MAMA

Controlfreak moeder of curling ouder? Deze 7 tips voorkomen controle gedrag

Controlfreak moeder, of curling ouder, dat wil toch eigenlijk niemand zijn?!

Als je kind naar de brugklas gaat is dat niet alleen een fase van een nieuwe school, nieuwe methodes, nieuwe vrienden en vriendinnen, maar óók een fase voor jou als moeder van loslaten. En dat valt lang niet altijd mee.

Want je bent het zo gewend om overal bij betrokken te worden, je had korte lijntjes met de juf of meester van de klas, je kende alle ouders van vriendjes en vriendinnetjes en je wist ook wanneer en welk huiswerk er gemaakt moest worden.

Maar als je kind naar de brugklas gaat is dat  ineens allemaal  voorbij. Voorbij is de tijd dat jij alles wist wat er gebeurde in het leven van je kind. En dat voelt raar. Dat kan onrust bij jou veroorzaken. Want je hebt geen controle meer, jij mist het overzicht en je weet niet of je kind dat wel heeft.

Het is een vrij logische reactie dat je op zoek gaat naar een vorm van controle, maar je wilt natuurlijk ook niet overkomen als een controlfreak-moeder, of zoals Juf Ank in de luizenmoeder het noemt: curling-ouder.

Daarom geef ik je een aantal tips om te voorkomen dat jij een controlfreak-moeder,wordt.

Waar kan het fout gaan en hoe word je (g)een controlfreak?

Want wat kan er gebeuren in een situatie waarin jij het overzicht, de controle, niet meer hebt? Je reactie kan zijn dat je je kind gaat bevragen of hij/zij huiswerk heeft, vragen of ie het af heeft, of er nog toetsen zijn. Je wordt misschien wel een strenge ouder, eist dat er NU METEEN dingen aangepakt worden of je gaat dreigementen uitspreken (als je nu niet je huiswerk maakt mag je straks niet meer naar Peter toe).  In feite vel je een oordeel over je tiener terwijl je misschien helemaal niet weet of je kind er al iets aan gedaan heeft, het onderzocht heeft of juist wel het huiswerk al gemaakt heeft. Maar door je eigen controle-stress negeer je in feite de competenties van je kind en geeft hem/haar geen vertrouwen.  Maar dit zie je zelf niet, door jouw stressniveau. Dat kan anders toch?!

Ervaar jij bovenstaande, of heb je last van je controle-gedrag? Dan gaan deze tips jou helpen:

1.     Heb respect voor je kind. Het is een zelfstandig persoon met eigen capaciteiten en inzichten. Neem daarom een respectvolle houding aan.

Mijn tip: praat met je kind alsof het een vriend is, want tegen vrienden zeg je ook dingen op een respectvolle manier. Ook al ben je het niet met ze eens, je zegt dit op een nette manier.

2.     Blijf rustig. Boos worden werkt bij een puber niet. Het heeft juist een averechts effect.

Mijn tip: voel je een boosheid opkomen loop dan heel even, en rustig, weg, of tel in jezelf tot tien.

3.     Geef je kind complimenten over wat jij vindt dat goed gaat. Wat jij ziet gebeuren. Bijvoorbeeld: ik zie dat je heel netjes schrijft in je schriften, ik vind het heel goed dat je alles in je agenda noteert.

4.     Leg uit waarom jij graag wilt zien wat je kind allemaal moet doen zodat je weet óf en wanneer je hem/haar kunt helpen. Wanneer je op een rustige manier uitlegt waarom dat voor jou belangrijk is dan is er begrip van je tiener naar jou toe.

Mijn tip: spreek af dat jullie wekelijks het huiswerk doornemen en dat dit bijvoorbeeld in een overzicht of planner genoteerd wordt. Bespreek dan tevens op dat moment wanneer er hulp van jou nodig is. Bijvoorbeeld op woensdagavond om de woordjes van Frans te overhoren voor de toets van vrijdag. Noteer ook jouw hulp op het overzicht of planner. Op deze manier heb jij overzicht over zijn/haar activiteiten en kun je meesturen terwijl je puber dit niet zo ervaart (en zonder dat je ‘n controlfreak wordt)

5.     Onthou dat niet iedereen is zoals jij, ook jouw kind niet. Waar komt jouw gevoel van controle moeten hebben vandaan? Vaak geeft het jou een gevoel van onzekerheid, van onrust als je geen controle hebt. Geen controle hebben over de activiteiten van je kind kan onveilig voelen, kan angst vooroorzaken van ‘dadelijk redt hij/zij het niet’. Maar je zult versteld staan van de veerkracht van je kind, van de zelfstandigheid die ze ontwikkelen in deze nieuwe fase en van de macht van de ander. En daar bedoel ik mee, de macht van de docent of mentor. Vaak is het zo dat een ander meer invloed heeft op je kind dan jij als ouder. Ook dat is nieuw voor jou in deze fase, maar het werkt wel.

6.     Vertel tijdens het avondeten eens hoe jouw dag was, waar je tegenaan liep in die ene bepaalde situatie en wat je daar vervelend aan vond. Vraag terloops hoe de dag van je kind was. Als je dit regelmatig doet, en je vertelt over je eigen perikelen die je meemaakt dan zal je tiener ook wat losser worden in datgene wat hij/zij met jou wil delen.

Mijn tip: hoor het aan, heb er geen oordeel over, geef geen oplossingen, maar zeg meer iets in de trant van ‘vervelend dat dit zo gelopen is’, ‘wat goed dat je het zo hebt aangepakt’, ‘het lijkt mij heel moeilijk wanneer…’. Het gaat niet altijd om jouw mening of oordeel, maar eerder om het feit dat je je kind begrijpt en weet dat zo’n situatie niet altijd fijn is.

7.     Heb vertrouwen in je kind. Wanneer je kind niet met jou het huiswerk wilt delen, jou niet wilt zeggen hoe het gaat dan kun je dit ‘laten gebeuren’. Een brugklasser zit nog in een fase dat ze enerzijds losgelaten willen worden maar anderzijds weten dat jij nog meekijkt. Je kunt dan bijvoorbeeld een periode afspreken dat je kind het op zijn/haar eigen manier doet en dat jullie het na een maand of trimester bekijken. Zijn de cijfers goed, dan mag het kind doorgaan zoals hij/zij het deed. Zijn de cijfers niet goed dan gaan jullie samen een oplossing zoeken.

Mijn tip: mijn zoon mocht het het eerste trimester op zijn manier doen, toen dat toch niet helemaal uitpakte zoals hij wilde heeft hij mijn manier het tweede trimester geprobeerd. En dat werkte. Het derde trimester was hij eraan gewend en vond hij het prettig werken. Door het op deze manier te doen heeft hij zelf de kans gehad te ontdekken of iets werkt of niet. En na het eerste trimester had ie nog tijd om cijfers op te halen.

Direct aan de slag

Ik heb je nu 7 tips gegeven wat je kunt doen om geen control-freak moeder te zijn. Wil jij meer informatie hoe je jouw kind kunt helpen met huiswerk maken, met plannen, over de fase waarin je kind zich nu bevindt? Kijk dan hier bij onze blogs of in onze kennisbank.

Wil je direct aan de slag met plannen zodat jullie samen wekelijks de weekplanning doornemen? Kijk dan welk PLAN-product het beste bij jullie past!

Heel veel succes samen!