Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk plannen en ADD

Hoogsensitief kind op school – zo kun je je kind helpen

Hoogsensitief kind op school

Hoe help je nou een hoogsensitief kind op school? Is jouw kind hoogsensitief en ervaart het problemen op school? Dan is dat vast iets dat je bezighoudt en waar je hem/haar graag bij zou willen helpen. Je wilt immers dat je kind lekker in z’n vel zit en met plezier naar school gaat. Ik heb ook zo’n hoogsensitief, bijzonder kind, en net als jij ging op zoek naar tips en handvaten. Herken jij onderstaande situatie? Dan is deze oplossing ook geschikt voor jou en je kind.

Ik heb een bijzonder kind, wie niet ?. Toen hij op de basisschool zat, verloor hij zichzelf regelmatig in alle prikkels en indrukken. Helemaal niet vreemd natuurlijk, want zo’n klaslokaal is vol met kleuren, geluiden en vibes met andere kinderen, is voor een hoogsenstief kind vaak too much. Regelmatig kreeg hij deze grote hoeveelheid prikkels niet verwerkt en ontstond er een soort van ‘kortsluiting’.

Mijn hoogsensitief kind rende weg op school

Mijn kind rende op zo’n moment weg. Weg uit de drukte, weg van alle indrukken. Hij wilde met rust gelaten worden, even tijd om weer tot zichzelf te komen. En om ervoor te zorgen dat hij die tijd kreeg, sloot hij zichzelf dan op, op het toilet, verstopte zich in of rondom school, of rende zo ver weg dat niemand hem vond. Na een kwartiertje kwam hij dan weer langzaam ’terug in zijn huisje’ en was ie klaar om weer deel te nemen aan het groepsgebeuren.

Het beschermingsmechanisme

Op zich een prima mechanisme, maar:
• Hij schaamde zich voor z’n actie, en bleef zitten waar hij zat.
• School belde dan en samen regelden we dat hij weer tevoorschijn kwam en weer naar zijn klas ging.
• Deze onderbreking vergde zowel voor mijn kind als voor de leerkracht en mezelf telkens veel energie.

Hoogsensitief kind op school: Dit helpt!

Zowel de leerkracht als ik, begrepen de reactie van mijn zoon, dit hoogsensitief kind. We zagen ook in dat hij dit gewoonweg nodig had. Maar hoe konden we nu zorgen dat dit wat soepeler liep en voor alle partijen simpeler en minder zwaar verliep?

We gingen om tafel zitten en kwamen tot de volgende oplossing:
• Een time-out plek, waar hij zich even, met de deur dicht, kon terugtrekken.
• Op deze plek stond een doos met wat speelgoed, kleurpotloden en ….. een potje met liefde.
• Als hij dan weer terug ‘in zijn huisje’ was, kon hij zonder al te grote drempel terugkeren naar de klas.

Een potje vol liefs

Deze time-out plek werd zijn veilige haven en loodste hem door de basisschool en werd uiteindelijk overbodig. Hij kon zonder zich fysiek terug te trekken, zich afschermen van te veel prikkels en lekker afschakelen en weer tot zichzelf komen.
Jaren later vonden we bij het opruimen van zijn tienerkamer dit potje met lieve briefjes. “Nee, nee, niet weggooien mama, die wil ik bewaren.” Dit potje vol liefs was een simpel bakje waarin ik allerlei briefjes had gestopt met daarop affirmaties, dingen waar hij goed in was, mooie herinneringen en lieve woordjes. Ik begreep ineens weer de waarde van lieve woorden, complimentjes, briefjes die je bemoedigen.

DIY homemade potje met liefs:
? leeg potje
? 10 (of meer) briefjes
❤️ stiften/pen

LET OP: Dit potje verricht wonderen! Gewoon op nachtkastje of bureau neerzetten? of zoals ik deed in de time-out box op school.

Hier heeft een hoogsensitief kind behoefte aan:

Hoogsensitieve kinderen voelen zich anders, een buitenbeentje en raar. Logisch want ze reageren immers anders dan het doorsnee kind. Waar deze kinderen behoefte aan hebben is dus bevestiging dat ze niet vreemd zijn, maar dat een deel van hen anders is. Dat dit een kracht is maar ook soms lastig en vervelend. En dat ze hierdoor niet minder zijn, of slechter zijn dan een ander kind.

Maar ze hebben ook nog veel behoefte aan iemand die het pad voor hen plavijt. Die de bruggetjes slaat en ze de handvaten geeft waardoor ze houvast krijgen en steviger door het leven kunnen gaan. Een huiswerkplanning is ook zo’n handvat dat helpend is. Door het huiswerk en andere taakjes te plannen, kunnen ze de hoeveelheid prikkels ook plannen en verdelen. Onze planners zijn daar ideaal voor.

Niet alleen omdat ze uitgaan van een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning, maar ook omdat de opmaak prikkelarm is. Hip en vrolijk aan de buitenkand maar ook plain en overzichtelijk aan de binnenzijde. Geen extra afleiding maar lekker veel ruimte om te schrijven en het werk te verdelen. Je vindt de planners in de shop.

Hoogsensitief kind op schooL?

Deze planners geven rust en houvast.