Algemeen Huiswerk plannen

Huiswerk maken zonder strijd? Begin met een goede huiswerkplanning [+3 tips!]

Is een huiswerkplanning de oplossing?

Myra van Koppenhagen vroeg ons op Facebook : “ Zijn er ook tips om mijn dochter te houden aan haar huiswerkplanning zonder strijd in huis? Er is een huiswerk planning maar ze houdt zich er niet aan (geen zin, nu niet, ik doe het straks wel, het is te veel allemaal, het boeit me niet, dan leer ik toch niet.. ). Haar zelf laten bepalen is helaas geen optie aangezien er dan geen voldoende gescoord wordt. Ik hoor het graag, want elke dag ruzie vind ik ook geen optie.”

Dat was de vraag van Myra en meteen reageerden een aantal moeders: “ Ik lees graag mee, want hier hetzelfde probleem”. Huiswerk maken zorgt voor strijd, binnen de meeste gezinnen.

Nu is elk kind anders en is er geen panklare oplossing die voor elk kind, voor elke situatie geschikt is, maar ik kan er wel iets zinnigs over zeggen. Huiswerk maken begint met een goede huiswerkplanning, een weekplanning die motiverend werkt en ook ruimte biedt voor genoeg leuke dingen en ontspanning.

Dit artikel over “Huiswerk maken zonder strijd” van 12 oktober 2017 is op 18 maart 2022 ge-updatet.

Geen zin in huiswerk? Logisch toch?!

Allereerst: natuurlijk heeft je kind geen zin in huiswerk maken en vinden ze zo’n huiswerk planning onzin. Want:

  1. als je zo’n hele dag op school hebt gezeten en je hoofd vol zit, dan wil je er echt niet nog meer bij.
  2. school is stom, nergens voor nodig, waarom moet ik leren hoe je de omtrek berekent, ik wil later verpleegster worden daar heb je dat écht niet voor nodig mam!
  3. alles is belangrijker dan school: vriendjes, vriendinnetjes, sport, spel, eropuit, de wijde wereld in, maar toch niet achter mijn bureau zitten!

Verplaats je eens even in je kind. Voel je eens even 13 of 14 of 16 jaar of ga eens terug naar je eigen puberteit. Als ik eerlijk ben, ik had er ook écht geen zin in. Ik was bekaf van alle indrukken als ik thuis kwam, wilde met mijn vriendinnen op pad en huiswerk maken: NO WAY! ( om over die huiswerkplanning maken nog maar te zwijgen)

Nu, als volwassene weet ik natuurlijk hoe belangrijk die middelbare school is, en het behalen van een diploma. En dat weten we NU allemaal natuurlijk. Daarom wensen we onze kids ook toe dat ze het leuk hebben op school. Dat ze ontdekken hoe fijn het is als je alles op orde hebt. Dat huiswerk maken geen straf is en die huiswerk planning geen vijand, maar juist een geweldige hulp. Dat je tijd hebt voor de leuke dingen maar ook dat je huiswerk af is. En dat er op tijd gestart wordt met het leren voor een toets. Wij weten dat een goede huiswerk planning een MUST is en dat als je alles alleen maar doet als je er zin in hebt, dat ‘m dat niet gaat worden. Maar je kind denkt daar heel anders over!

 

Een huiswerkplanning maken zonder strijd

Als je kind weerstand heeft tegen plannen ga je ‘m met argumenten niet over de streep krijgen, dat verzeker ik je. Verwacht in dit geval niet van je kind dat ie vrolijk en gemotiveerd aan de slag gaat, want het gaat je teleurstellen en frustreren. Consensus bereiken, gezellig samen aan de slag en een huiswerkplanning zonder strijd, gaat waarschijnlijk niet zonder meer lukken. Maar de volgende 3 tips helpen wel om te komen tot een succesvolle huiswerk planning. Een planning waar je puber wel gemotiveerd mee gaat én blijft werken.

TIP # 1 Begin met duidelijkheid

Jouw kind heeft in deze fase behoefte aan duidelijkheid, kaders en houvast. De eerste boodschap die Myra haar kind zou kunnen geven is in elk geval: “Er wordt huiswerk gemaakt. PUNT. Leuker kan ik het niet maken, wel gemakkelijker.” Dus laten we samen kijken hoe we het gemakkelijker maken. Laat die boodschap goed tot je kind doordringen, en beweeg in dat stuk ook niet mee. Je bent op die manier gewoon duidelijk en haalt de emotie er een beetje uit.

Noem het misschien geen huiswerkplanner maar een vrije tijdsplanner. Zo draai je het om en krijgt die huiswerkplanning ineens een wel erg positieve lading. Begin met het plannen van de leuke dingen, sport, clubs, afspraken etc. en plan dan het huiswerk in en ga een weekplanning maken. Dan worden de knelpunten zichtbaar en ga je vakken/huiswerk verplaatsen daar waar mogelijk. Gebruik hiervoor b.v. de dagplanner uit ons boek Plannen met Pubers en ga een tijdsplanning maken.

Met de regel: “huiswerk wordt gemaakt”, sol je dus niet, die staat als een paal boven water en daar wijk je niet vanaf. De huiswerkplanning (of vrije tijdsplanning ?) biedt dan juist vrijheid i.p.v. beperkingen. Met alle andere zaken (hoe, wat, waar, wanneer) kun je meebewegen, mits het werk maar af is.

TIP # 2 Straffen of belonen

Straffen als het werk niet af is, levert uiteraard ook weer ruzie op dus dat is niet de oplossing denk ik. Maar, draai het eens om. Als je huiswerk af is, dan kun je dit en dit en dat, maar eerst je huiswerk af. Als het huiswerk dan niet af is, tja dan verwijs je naar de afspraak in jullie huiswerk planning. Je hoeft niet boos te worden (dat doet je kind wel), maar reageer er niet op, blijf kalm en hou voet bij stuk. De ‘beloning’ die hen wacht, na het huiswerk, willen ze niet laten schieten (ze hebben immers afgesproken met een vriendin of een training). Dit zal ze motiveren om uiteindelijk toch maar aan de slag te gaan en zich aan de huiswerk weekplanning te houden, want anders gaat het feest niet door. (daar moet jij dus even flink in zijn!)

Ook de uiteindelijke resultaten zoals minder stress (er komt nl. geen onverwachte toets meer uit de lucht gevallen en ook geen straf omdat het huiswerk niet af is) en betere resultaten zal elk kind fijn vinden. Ook dat zal een stimulans worden om zich aan de planning te houden.

Voor jou als ouder zeker niet makkelijk, maar op den duur wordt het dat wel hoor. Jouw kind weet immers dat er geen escape mogelijk is, maar wel een beloning als het lukt! Ik weet het, het is zeker niet eenvoudig. Het vraagt iets van jou als ouder. Geduld, minder emotie / meer ratio, maar echt het levert je heel wat op!

TIP # 3 Mannen kunnen dit beter

Je zult het ons niet vaak horen zeggen, maar mannen kunnen dit vaak beter dan wij vrouwen. Dus misschien kun je in den beginne je man vragen om voet bij stuk te houden en als de routine er een beetje inzit, neem jij het over. Vrouwen zijn vaak gevoeliger en leven soms te zeer mee. Dus kijk even hoe dat bij jullie zit!

Heel veel succes Myra en alle andere mama’s, ik hoop dat ik jullie weer een kleine boost heb gegeven om voet bij stuk te houden bij die weerbarstige pubers. Ze zullen je dankbaar zijn…….. in the end ?. Mocht je kind niet willen plannen en zegt ie misschien wel ‘ik doe het allemaal zelf’, lees dit interessante blog dan eens.

En tot slot, wil ik jullie deze toch ook niet onthouden. Een MUST SEE van ” Omdenker ” Berthold Gunster, over een lakse puberzoon!

3 gedachten over “Huiswerk maken zonder strijd? Begin met een goede huiswerkplanning [+3 tips!]”

  1. Hallo Marion, fijn dat je wat aan onze tips hebt, maar zoals je zegt tip3 is niet uit te voeren als alleenstaande moeder. Heb jij wellicht een tip voor alleenstaande ouders, misschien iets dat jou erg helpt, steun geeft, of gewoon zoals jij het doet of aanpakt? Als je het wil delen help jij daar weer anderen die er alleen voor staan!

Reacties zijn gesloten.