Je kind motiveren huiswerk te maken, is absoluut niet niks. Want naar school gaan is één ding, maar ná schooltijd ook nog huiswerk maken; no way! En ik kan het me nog voorstellen ook. Zes, zeven of zelfs acht uur lang de aandacht erbij houden en doen wat er van je gevraagd wordt is ook best veel voor die kleine mannen en meiden. Op school is er weliswaar regelmatig een pauze, maar zo’n hele dag weg van huis en opletten is echt vermoeiend voor je kind. Ze moeten voortdurend alle indrukken verwerken en omgaan met alles wat op zo’n dag op hun pad komt. Dit vergt energie en als ze dan rond 16.00 uur naar huis komen dan zijn ze moe en effe helemaal klaar met alles wat moet.
Maar ja, de docent gaf ook nog huiswerk op
En dat huiswerk moet gemaakt worden. En daar hebben ze écht even geen zin in! Je kind motiveren huiswerk te maken is lastig, maar wel te doen. Maar hoe pak jij als ouder dat dan aan zonder voortdurend hierover de strijd aan te moeten gaan. Je wil het immers gezellig hebben met je kind en geen gesteggel over huiswerk.
Als je kind naast school ook nog hobby’s heeft, bij een club zit of een krantenwijkje heeft dan zijn dat zaken waar je rekening mee moet houden. Je kind krijgt het op de middelbare school gewoon drukker en zal om overzicht te houden moeten (leren) structureren, organiseren en plannen. Maar dat is nu juist precies wat jouw puber nog helemaal niet kan. Hij/zij kan nog niet plannen en organiseren, het puberbrein is er nog niet klaar voor. Maar het is gelukkig wel te leren (lees hier meer over Plannen met Pubers).
Stapje voor stapje kun jij je kind helpen om tijd inzichtelijk te maken. Je kunt hem/haar leren dat hoe je een goede planning maakt, hoe je grote hoeveelheden huiswerk verdeelt en hoe je er voor zorgt dat het werk zich niet opstapelt. Maar belangrijk is ook dat de verwachtingen die er wederzijds zijn, helder zijn. Want als je dat niet naar elkaar uitspreekt, dan leven jullie allebei met een verwachting die niet aansluit bij wat de ander denkt dat ie moet doen. En die onduidelijkheid zorgt al bij voorbaat voor gedoe en frustratie. Dus…….
Maak afspraken
-
- Zorg er allereerst voor dat je duidelijke afspraken maakt met je kind.
Doe hem/haar een voorstel : wil je meteen je huiswerk maken of wil je eerst even wat eten en drinken, of even nog buiten spelen. Hiermee geef je grenzen aan, maar laat je hem zelf kiezen. Ik vertel altijd dat er dingen zijn die mogen en dingen die moeten. Huiswerk moet nu eenmaal, maar het is wel fijn als je dan als kind toch nog zelf mag beslissen wanneer je het maakt. Het geeft hem het gevoel dat hij toch nog ‘in control’ is en het schept duidelijkheid voor alle partijen. - De afspraak die je maakt, moet worden nageleefd. Let daar zelf op. Als jullie de afspraak maken dat er om 4 uur gestart wordt met het huiswerk, wijk daar dan niet van af. Anders blijf je schipperen en geef je je kind de indruk dat er met afspraken geschoven of gemarchandeerd kan worden. Als jij zorgt dat er consequent op dezelfde manier het huiswerk wordt gemaakt, dan wordt het op den duur een gewoonte, een routine waar je beiden aan went.
- Als je kind er al aan toe is om alleen zijn huiswerk te maken, hoe doe je dat dan? Laat je hem helemaal alleen zijn gang gaan of ga je af en toe eens kijken. Ook dit is iets waar je het beste afspraken over kunt maken. Je kind kan jouw interesse immers op twee manieren uitleggen: is ze geïnteresseerd of vertrouwt zij me niet? Vraag hem van te voren: “Is het goed als ik tussendoor even kom kijken?”. In de meeste gevallen zal hij dit fijn vinden en als een stimulans ervaren.
- Het zou natuurlijk ook nog kunnen dat hij nee zegt, wat dan? Ik denk dat je ook dan weer kunt afspreken dat je voor een periode van bv een week of een maand, hem zelfstandig aan de slag laat gaan; ‘dat moet kunnen’. Spreek dan tevens af dat je na die periode samen kijkt hoe het gegaan is. Je kunt ook overwegen om elke dag het huiswerk samen door te nemen. Zolang je maar een afspraak hierover maakt en hem niet volledig los laat. Je kind kan zelf nog niet de gevolgen overzien – jij wel. Zo’n afgebakende proefperiode laat je kind ervaren wat de voordelen zijn van zijn besluit maar dat er ook gevolgen kunnen zijn die hij niet had voorzien. Je kunt op die manier op tijd ingrijpen en voorkomen dat er echte problemen ontstaan.
- Als ouder kijk je soms anders aan, tegen de definitie ‘het huiswerk is af’. Is alles netjes opgeschreven, geen foutjes, had het niet beter op een andere manier kunnen worden aangepakt en b.v. al wat vooruit gewerkt of een uittreksel gemaakt. Enfin, tal van ideeën die jij hebt hoe het beter zou kunnen. De truc is natuurlijk om niet te verzanden in: goed gewerkt, MAAR…….. Dat wordt door jouw kind nl alleen maar ervaren als ‘mama zeurt weer’, de oren sluiten zich en je staat te praten tegen een muur. Belangrijker nog is dat je positieve opmerking of compliment niet wordt onthouden en valt volledig weg. Dat is het laatste wat je wil dus probeer je zin in te leiden met “ik heb nog een suggestie, misschien kun je een volgende keer…….”. Hiermee versterk je de verbondenheid en krijgt je kind het gevoel dat je samen het beste wil. Het neemt een stukje weerstand weg; je kind zal eerder aanvaarden wat je van hem vraagt.
- Zorg er allereerst voor dat je duidelijke afspraken maakt met je kind.
Ga met ze plannen!
Om de hoeveelheid huiswerk inzichtelijk te maken is de SKUR-huiswerkplanner een perfecte tool. Jouw kind zal al snel zien dat ie door te plannen meer vrije tijd overhoudt! En dat is een belangrijke gewaarwording als je je kind wil motiveren!
Neem dus een kijkje in onze shop en ontdek het gemak van de huiswerkplanner-scheurblok. Maar liefst 50 vel huiswerkplanner; voor elke week een frisse planner die je kunt invullen. Zo kun je lekker vooruit plannen en het werk mooi verdelen over meerdere dagen. Mooi vormgegeven en handig in gebruik. Uiteraard met een gebruiksaanwijzing zodat je meteen met je puber aan de slag kunt.