het is veel” blijven deze adviezen niet altijd hangen. En áls het al tot hen doordringt dan weten ze vaak niet hoe ze aan die grote berg voor hen ligt moeten beginnen. Want hoe leer je nou voor een proefwerk en hoe maak je een goede planning?

Wat je moet weten voordat je aan een planning kunt beginnen is:

  1. Welke vakken op welke dagen worden getoetst.
  2. Hoeveel tijd je in totaal hebt om voorafgaand aan de proefwerkweek te leren
  3. Welke stof er getoetst wordt (en het liefst ook hoe er getoetst wordt, hoe je er voor kunt leren)
  4. Een schema waarin je de planning kunt maken.

In ons boek ‘Plannen met Pubers’ zit een hartstikke mooie dagplanner; perfect om het werk te verdelen en overzicht te creëren!

Als je proefwerkweek hebt dan moet je veel lesstof tegelijk leren. Dit lukt je niet zomaar op één dag. Daarom is het goed om je lesstof over enkele weken te verdelen. De ideale manier om dat te doen is met deze proefwerkplanner.

Met deze toetsplanner wordt leren een makkie!

Met de toetsplanner van SKUR start je ruim op tijd met leren, verdeel je het werk en plan je herhalen en overhoren gewoon in!

In deze handige planner kun je de leerstof gemakkelijk verdelen. De tijd is in de planner in blokken verdeeld zodat het leerwerk heel specifiek ingedeeld kan worden.  Je start enkele weken voorafgaand aan de proefwerkweek met de voorbereiding en je begint met het verdelen en leren van de leerstof.

Overvallen worden door een onverwachte toets? No way! Dat gaat je niet meer gebeuren, met deze toetsplanner is dat verleden tijd.

Hoe leer je voor een proefwerkweek?

  1. Je gaat het schema invullen voor de week voorafgaand aan de proefwerkweek.
  2. Je hebt zes dagen om je proefwerken te leren (maandag t/m zaterdag; zondag leer je immers specifiek voor de vakken van maandag). Tenminste als je één week van tevoren begint, je kunt ook nog eerder beginnen met voorleren.
  3. Bekijk goed hoeveel uren je per dag in deze 6 dagen kunt spenderen aan leren. Denk daarbij aan evt. sport, clubs of andere verplichtingen. Tel die uren eens bij elkaar op, dan heb je een beeld van hoeveel uur je  zou kunnen voorleren.
  4. Verdeel je lesstof (per vak) in zes delen. Tel bijv. het aantal paragrafen/hoofdstukken waarin de proefwerkstof verdeeld is en deel dit door zes. Of tel het aantal bladzijden dat je moet leren en deel deze door zes. Nu heb je zes blokken per vak / per dag die je moet leren en weet je wat je moet leren.
  5. Je kunt ook het aantal beschikbare uren (zie #3) delen door het aantal vakken, dan weet je hoeveel tijd je per vak kunt voorleren. Stel je hebt 20 uur de tijd en 10 vakken dan is dat 2 uur per vak. Oftewel b.v. 6 blokjes van 20 minuten.Het uitvoeren van het tijdschema zal je veel tijd kosten en je krijgt het best druk in die 2 weken (voorafgaand en ín de proefwerkweek).
    Het maken van het schema kost ook best wel wat tijd. Maar bedenk dat die tijdsinvestering je écht gaat helpen! Als je het schema voor die dag af hebt kun je ook met een gerust hart ontspannen en hoef je je niet onnodig zenuwachtig te maken. Je hebt je stof immers goed verdeeld en krijgt alles op tijd af.
  6. Vul op de proefwerkweekplanner op elke dag je vak en/of lesstof in, wat je die dag moet leren.
  7. Het is vaak beter om de tweede dag te beginnen met het kort herhalen van de lesstof van de voorgaande dag. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een samenvatting achter in het boek of een samenvatting die je eerder al eens maakte.

Tot slot!

Het praktische boek ‘Plannen met Pubers’ met o.a. de dagplanner vind je in de SKUR-shop! De handige toetsplanner is ook als BLOK verkrijgbaar; hoe handig is dat! Want een toetsweek zonder stress, begint met het verdelen van de leerstof en op tijd van start gaan. Met de toetsplanner verdeel je het leerwerk én begin je ruim van tevoren met leren

Blijf positief, als één vak niet goed gaat, betekent dat niet dat niks lukt en als je je best hebt gedaan, dan is het cijfer wat het is! Veel succes met leren (en plannen). En als je nu als mama je puber even een hart onder de riem wil steken, dan hebben wij natuurlijk onze lieve, stoere kaartjes de PUBER PEPPERS.