Hoe was het op school?
In dit blog vertellen wij je graag wat je zou kunnen doen als je puber, helemaal op z’n pubers, niet zo veel meer vertelt als ie thuiskomt van school. Terwijl jij juist heel graag wil weten hoe het gaat.
Je wil het zo graag weten
Hoe was het op school? Zeker zo aan het begin van het schooljaar wil je die vraag het allerliefst elke dag stellen (en beantwoord krijgen). En dan hoop je dat alles goed gaat, maar je wil het graag van je kind horen! En je wil het al helemaal weten als het niet goed gaat, of toch niet zo lekker loopt als gedacht.
Maar vaak is het zo dat je kind moe is bij thuiskomst, het liefst even lekker wil chillen en met rust gelaten wil worden. De meeste tieners houden er niet meer zo van om alles met hun ouders te delen. En als ze de vraag “Hoe was het op school” horen, dan draaien ze zich al om of je krijgt zo’n veelbetekenende blik. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar voor jou als ouder niet echt handig. Je wil graag weten wat er speelt en hoe je kunt helpen als dat nodig is.
Nou zijn er een paar dingen die je zou kunnen doen, zonder hem/haar het hemd van het lijf te vragen over ‘hoe was het op school?’. We geven je hiervoor 3 TIPS!
Dit blog over “Hoe was het op school” van 25 september 2019 is op 19 februari 2021 bijgewerkt
TIP 1: VERWENNEN (doen we toch zo graag)
Als je kind wat gespannen of geprikkeld is, verwen hem of haar dan een beetje. Als je zelf thuis bent, maak dan even een kop thee of verras je kind met iets lekkers. Als je niet thuis bent, kun je misschien een briefje klaarleggen. Of een leuk kaartje, koekje of kolaatje Jof kook zijn/haar lievelingskostje.
Mats hem/haar een keer met het een of ander. B.v. onverwacht de slaapkamer opruimen of ontsla hem/haar van het afwas- of opruimklusje. Geef ze wat extra aandacht of bedenk iets gezelligs voor het weekend; samen Netflixen of pizza maken is zo simpel en leuk.
Dikke kans dat je tiener dan wat milder wordt en wellicht zelf gaat vertellen hoe het op school was of wat hem/haar dwarszit.
TIP 2: WAT GING ER MIS EN WAT KUNNEN WE DAAR OVER AFSPREKEN?
Blik na een aantal weken even samen terug. Vraag wat er goed of minder goed ging. Misschien kun je kijken of er afspraken gemaakt kunnen worden over dingen die niet soepel verliepen. Misschien was er ’s ochtends wel gedoe omdat de fietssleutel zoek was, of het brood niet gesmeerd.
Of misschien is er niet duidelijk wie er helpt met overhoren, of waar er huiswerk wordt gemaakt (boven, beneden, slaapkamer, eetkamer, thuis bij vriendjes). Afspraken geven duidelijkheid en duidelijkheid brengt rust.
En nog even over dat helpen met huiswerk. Heb je al eens een huiswerkuurtje overwogen? Of denk je wa’s dat nou weer? Lees dan hier meer over het zgn. huiswerkuurtje (een tip die we van docente kregen!)
TIP 3: EEN VASTE DAG OM VOORUIT TE BLIKKEN
Je kind heeft een agenda, jij hebt een agenda, en zo hebben andere gezinsleden ook hun afspraken en wensen. En dat wil nog wel es botsen. Prik samen een vaste dag om de planning door te nemen. De zondag leent zich hier echt heel goed voor.
Gewoon samen kijken wat er allemaal op het programma staat deze week aan toetsen, werkstukken, uitjes, klusjes of sportactiviteiten. En wat staat er op de gezinsagenda aan activiteiten of bijzonderheden. En maak dan samen een haalbare huiswerkplanning. De eerste tijd heeft jouw kind hier nog echt hulp bij nodig. Als het eenmaal een routine is, kun je dit prima loslaten.
Hoe was het op school? maar dan anders
En misschien denk je nou, ja maar dan weet ik toch nog steeds niet hoe het op school ging? Nou, nee, dat klopt. Je kind wordt niet meteen een waterval, daar heb je gelijk in. Maar omdat je laat merken dat je begrip voor hem/haar hebt (ook al weet je niet precies wat er speelt) zal je kind de vrijheid voelen om iets te delen met je.
En dat kunnen kleine aanwijzingen zijn of hele verhalen. Dat is aan je kind om te bepalen. Maar je maakt in elk geval verbinding, je kind weet dat je er voor hem/haar bent en dat voelt goed aan beiden kanten.
Op zoek naar zgn. hoe was het op school vragen?
En als je dan toch wil vragen “Hoe was het op school?” overweeg dan eens om het over een andere boeg te gooien. Wie weet boek je met een van deze indirecte vragen wel succes!
- Vertel over hoe je eigen dag is gegaan. Wat ging er goed, wat ging er mis, waar zag je tegenop.
- Stel vragen als: “was het nog gelukt om ….”, “was Annemiek weer beter vandaag”, “jij bent vroeg, laat, lekker op tijd!”
- Stel een vraag als ze b.v. aan het gamen zijn. Vraag dan eens iets doms, of juist geïnteresseerd in het spel, of iets prikkelends. Dan komt er vast een reactie en kun je aangeven dat je gewoon contact wil. Er is niks mee om af en toe aan te geven waar jij behoefte aan hebt.
- Betrek ze bij het samen eten maken. Wat zullen we eten? Ik ben moe, wil je me even helpen? Morgen mag jij koken, verzin maar iets lekkers, haal alles in huis en doe je ding.
- Of ga eens aan de slag met de 7 tips om contact te maken met je puber van Positive Discipline Nederland. Een praktische gratis pdf!