Huiswerk plannen in 5 stappen

Huiswerk plannen is iets waar je als middelbare scholier niet onderuit komt. Je krijgt vanaf de brugklas een drukker leven: Je moet naar school, wil tijd spenderen aan vrienden en hobby’s, hebt thuis je taakjes en je moet je huiswerk maken. Om overzicht te houden en om toch voor alles voldoende tijd te hebben, is een planning noodzakelijk.

Maar hoe maak je nou een goede huiswerk planning? Hoe pak je dat aan? Waar begin je?

Met de SKUR huiswerkplanner leer je huiswerk plannen in 5 stappen.

 

Plannen met het stappenplan

Plannen met het stappenplan van SKUR gaat in 5 stappen. Als je deze 5 stappen doorloopt dan heb je als het ware een basisplanning die je kunt handhaven zolang het lesrooster niet wijzigt. Verandert je lesrooster, geen probleem! Dan doorloop je de 5 stappen weer opnieuw.

 

Stap 1

De eerste stap in het maken van de huiswerkplanning is het overnemen van je lesrooster op de planning. Je schrijft de vakken over op je planner in de kolom ‘VAK’ voor alle dagen van de week.

Stap 2

Stap 2 is naast het vak, ook de dag in te vullen dat je het vak de eerstvolgende keer weer hebt. Je noteert dit in de kolom ‘DAG’. Je ziet nu in een oogopslag voor welke vakken je op welke dag huiswerk opkrijgt.

Stap 3

Nu is je basis klaar want huiswerk maak je bij voorkeur op de dag dat je docent(e) het opgeeft. Maar als dat niet lukt, omdat je b.v. te weinig tijd hebt, ga dan verder met stap 4.

Stap 4

Heb je te weinig tijd op een dag om je huiswerk te maken of te leren? Verplaats dan één of meer vakken naar een dag waar je wél ruimte hebt. Je ziet wanneer je het vak de volgende keer hebt, dus je weet exact óf en hoever je kunt schuiven met het huiswerk voor dit vak. Dit is je huiswerkplanning zolang je lesrooster niet wijzigt.

Stap 5

Plan toetsen, werkstukken en grotere opdrachten ook op je planner, bijvoorbeeld bij ‘notities’. Als je je huiswerkplanning voor een aantal weken invult, dan kun je ook al eventuele toetsen vooruit plannen.

huiswerkplanner voor elke middelbare scholier

Een goede huiswerk planning

Een goede huiswerk planning begint bij het inzicht hebben in je beschikbare uren. Want hoeveel tijd heb je eigenlijk om huiswerk te maken? Zijn dat 4 uur per dag, of misschien op donderdag maar een half uurtje? Je weet het niet, dus daar moet je eerst inzicht in krijgen. Om een goede huiswerkplanning te maken, moet je eerst inventariseren hoeveel tijd je per dag hebt om aan je huiswerk te besteden.

Het is vaak handig om een dagplanner in te vullen en daarop in te vullen wat je op die 24 uur van de dag allemaal doet. De dagplanner zorgt ervoor dat je ziet op welke momenten je het erg druk hebt en op welke momenten in de week je ruimte hebt en dus misschien iets meer kunt doen. Hieronder zie je hoe zo’n dagplanner eruit kan zien. De witte vlakken zijn de uren die vrij zijn voor huiswerk.

huiswerk plannen in 5 stappen

Zo wordt huiswerk plannen super simpel

Deze dagplanner krijg je bij het unieke stappenplanboekje dat bij de huiswerkplanner van SKUR hoort. Alles voor een succesvolle huiswerk planning 🙂

Als je dan weet hoeveel tijd je per dag beschikbaar hebt om aan je huiswerk te besteden, dan ga je je huiswerk verdelen over de beschikbare tijd en plannen met het stappenplan.

Zo wordt huiswerk plannen super simpel.

Huiswerk plannen in de brugklas

Huiswerk plannen in de brugklas, is iets waar 7 op de 10 tieners moeite mee hebben. En dat is ook heel logisch! Want:

  • Ze hebben het nooit geleerd
  • Hun puberbrein is nog in ontwikkeling en moet deze vaardigheid nog leren
  • Er komt zo veel op ze af, dat ze ook niet weten dat plannen de oplossing is.

Plannen is een vaardigheid die kinderen stap voor stap moeten leren. Afhankelijk van hun handigheid op het gebied van plannen, start je b.v. met het invullen van een dagplanner om de beschikbare tijd zichtbaar te maken.

Vervolgens kun je het huiswerk plannen in 5 stappen zoals we ze hierboven hebben beschreven. Huiswerk plannen in de brugklas moeten tieners nog écht leren.

Er zijn meerdere manieren van plannen

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om huiswerk te plannen. Bij SKUR doen we dat plannen op onze eigen manier, op de Zweedse manier. Lekker ‘LAGOM’ – niet te veel, niet te weinig, precies goed. Een planning die een stevige basis biedt en tegelijkertijd voldoende vrijheid geeft om te doen wat jij belangrijk vindt. Zodat jouw kind lekker zichzelf kan zijn én blijven !

We vinden het belangrijk dat:

  • het kind zelf keuzes leert maken bij het besteden van zijn/haar tijd
  • het een planning is die haalbaar is en dus ook kan slagen
  • het een planning is die past in het leven van het kind

Op die manier voelt een kind zich serieus genomen en ontstaat er ook een verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid.

De planners van SKUR

De huiswerkplanner, toetsplanner en een slimme schoolagenda zijn gebundeld in ons Huiswerk Plan Pakket.

hoe plannen toetsweek toetsplanner foto
NAAR HET HUISWERK PLAN-PAKKET