Algemeen Huiswerk plannen Proefwerk en toets tips

Hoe plan ik voor een toetsweek

Hoe plan ik voor een toetsweek

Hoe plan ik voor een toetsweek, da’s natuurlijk iets dat niet in één zin uit te leggen is. Maar met deze handige en concrete tips kom je een heel eind.

Want als je wil gaan plannen voor een toetsweek, dan ben je al op de goede weg! PLANNEN is namelijk het sleutelwoord voor een enigszins relaxte proefwerkperiode. En het beste is minimaal 1 week voor aanvang van de toetsweek te starten met leren, maar 2 weken van tevoren is ideaal.

Voordat je überhaupt kunt starten met je planning moet je weten wat er geleerd moet worden (welke stof wordt er getoetst) en op welke dag krijg je welke toets. Als ouder is het handig om dit een beetje in de gaten te houden. Op elke middelbare school is er een jaaragenda/kalender waarin de toetsweken en zgn blauwe zones staan opgenomen. Het is hartstikke handig om deze weken alvast in de huiswerkplanning op te nemen (en evt. in je eigen agenda).  Je kunt zelfs een reminder opnemen in de huiswerkplanning, twee weken vóór de toetsweek, waarin je jezelf eraan herinnert dat je de toetsweekplanning moet gaan maken.

Tot zover de voorbereiding die ruim van tevoren plaats kan vinden. Maar dan op het ‘moment suprème’ zelf, dan moet de planning gemaakt worden. Hoe plan ik voor een toetsweek. Nou dat doe je zo!

Dit artikel over hoe plan ik voor een toetsweek is geschreven op 27 november 2017 en in december 2021 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Hoe plan ik voor een toetsweek? Met deze 5 tips!

TIP 1: Maak de planning in één keer!

  • Zoals gezegd: maak 1 of liever nog 2 weken van tevoren je toetsweek planning.
  • Beste moment om de planning te maken is de zondag. Dan ga je goed voorbereid de week in.
  • Je weet dat je op tijd van start gaat en dus voldoende tijd krijgt om alles goed te leren.
  • Dat geeft rust in je hoofd en zorgt voor een ontspannen gevoel!

TIP 2: Schat het goed in

  • Denk bij het maken van de planning goed na overal hoeveel tijd iets kost. Je hebt al eerder voor dit vak geleerd dus je weet of je het lastig/moeilijk vond.
  • Voel ook eens even hoeveel rust/ontspanning je nodig hebt. Kun jij goed doorstomen, of heb je elk half uur pauze nodig. Plan die behoefte in.
  • En realiseer je dat alles waarvan jij denkt “dat doe ik effe”, dat je dat zeker 15 minuten kost. Dus FF = 15 minuten.

TIP 3:

Plan je leerwerk in stukjes in tot één dag voor de toets

  • Als je op woensdag toets hebt, dan is de dinsdag niet meer bedoeld om nieuwe stof te leren, maar om alles fijn te herhalen.
  • Je hoeft dus niet op de laatste dag nog nieuwe stof tot je te nemen en dat geeft rust.
  • Als je in stukjes leert, dan hoef je niet alles in één keer, maar maak je de stof behapbaar.

TIP 4: Lastige dingen eerst

  • Binnen elk vak zijn er makkelijke er moeilijkere stukjes. Wanneer je het moeilijkste eerst doet, kan de rest alleen maar meevallen.
  • Als je begint te leren, ben je nog op z’n fitst en gaat het sneller.
  • Heb je nou een krappe planning gemaakt, dan heb je het moeilijkste al gehad en dat geeft moed om door te gaan (ik hoef alleen nog maar ff…)

TIP 5: Visualiseer zowel het leren als je ontspanning

  • Geef elke ‘activiteit’ een eigen kleurtje (rood voor leren, groen voor pauze, oranje voor sporten, paars voor maakwerk wat jij wil).
  • Je ziet in een klap je werklast maar ook wanneer er pauze is.
  • Streep door wat af is, dat schiet lekker op.

BESTE TIP EVER: De toetsplanner!

Hoe plan ik voor een toetsweek? Nou met een toetsplanner dus 🙂 Want een toetsweek zonder stress, begint met het verdelen van de leerstof en op tijd van start gaan. Met de SKUR toetsplanner verdeel je het leerwerk én begin je ruim van tevoren met leren. Als je de toetsplanning maakt, hou je meteen rekening met fun, hobbies en andere activiteiten. Want ontspanning is nodig om je brein fit te houden!

Wil je jouw kind helpen met voorbereiden op de toetsweek, kijk dan in de shop voor de ultieme  toets- en taakplanner En voor de prijs hoef je het niet te laten (stressen kost je meer!)

BONUSTIP:

Als je denkt dat je in tijdnood komt, of je leert niet zo gemakkelijk uit het boek, kijk dan of je een youtube-filmpje van het onderwerp kunt vinden, of misschien staat er in Magister wel een link van een presentatie van je docent. Altijd handig om die achter de hand te hebben om op momenten dat het tegenzit, je even als het ware ‘achterover kunt leunen’ en een filmpje kunt kijken!

In dit blog vind je overigens nog meer tips om een goed cijfer voor je toets te halen