Algemeen Huiswerk begeleiden

Hoe maak je leren leuk? 7 huiswerk hulp tips

Maak leren leuk met deze simpele huiswerk hulp tips & tricks

Voor je kind kan het soms lastig zijn het belang van huiswerk maken in te zien. Dat huiswerk vormt vaak eerder een belemmering op de dag dan een verrijking. Je wilt graag dat je kind gemotiveerd aan de slag gaat, maar hoe maak je leren leuk? SKUR deelt graag een aantal handige tips & trucs om leren leuk te maken!

Dit zijn onze 7 huiswerk hulp tips:

  1. Toon begrip voor je kind

Vraag welke vakken favoriet zijn en welke niet. Vraag ook hoe je leren leuker kunt maken of kan helpen.  Benadruk wat er goed gaat en bied hulp aan bij de vakken waarmee je kind moeite heeft. Als je kind veel moeite heeft met een bepaald vak, dan kan dit de leerpret flink drukken. Probeer dan eens wat afwisseling aan te brengen in het leerwerk, door b.v. samenvattingen te maken met een mindmap. Of misschien is er wel een youtube-filmpje over het te leren onderwerp te vinden (ter afwisseling). Het is dus belangrijk om als ouder je kind wat extra support te bieden bij de vakken die minder gaan, om zo het leren in zijn geheel leuk en positief te maken.

  1. Maak van huiswerk en leren een leuke uitdaging.

Voor veel kinderen vergaat de lol van iets snel wanneer zij niet zien wat het oplevert. Complimenteer je kind over behaalde prestaties, klein en groot, maar geef ook feedback over wat beter kan. Zo help je je kind zich op een gezonde manier uit te dagen. De voldoening zit ‘m vaak op de wat langere termijn, dus help je kind volhouden. En met een gezonde uitdaging, maak je leren leuk!

  1. Vermijd een beloningssysteem

    Jij bent goed zoals je bent miniposter

Je kind leert voor zichzelf. Help hem/haar dit in te zien. Maak geen beloftes over beloningen. Laat je kind inzien dat een diploma toch echt nodig is om een ondernemer, zakenvrouw, astronaut of actrice te worden. Wanneer je kind iets ‘stom’ vindt, leg dan het nut van de desbetreffende taak uit en doe dat aan de hand van alledaagse voorbeelden. Door je kind de waarde van het huiswerk in te laten zien, wordt het huiswerk maken leuk – een beloning op zich!

  1. Focus niet te erg op het belang van goede cijfers

Het leren en huiswerk maken is belangrijk; de cijfers zijn enkel een resultaat. Natuurlijk zien zowel jij en je kind het liefst een mooi rapport tegemoet, maar het leren en huiswerk maken is wat telt. Je kind kan nog zo hard zijn/haar best doen, maar dit hoeft nog niet per se in een 9 te resulteren. Complimenteer je kind over het proces; niet enkel over het cijfer. Zo maak je leren leuk en houd je de motivatie hoog!

  1. Geef je kind verantwoordelijkheid

Zoals we ondertussen allemaal gemerkt hebben, reageren pubers niet al te goed op ‘je moet’. Ze zijn in de fase waarin zij ook steeds zelfstandiger worden, het is dus belangrijk hun de nodige verantwoordelijkheid te geven. Vraag bijvoorbeeld waarom je kind zijn/haar huiswerk op een bepaalde manier plant. Overleg samen wat er nog gedaan dient te worden. Zo geef je jouw kind de verantwoordelijkheid en vrijheid waarnaar hij/zij verlangt en zo maak je leren leuker!

  1. Maak een positieve huiswerkplanning

Een planning is enorm belangrijk voor een kind om zijn/haar huiswerk te maken. Het brein van een puber is nog niet klaar om geheel zelfstandig te plannen. Een duidelijke planning is dan ook van groot belang; een huiswerkplanning waarin overzicht gecreëerd wordt en waarbij het leren voor proefwerkweken ook strategisch kan worden ingepland. Helaas heeft een ‘planning’ niet een super hippe reputatie bij de pubers. Het is dus aan jou de taak deze planning een positieve draai te geven. Maak er een gezellige gezamenlijke activiteit van. Tover wat gekleurde markers op tafel en plan ook de leuke activiteiten in. Zo wordt de planning een positieve houvast binnen die – soms overweldigende – hoeveelheid huiswerk waar je kind mee te maken heeft.

  1. Las een huiswerkuurtje in

Als ouders hebben we het vaak druk. We combineren werk en zorg voor ons gezin en aan het end van de dag zijn we moe. We zitten dan niet te wachten op nog een taak of klus erbij. Als je terug komt van je werk en je hebt gekookt dan is de fut er meestal uit. Om dan nog eens je (eveneens vermoeide) puber te bevragen over huiswerk, toetsen en hun planning lukt dan vaak niet meer. Een goede tip is daarbij, las een huiswerkuurtje. Spreek evt. met je partner wie welke avond voor z’n rekening neemt en laat je kids weten wie er die dag tussen 19.00-20.00 uur beschikbaar is voor vragen, hulp of uitleg bij het huiswerk of de planning. Dat schept duidelijkheid en rust voor alle partijen. Lees hier meer over het huiswerkuurtje.