Hoe leer je voor een proefwerkweek

proefwerkweekplanning

Proefwerkweek? oef, altijd lastig! Althans voor de meeste pubers is veel toetsen in een korte tijd best zwaar. Bij ons is er over twee weken de eerste keer een proefwerkweek en alleen al de gedachte eraan, veroorzaakt stress bij de kids. Want hoe leer je nu voor zo’n proefwerkweek?

Extra spannend

Ik hoor het op school, ik hoor het van de mentor en ook van ouders om me heen krijg ik mee dat voor veel kinderen dit extra spanning oplevert. Hartstikke begrijpelijk natuurlijk want zoveel lesstof van buiten leren en begrijpen dat is niet niks. Als je daarbij in ogenschouw neemt dat vooruitwerken niet altijd hun sterkste kant is dan kunnen ze dus snel in de knel komen.

En hoewel school ook tegen de kinderen zegt :”denk eraan dat je op tijd begint” en “maak een planning jongens, want het is veel” blijven deze adviezen niet altijd hangen. En áls het al tot hen doordringt dan weten ze vaak niet hoe ze aan die grote berg voor hen ligt moeten beginnen.

 

Wat je moet weten voordat je aan een planning kunt beginnen is:

 1. welke vakken op welke dagen worden getoetst
 2. hoeveel tijd je in totaal hebt om voorafgaand aan de proefwerkweek te leren
 3. welke stof er afgevraagd wordt (en het liefst ook hoe er getoetst wordt, hoe je er voor kunt leren)
 4. een schema waarin je de planning kunt maken.

In ons boek ‘Plannen met Pubers’ zit een hartstikke mooie proefwerkweekplanner; perfect om het werk te verdelen en overzicht te creëren!

Als je proefwerkweek hebt dan moet je veel lesstof tegelijk leren. Dit lukt je niet zomaar op één dag. Daarom is het goed om je lesstof over enkele weken te verdelen.

Tijdens de proefwerkweek zelf heb je meer tijd om te leren. In de ochtend maak je je proefwerken op school en daarna is er tijd om te leren voor de volgende dag. Om overzicht te houden is het belangrijk om deze tijd te plannen. We hebben dan ook twee verschillende schema’s:  eentje voor de week voorafgaand aan de toetsweek en eentje voor de toetsweek zelf.

Hoe maak je een tijdschema voor de week voorafgaand aan de proefwerkweek?

 1. Je gaat het schema invullen voor de week voorafgaand aan de proefwerkweek.
 2. Je hebt zes dagen om je proefwerken te leren (maandag t/m zaterdag; zondag leer je immers specifiek voor de vakken van maandag). Tenminste als je één week van tevoren begint, je kunt ook nog eerder beginnen met voorleren.
 3. Bekijk goed hoeveel uren je per dag in deze 6 dagen kunt spenderen aan leren. Denk daarbij aan evt. sport, clubs of andere verplichtingen. Tel die uren eens bij elkaar op, dan heb je een beeld van hoeveel uur je  zou kunnen voorleren.
 4. Verdeel je lesstof (per vak) in zes delen. Tel bijv. het aantal paragrafen/hoofdstukken waarin de proefwerkstof verdeeld is en deel dit door zes. Of tel het aantal bladzijden dat je moet leren en deel deze door zes. Nu heb je zes blokken per vak / per dag die je moet leren en weet je wat je moet leren.
 5. Je kunt ook het aantal beschikbare uren (zie #3) delen door het aantal vakken, dan weet je hoeveel tijd je per vak kunt voorleren. Stel je hebt 20 uur de tijd en 10 vakken dan is dat 2 uur per vak. Oftewel b.v. 6 blokjes van 20 minuten.
 6. Vul op de proefwerkweekplanner op elke dag je vak en/of lesstof in, wat je die dag moet leren.
 7. Het is vaak beter om de tweede dag te beginnen met het kort herhalen van de lesstof van de voorgaande dag. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een samenvatting achter in het boek of een samenvatting die je eerder al eens maakte.

Het uitvoeren van het tijdschema zal je veel tijd kosten en je krijgt het best druk in die 2 weken (voorafgaand en ín de proefwerkweek). Het maken van het schema kost ook best wel wat tijd. Maar bedenk dat die tijdsinvestering je écht gaat helpen! Als je het schema voor die dag af hebt kun je ook met een gerust hart ontspannen en hoef je je niet onnodig zenuwachtig te maken. Je hebt je stof immers goed verdeeld en krijgt alles op tijd af.

 

Hoe maak je een tijdschema voor de proefwerkweek zelf?

Tijdens de proefwerkweek zelf heb je meestal twee vakken per dag. ‘s Ochtends ben je op school om je proefwerken te maken en ‘s middags ben je thuis om te leren voor de volgende dag.

Voor de indeling van deze dagen hebben we een aparte planner gemaakt. Hierin kun je heel goed aangeven wanneer je het vak leert (en dan alleen de twee vakken die je de dag erna hebt) en wanneer je tijd hebt voor andere activiteiten.

Vergeet niet te overleggen met bijv. je ouders wanneer er hulp nodig is met overhoren, oefenen e.d. !!

Tot slot!

Blijf positief, als één vak niet goed gaat, betekent dat niet dat niks lukt en als je je best hebt gedaan, dan is het cijfer wat het is! Veel succes met leren (en plannen). En als je nu als mama je puber even een hart onder de riem wil steken, dan hebben wij natuurlijk onze lieve, stoere kaartjes de PUBER PEPPERS of de kleine HEPPIE PEPPIES.

 

Het praktische boek ‘Plannen met Pubers’ met o.a. de proefwerkweekplanner vind je in de SKUR-shop! Deze proefwerkweekplanner is ook als BLOK verkrijgbaar; hoe handig is dat! Want een toetsweek zonder stress, begint met het verdelen van de leerstof en op tijd van start gaan. Met de proefwerkweek-planner verdeel je het leerwerk én begin je ruim van tevoren met leren.

BESTEL DIE PROEFWERKWEEK-PLANNER

 

Comments

comments

Een reactie op “Hoe leer je voor een proefwerkweek

 1. Pleun Audenaerdt zegt:

  ik zit nu zelf in de 2e, en ik heb over een week proefwerkweek. ik heb alle samenvattingen al klaar, maar ik raak nu zo gestrest! ik heb het een paar dagen laten vallen en nu ik deze tekst heb gelezen ben ik er helemaal klaar voor! ik heb nog 7 dagen om te leren, en ik heb alles goed verdeeld. nog even knallen en dan eindelijk vakantie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *