Algemeen Brugklas Huiswerk plannen

Huiswerk plannen in de brugklas – de docent aan het woord BLOG #1

Huiswerk plannen in de brugklas; wij als ouders zien het voordeel van huiswerk plannen, je kind gaat er het voordeel van ervaren, maar hoe denken docenten over huiswerk plannen?

We vroegen het Meester Jack, docent Nederlands in de onderbouw (o.a. brugklas). We waren nl. nieuwsgierig hoe docenten aankijken tegen het fenomeen ‘huiswerk plannen in de brugklas’ en in hoeverre zij dit hún taak dan wel de taak van de ouders vinden.

Meester Jack over huiswerk plannen in de brugklas

Meester Jack vertelt ons dit: “Zo’n kwartiertje voor het einde van de les, maak ik elke keer de gang naar het bord. De leerlingen kennen dat ritueel. Werkend aan een opdracht, kijken ze tussentijds nieuwsgierig naar de plek rechtsboven op het bord. Daar verschijnt het onheil. Daar noteer ik elke les het huiswerk voor de volgende les; tijdstip van de les, opdrachten met haarfijne beschrijving. En steevast, gonst het dan van verontrustend zuchten. Je hoort hier en daar: ‘Pfff alweer zo veel huiswerk.’ Mijn antwoord is dan: gebruik samen met je pa en ma een huiswerkplanner en plan je werk rondom je vrije tijd; huiswerk plannen is een must!

Meestal zeef je al die verzuchtingen door je trommelvlies. Maar als docent word je soms weleens een geraakt door massale geklaag. Collega’s van andere vakken denken immers ook in patronen en geven huiswerk of leerwerk voor toetsen, net als ikzelf. Dus ook bij Engels of wiskunde prijkt er aan het einde van de les in 90 procent van de gevallen een opdracht voor thuis. Met als gevolg dat de beginnende middelbare scholier met een stevig gevulde agenda naar huis peddelt.

Huiswerkplanner is een geschenk uit de hemel

Huiswerk plannen is dan een bittere noodzaak, een fijne huiswerkplanner is daarbij als een geschenk uit de hemel, denk ik. Want kinderen van deze leeftijd zijn nog te jong om goed te kunnen plannen. Daar hebben ze hulp bij nodig. Standaard weerstand bij de jeugd: ‘Mijnheer we hebben proefwerk geschiedenis donderdag, kan het niet wat minder?’ of ‘Dit is toch zeker voor volgende week, mijnheer?’ Vooral bij brugklassers schieten de stresshormonen dan alle richtingen op.

Huiswerk plannen in de brugklas; een MUST!

Hoewel je als docent weleens met je hand over je hart strijkt, zit de oplossing natuurlijk niet in uitstel of vermindering van de hoeveelheid huiswerk, maar wel in de manier hoe een kind die stof allemaal verwerkt. Veel middelbare scholieren (en m.n. brugklassers) zoeken nog hopeloos naar wegen hoe ze alle stof kunnen verwerken. Want elk kind wil er natuurlijk het beste van maken. Leren leren is natuurlijk een sleutel tot succes, maar als je het mij vraagt is organiseren en plannen van huiswerk in de brugklas minstens zo belangrijk. En net dat laatste is een probleem voor kinderen van die leeftijd. Bij plannen hebben adolescenten hulp nodig, zeker de kinderen die de overstap maken van groepje 8 naar de brugklas.

Plann en samen met de ouder

Als mentor zou je aan dat onderwerp zeker in de brugklas met regelmaat van de klok lessen aan moeten besteden. Die hulp bieden veel mentoren. Maar huiswerk maken kinderen doorgaans thuis of bij instituten voor huiswerkbegeleiding. Ouders, begeleiders en docenten zijn steeds de verlengde arm van elkaar. Elke ouder is immers begaan met het welzijn van zijn puber. Dus kun je kinderen niet zomaar loslaten in de hoop dat het wel goed komt. Hoe je goed plant, kunnen kinderen alleen maar leren als ze daar vanuit elk perspectief hulp bij krijgen. Alleen een paar lessen op school over hoe je je week het beste indeelt, is niet voldoende. Plannen kun je alleen maar leren door het vaak te doen. Niet alleen op school, maar vooral ook in de thuisomgeving. Samen met je ouders met de hulp van een huiswerkplanner aan de gang gaan en blijven herhalen. Cyclisch werken en ondersteuning bieden. Zowel thuis, als op school. Een goeie, aansprekende huiswerkplanner is dan een voorwaarde.”

Één zwaluw maakt nog geen zomer

Yep, mee eens! Maar ja één zwaluw maakt nog geen zomer. Met andere woorden, wij gaan verder met het vergaren van meningen van docenten en professionals. Volgende week interviewen wij Barbara de Bruin-Karnekamp, docente aan het Alfrink College te Zoetermeer (én mentor onderbouw) en vragen haar het hemd van het lijf over de zin en onzin van plannen en hoe dat zit met dat ‘loslaten’ van pubers. Volg je ons?

Doe je mee?

En bij jij misschien zelf docent en wil je je zegje doen? Laat dan hieronder een bericht achter of stuur een mail naar info@skur.eu! We horen graag van je!

Wil je aan de slag met onze HUISWERKPLANNER? Je vindt ‘m in onze SHOP