Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk maken

Huiswerk maken met een tiener – 5 weetjes die het leven een stuk aangenamer maken.

Huiswerk maken met een tiener

Huiswerk maken met een tiener is nogal een noodzakelijk obstakel. Wat was het leven met een kleuter toch ’n makkie vergeleken met het opvoeden van een tiener. Ik vind het toch elke dag weer een uitdaging. Soms word ik ook best moe van het vasthouden aan mijn principes en de regels die we samen hebben opgesteld. Of het nou gaat over de afwas meteen in de vaatwasser zetten, of hoe lang mogen ze gamen het is dagelijks weer ’n kunst om stevig te blijven staan, soms mee te bewegen als het nodig is maar voortdurend de kaders duidelijk te houden.

Dit artikel over huiswerk maken met een tiener is geschreven op 15 december 2014 en in mei 2021 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Een arm om z’n schouder

Waar je vroeger nog lekker alles voor je kindje kon doen en hij vooral gebaat was met omhulling, is het in deze fase van je kind (zo tussen de 10 en 14 jaar) belangrijk om over te gaan tot enkel nog een arm om zijn schouder. Jij schept het kader waarin het kind zich veilig kan bewegen. Hij beweegt zich los van je maar jouw arm is er om hem te sturen, te begeleiden en op te vangen als het nodig is en waar begrip is voor eventueel falen.

Zeker wanneer je kind naar de middelbare school gaat, breekt er een tijd van loslaten aan. Ze gaan zich van jou losmaken en willen hun eigen weg gaan. Ze krijgen dan steeds meer behoefte aan ruimte om te oefenenen met nieuwe dingen en met de bijbehorende verantwoordelijkheden. Die middelbare school periode is een roerige tijd, waarin met stip op 1: problemen met huiswerk maken.

Huiswerk maken met een tiener

Maar hoe vertaal je dit nu als het gaat om huiswerk maken. Waar hou je rekening met zijn/haar wensen en wanneer hou je vast aan je principes, wanneer help je en wanneer laat je los en geef je eigen verantwoordelijkheid.

Vijf weetjes die huiswerk maken met een tiener een stuk aangenamer maken

  1. Realiseer je dat jij de ouder bent en niet hun vriendje. En ja dan ben je soms ff niet zo populair, maar dat is maar van korte duur. Jij bent er nl. om hen te tonen hoe de wereld in elkaar zit en ze te sturen bij dingen die ze zelf nog niet kunnen; en daar is het plannen van huiswerk er vaak één van.
  2. Stel samen duidelijke en concrete regels op die haalbaar zijn, zowel voor het kind als voor jou als ouder. Dat geldt voor regels over het gebruik van de GSM en de laptop maar ook over verantwoordelijkheden in het huis(houden)
  3. Wees streng maar wel liefdevol en rechtvaardig. Boos worden, kwaad zijn het heeft allemaal zo weinig zin. Tuurlijk laat je af en toe gewoon je onmacht en ongenoegen zien, da’s hartstikke normaal.  Maar bij het aanleren van routines en plannen is het vooral belangrijk om vast te houden aan de afspraken (streng) en dat op een liefdevolle manier (gewoon de regel herhalen zonder verdere afkeuring of andere negatieve emotie). En ja ik weet het: ze halen je soms het bloed onder de nagels zo af en toe maar blijf proberen :)!
  4. Geef ze de ruimte om hun zelfstandigheid te oefenen (en ja dan gaan ze dus af en toe op hun gezicht terwijl jij het zag aankomen) maar dat moet kunnen. Waar anders is de omgeving veilig genoeg om te oefenen. Kijk na afloop wat er mis ging en hoe ze dit een volgende keer zouden kunnen voorkomen.
  5. Laat ze stap voor stap los en geef ze verantwoordelijkheid die bij hun leeftijd past. Het hele huiswerk aan je kind overlaten met het idee “hij zal het toch zelf moeten doen” is vaak nog niet verstandig. In vele gevallen kunnen ze dit nog niet zelf. Hun hersens zijn nog niet klaar om te organiseren & plannen! Geef ze structuur en schep de randvoorwaarden zodat ze deze vaardigheid onder de knie kunnen krijgen.

Het is een fase!

En wat misschien nog veel belangrijker is om je te realiseren dat dit een fase is! Dus huiswerk maken met een tiener ook! Weet je nog vroeger, toen ze klein waren: de nee-fase, de verlatingsangst, niet durven slapen met het licht uit, geen korstjes eten? Het gaat allemaal voorbij, het is maar een fase! Dus, cheer up! Het leven is te kort om bij de pakken neer te gaan zitten.

SKUR heeft voor jou nog veel meer inspirerende blogs met huiswerktips en uitleg over het puberbrein, allemaal te vinden op deze site dus lees vooral verder, want:

KENNIS GEEFT INZICHT EN INZICHT GEEFT RUST!

Mocht je nog wel wat meer hulp kunnen gebruiken bij het huiswerk maken dan kan ik je in ieder geval onze SKUR planners aanbevelen.

Nog meer hulp nodig bij het  plannen? Let dan even goed op! Wij hebben dé survivalgids voor de middelbare school:  Plannen met Pubers ! Superhandig met allerlei planningen, checklists maar ook huiswerkhulpjes zoals oefenvellen voor de diverse talen, topografie werkbladen etcetc. maar ook veel informatie over het tienerbrein en plannen in het algemeen.  Klik even op onderstaand filmpje en luister wat puberexpert Marina van der Wal vertelt over de strijd om huiswerk. Marina zegt: “Ouders mogen hun kind niet helpen met huiswerk, maar ze moeten ze wel begeleiden!  Ze vertelt ook wat ze vindt van onze planners en boek!