Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk maken

Huiswerk maken; help je nou wel of niet ?

Helpen bij huiswerk maken?

Help je nou wel of niet met huiswerk maken en plannen? That’s the question ?

‘PAMPEREN’ Op één van onze facebook-berichten over “Plannen met Pubers” reageert Jeanette de Koning en er ontstaat onder het bericht een hele discussie. TOF! Want ik vind het heerlijk als mensen nadenken en hun standpunten delen. En Jeannette is niet de enige die deze mening heeft. Ouders vragen het wel vaker aan ons……

Jeannette schrijft het volgende : “‘Pamperen’ Dit woord kom ik regelmatig tegen in goed beschreven artikelen over ‘hoe onze generatie opvoeden’. Ze moeten gelukkig zijn en scoren en vooral moet alles smooth gaan. Geef ze de kans om zelf te ontdekken en fouten te maken daar leren ze van. Als ik dit tegenkom denk ik verbaasd ‘waarom doen ouders dit?’ We zijn er allemaal gekomen toch?”

Help je nou wel of niet?

Hartstikke goeie vraag toch? Wij reageerden als volgt:

“Dit vind ik nu een leuke stelling! dus dank voor je reactie Jeannette. Want wij zijn namelijk vooral van het zelf doen, zelf ontdekken. Onze kinderen gaan naar scholen waar de eigen ontwikkeling hartstikke belangrijk is en ze mogen leren van hun fouten, dus helemaal VOOR! Zelf ervaren is superbelangrijk, en het hoeft zeker niet allemaal van een leien dakje te gaan. Maar het een sluit het ander niet uit.

Als je leven drukker wordt is plannen een must.

Plannen is een vaardigheid die niets te maken heeft met goed moeten scoren of geen fouten mogen maken. Als je leven drukker wordt is plannen noodzakelijk. Dat geldt niet alleen voor ons, maar zeker ook voor (basisschool)leerlingen die naar de middelbare gaan en veel meer huiswerk moeten maken.

Ze krijgen nieuwe vakken, nieuwe vrienden, veel docenten en dan ook nog eens huiswerk, toetsen, werkstukken naast hun hobby’s etc. Om te zorgen dat ze niet verzuipen, moeten ze leren plannen. De een kan dat wat gemakkelijker dan de ander maar voor de meeste pubers is dit nog heel lastig. Hun brein is er nog niet toe uitgerust, maar kan het juist nú wel leren, omdat het brein nu nog flexibel is!

Ze leren dus een vaardigheid waar ze hun hele leven plezier van hebben en een heleboel frustratie voorkomt.

Wij herkennen het!

Om eerlijk te zijn, herkennen we de vraag van Jeannette! We hoorden ook die stemmetjes om ons heen die zeiden: ‘laat je kind het toch lekker zelf doen’.  Of ‘laat ‘m op z’n bek gaan, dan gaat ie vanzelf wel leren’. Of je kind zelf die misschien zei: “laat me toch met rust, ik heb jou echt niet nodig!” Ze klonken wel aannemelijk en ook gemakkelijk, want hé die tijd van loslaten was nu aangebroken, toch?!.

We hebben het geprobeerd, maar kwamen al snel tot de volgende conclusie: die puber, die kan nog helemaal niet zelfstandig aan de slag. Ja misschien wel met de klus zelf of taken die bij hem/haar passen. Maar niet met iets, wat ze nog niet kunnen en waar ze het nut niet van inzien nl. PLANNEN! Ze hebben helemaal niet in de gaten hoelang ze over huiswerk maken doen. Hoe leer je nu voor een toets, of hoeveel tijd is er nodig voor een werkstuk. Geen flauw benul hoor.

Je hoeft niet hun huiswerk te maken, dat hoor je ons zeker niet zeggen. Maar wat we wel zeggen is: leer je kind die vaardigheden die ze nodig hebben om de middelbare school te doorlopen. Leer ze plannen, organiseren en vooruitkijken.

Wat zeggen de experts:

Jelle Jolles (neuroloog en puberbrein-deskundige)

In een blog over pubers en plannen zegt Jelle Jolles (neuroloog en expert op het gebied van het puberbrein) het volgende: “Ten eerste is sturing van buitenaf zeer welkom bij het leren plannen. Deze vaardigheid komt de tiener natuurlijk niet aanwaaien, stelt Jolles, ook voor deze functie heeft hij kennis en ervaring nodig. “Er zijn vier soorten planning, van de zeer korte termijn tot de zeer lange termijn. Alleen de meest simpele vorm van leertaakplanning t.b.v. huiswerk maken, wordt op school geoefend: wat moet ik voor morgen doen, welke proefwerken heb ik deze week, hoeveel tijd kosten deze om te leren en wanneer kan ik hiervoor studeren?”

Maar dat is maar een fractie van wat de tiener moet kunnen, zegt Jolles. “Je moet namelijk ook elke dag je dagactiviteiten prioriteren. De tiener moet afwegen: als ik morgen na school met Joost meega, moet ik voor het eten mijn kamer opruimen (anders krijg ik ruzie met m’n ouders), en als ik na het eten nog wil voetballen met vrienden, dan is het handig als ik daarvoor al die opdracht voor natuurkunde afheb.” Nog veel ingewikkelder is de derde vorm: geen simpele dagactiviteiten in elkaar passen, maar plannen ‘wat je wil bereiken’. Als ik dit weekend met mijn vriendenclub in het huisje van de ouders van Petra wil zitten, wat moet dan geregeld worden, hoe ver van tevoren? Uiteindelijk zal de tiener ook moeten nadenken over zijn ‘levensloop’: als ik dit profiel kies, wat betekent dit dan voor mijn studiekeuze en latere carrière?” Leren plannen is volgens Jelle ook een must.

Marina van de Wal

Opvoedkundige Marina van de Wal (bekend van o.a. TV en schrijfster van “Het enige echte eerlijke puberopvoedboek” heeft medio 2017 een onderzoek gedaan naar de problematiek rondom het huiswerk maken. Haar conclusie is dat in 7 van de 10 huishoudens, huiswerk maken een drama is en regelmatig de oorzaak is van ‘herrie in de tent’. Ze noemt in dat opzicht ons boek ‘Plannen met Pubers’ hét handboek dat elke ouder en kind in huis zou moeten hebben. En ook de Huiswerkplanner is in haar ogen een absolute aanrader! En daar zijn wij, en duizenden andere puberouders maar zeker ook professionals , het roerend mee eens!

Wil jij je kind leren plannen? Ga dan aan de slag met:

Het boek “Plannen met Pubers” 

Baan je samen een weg door de jungle – de middelbare school – met deze handige survivalgids. Een boek boordevol informatie, handige plan tips, schema’s en tools om van die planning een ‘plan party’ te maken. Praktisch, leuk en overzichtelijk.

Huiswerkplanner

Bewaar de goede (huiswerk)orde met de Huiswerkplanner. De huiswerkplanner in A4 formaat geeft in één opslag weer welk huiswerk er in een week gedaan dient te worden en welke toetsen er op de planning staan. Door de ideale ringband kun je meerdere weken vooruit plannen.

Wil jij DIRECT aan de slag en je puber helpen met het leren plannen? Bestel dan nu het IDEALE PLANPRODUCT voor jouw tiener! ⬇️ ⬇️ ⬇️