Algemeen Huiswerk maken

15 Tips om huiswerk te maken

Deze tips om huiswerk te maken gaan je tiener, maar ook jou als ouder, helpen tijdens dat eerste jaar op de middelbare school.

Want voor veel kinderen is de overgang van de basisschool naar de middelbare school een hele grote stap. Ineens moeten ze veel vroeger opstaan, soms ver fietsen, ze leren allemaal nieuwe kinderen kennen en vakken die ze nog niet eerder hebben gehad én dan krijgen ze ineens ook nog eens veel meer huiswerk dan op de basisschool. Vooral dat laatste kan een grote stressfactor zijn voor kinderen. 

Kinderen hebben echt wel alle motivatie om goede cijfers te halen, maar toch lukt het ze soms niet om al het huiswerk en leerwerk op tijd en correct te maken. Vaak heeft dit te maken met slechte planning. Je kind wil wel, maar heeft nog niet geleerd hoe hij dat enorme werk kan combineren met sport, vrije tijd en rust.

Daarom hebben wij enkele handige tips voor je op een rij gezet zodat je kind goed voorbereid naar de brugklas gaat. Huiswerktips die heel goed toe te passen zijn dat eerste jaar middelbare school. Huiswerk leren en huiswerk maken tips. En het zijn niet alleen tips voor je tiener, maar ook huiswerktips voor ouders .

15 Tips om huiswerk te maken

1. HUISWERK MAKEN BEGINT AL IN DE LES
Wanneer je goed oplet in de les, ken je al een gedeelte en hoef je er thuis niet zo lang over na te denken. 

2. STEL VRAGEN IN DE LES
Door tijdens de les vragen te stellen, en actief mee te denken, onthoud je veel beter de lesstof. Hiermee help je jezelf al goed op weg. 

3. HOE SCHRIJF JE HET OP
Een goed leesbaar handschrift, en onderstrepen met markers, helpt je om overzicht te krijgen in je notities. 

4. WAT HEB JE NODIG?
Zorg er voor dat je thuis alles hebt wat je nodig hebt om huiswerk te maken. Denk hierbij aan markers, pennen, potloden, rekenmachine, papier, geo driehoek, lineaal, nietmachine en dergelijke. Je vindt een handig lijstje hiervoor hier. 

5. ZORG VOOR EEN GOEDE PLEK
Weet je al waar jij het huiswerk wilt gaan maken? Is dat op je slaapkamer, in de woonkamer, in de keuken of ergens anders? Zorg er in ieder geval voor dat het een plek is waar je je prettig voelt. Het is heel fijn wanneer er voldoende daglicht is. En, dat er een kastje, of ladeblok, is om je huiswerk in op te bergen.  

6. NOTEER JE HUISWERK IN JE AGENDA15 tips om huiswerk te maken
Tijdens de les geeft de docent het huiswerk op. Noteer dit in je agenda. Maar het kan ook zijn dat de docent het huiswerk vermeld op Magister, Zermelo of een ander digitaal schoolsysteem. Noteer het huiswerk dat hier staat óók altijd in je agenda. Dan heb je namelijk op één plek al je huiswerk staan. Dat streept ook lekker af als je opdrachten hebt gemaakt en/of geleerd.

7. MAAK EEN GOEDE PLANNING
Een goede planning maken zorgt dat je overzicht houdt. Het geeft je ook houvast en structuur. Belangrijk is dat je bij het maken van een planning rekening houdt met je vrije tijd. Plan daarom altijd eerst je vrije tijd in en kijk daarna hoeveel tijd er over is om huiswerk te maken. Een handige en praktische huiswerkplanner vind je hier. 

8. WANNEER MAAK JE JE HUISWERK
Als je uit school komt is het goed om even wat te drinken, af te schakelen en daarna aan je huiswerk te beginnen. Wacht niet met huiswerk maken tot na het avondeten. De beste tijd om huiswerk te maken is wanneer je ‘s middags uit school komt. Je zit dan namelijk nog in de lesstof, en daarbij is het vaak rustiger thuis en wordt je minder afgeleid door bijvoorbeeld programma’s op tv. Denk goed na over “hoe plan ik mijn huiswerk” want zo hou je namelijk ook voldoende vrije tijd over. 

9. WISSEL VOLDOENDE AF
Wissel je huiswerktaken af. Zowel opdrachten die je moet maken, lesstof die je moet leren, maar ook de diverse vakken. Probeer bijvoorbeeld geen twee talen achter elkaar te doen. Maar doe liever je huiswerk voor Frans maken, dan wiskunde opdrachten en vervolgens weer een andere taal of vak. 

— > Tip: begin aan je huiswerk met de minder leuke vakken

10. OVERHOREN IS BELANGRIJK
Het is goed om jezelf te overhoren of laat je overhoren door een van je ouders, broer of zus. Wacht even met overhoren, doe dit niet direct nadat je je lesstof geleerd hebt. Het is beter om even een uur te wachten dan weet je of je het na langere tijd ook onthoud. Een tip om je woordenschat te overhoren zijn deze taalspellen

11. VERBETER JE HUISWERK
Verbeter je huiswerk wanneer het klassikaal nagekeken/behandeld wordt. Zo heb je meteen de juiste antwoorden wanneer je gaat leren voor een toets. 

12. PLAN JE TOETSEN
Plan je toetsen samen met je huiswerk in zodat je voldoende tijd hebt om je voor te bereiden op de toets. Het leerwerk voor je toets vermeld je in je agenda. Wanneer je de toets gaat leren vermeld je op een planner. De ideale combinatie hiervoor is het huiswerk-plan-pakket voor een succesvolle huiswerk planning

13. VRAAG HULP
Vraag als je iets niet begrijpt om meer uitleg. Dit kun je in de klas doen tijdens de les. Maar wanneer je thuis je huiswerk maakt en iets niet begrijpt vraag het dan aan je ouders, broer, zus of schoolvrienden. Is je vraag niet beantwoord, vraag het dan aan de docent de volgende keer dat je les hebt. Wil je als ouder helpen met het maken van huiswerk? Lees dan ons blog over het instellen van een huiswerkuurtje.

14. WERK NIET TE LANG ACHTER ELKAAR
Je kunt beter drie keer twintig minuten aan je huiswerk werken of een toets leren, dan één uur achter elkaar. Wanneer je één uur achter elkaar leert neem je het niet meer op, je wordt afgeleid en ook nog eens moe. Test voor jezelf uit wat voor jou het beste werkt. Bijvoorbeeld 3x 20 minuten, of 4x 30 minuten. Want werk dat je uitspreidt blijft langer ‘hangen’. 

15. NEEM VOLDOENDE RUST
De boog kan niet altijd gespannen zijn. Heb je een lange lesdag, en daardoor weinig tijd om je huiswerk te maken/leren, probeer dan het huiswerk te verschuiven naar een andere dag. En maak op deze dag alleen het huiswerk dat echt af moet zijn, voor bijvoorbeeld de volgende dag. 

Wil je je tiener direct helpen?

Download dan nu het gratis e-book van 50 pagina’s boordevol informatie over die grote stap naar de middelbare school, maar vooral praktische tips voor je tiener!

Liever direct het ideale plan-pakket bestellen?

Kijk dan in onze shop voor jouw beste brugklasproduct voor je tiener.

Laat hieronder je reactie achter op dit blog.