Algemeen Huiswerk plannen

Hoe maak je tijd inzichtelijk?

Hoe maak je tijd inzichtelijk?

Tijd inzichtelijk maken, hoe doe je dat nou? Tijd is zo ongeveer een van de vaagste begrippen die ik ken. Want wat is veel tijd, wat is weinig tijd, van tijd heb ik nooit genoeg. En om grip te krijgen op mijn leven is het juist heel belangrijk om te weten wat tijd is en wat ik er mee wil doen; een tijdsplanning dus.

Voor kinderen is het begrip tijd al helemaal ongrijpbaar. Toen ze klein waren konden we het ze nog inzichtelijk maken door samen af te tellen ‘nog 3 nachtjes slapen’ of ‘eerst is papa jarig, dan is het sinterklaas, dan oma en dan ben jij jarig’. Ook de jaargetijden, jaarfeesten en allerlei andere jaarritmes zoals b.v. de zomervakantie zijn dingen waarmee je voor kinderen een beeld kunt schetsen van tijd.

Als ze groter worden groeit gelukkig ook het tijdsbesef maar als ze het drukker krijgen en er meer ‘moet’ in dezelfde tijd, dan is het toch best lastig om een goede inschatting te maken van tijd. Want hoeveel doe je eigenlijk in een uur? Hoe lang duurt effe? Hoeveel tijd ben je kwijt voordat je ’s ochtends opgestart bent? Etc etc.

Hoogste tijd dus, om tijd nader te bekijken

Want als je als puber naar school moet, huiswerk moet maken, wil sporten, een sociaal leven wil hebben en tijd wil hebben voor de belangrijke zaken in je leven, dan is het belangrijk om grip te krijgen op die tijd. En grip krijg je allereerst door kennis; inzicht en kennis van waar je je tijd nu daadwerkelijk aan moet en wil besteden.

Op school krijgen de meeste kinderen het begrip mindmappen geleerd en ik vind dit een perfecte manier om inzicht te krijgen in b.v. je dagbesteding, of weekplannen. Het maakt tijd zichtbaar. Wat dus erg handig is om te doen is om met je kind eens een mindmap te maken van de dag, of van de week, of van een trimester. Een mindmap maken is ook een wat speelsere methode om inzicht te krijgen dan b.v. meteen een planning in te gaan vullen. Het kan dus een goed alternatief zijn of een mooie tussenstap als je kind een beetje antipathie heeft tegen plannen en niet houdt van lijstjes maken.

Mindmap

Voor een mindmap schrijf je in het midden van een A4-tje het onderwerp waar je meer over wil weten b.v. een doordeweekse dag en gaat vandaaruit allerlei dingen benoemen en opschrijven die er moeten gebeuren en die ze graag willen. Vaak zie je dan al meteen dat het een behoorlijk spinnenweb wordt waarin heel veel dingen zijn die dus op elkaar moeten aansluiten en in elkaar moeten worden geschoven. Als je dit niet doet, dan krijg je dit allemaal niet voor elkaar op één dag.

Als je dan ook nog eens bij al die activiteiten gaat schrijven hoe lang je er mee bezig bent dan zie je of er nog tijd over blijft, of dat je misschien wel te veel doet op een dag en dat het eigenlijk niet kan wat jij of je puber willen. Een eye-opener dus!

Als je eens gaat kijken naar een trimester dan geeft dat ook vaak een goed beeld van allerlei taken en verplichtingen. B.v. een proefwerkweek, een boekverslag, maar ook b.v. dat weekendje weg met de club of bepaalde feestdagen. Als je daar een mindmap van maakt, zie je dat er best al veel vastligt in zo’n trimester of kwartaal waar je rekening mee dient te houden. En waar je keuzes in moet maken. Want te veel is te veel! Dus misschien is dat weekendje weg wel heel erg leuk, maar legt het wel een grote druk op de rest van de activiteiten. Die moeten dan misschien in zo’n korte tijd worden afgerond dat het niet haalbaar of prettig is.

En dan de tijdsplanning

Zo’n mindmap is niet in plaats van een planning maar het geeft wel een heel goed beeld van de tijd. Het is een eerste stap als het gaat om “hoe leer je plannen”. Als je een goed gevoel krijgt voor wat tijd is en hoeveel je voor dingen nodig hebt dan is het maken van b.v. een huiswerkplanning een stuk gemakkelijker.

Als je kind moeite heeft met plannen en organiseren, dan vind ie zo’n huiswerkplanning niet meteen leuk.Maar als je dan samen zo’n mindmap maakt dan neem je al een stukje weerstand weg, op het moment dat er een planning moet worden gemaakt. Het kind heeft nl. zelf een gevoel gekregen van de hoeveelheid taken er op z’n bordje liggen. En voelt dat zo’n planning misschien toch wel nodig is. Vervolgens ga je de huiskwerplanning maken aan de hand van wat hij/zij heeft opgeschreven in de mindmap. Daarmee creëer je verbinding met de planning en ook vergroot je de wil om de planning te hanteren. Het is maar een klein stapje, maar onderschat het niet!

Dus maak eens een keer zo’n mindmap met je puber. Maak er desnoods zelf een, want ik weet zeker dat jij ook wel eens verzucht: als ik toch eens wat meer tijd had…… Hup, blaadje erbij, wat stiften en kleuren maar.

Stap 0

Het ontwikkelen van tijdsbesef en gevoel voor tijd krijgen, is in onze planmethode STAP 0. Een oh zo belangrijk stap die je niet moet overslaan als je een haalbare planning wil maken. Bij de SKUR Huiswerkplanner , krijg je toegang tot een aantal zeer handige tools om het gevoel van tijd te vergroten. Vooral het template ’tijd schrijven’ is daarin een heel belangrijke stap. want hoe lang doe je over een wiskunde opgave? en woordjes leren is dat in een kwartiertje gedaan of in een dik half uur? Je ontdekt het met het template “tijd schrijven” dat je ontvangt bij de SKUR Huiswerkplanner 

  • De afbeelding is van Tony Buzan en meer voorbeelden van mindmaps vind je door hier te klikken op ==>> TIJD