HUISWERKSTRESS – met deze tips niet meer

Zo, dat eerste trimester zit er al weer op. Maar misschien heb je gemerkt dat je puber nog niet echt lekker in het schoolritme zit en misschien vallen ook de resultaten wel wat tegen of is er huiswerkstress? Kortom, je hebt misschien het idee dat het nog niet helemaal loopt en dat het beter kan.

Geen paniek, driekwart van het schooljaar ligt nog voor jullie dus alle tijd om hier en daar wat te schaven en te stutten. En waar de herfstvakantie (elke schoolvakantie) perfect voor is, is kijken of er nog achterstallig huiswerk/leerwerk is. En als dat zo is, dan is er tijd om dat in te halen en eventueel een plannetje te maken hoe je zoon/dochter dit kan aanpakken.

TIPS TEGEN HUISWERKSTRESS

Voor de tijd die komen gaat hebben we nog een paar simpele tips en trucs waarmee je huiswerkstress voorkomt.

TIP #1- DE HUISWERK PLEK

Huiswerk maken op een goede werkplek – maar wat is dan een goede werkplek? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden met een standaard omschrijving, omdat dat voor iedereen wel een beetje anders is. Er zit wel absoluut een lijn in en die wil ik graag met jullie delen.

Een goede werkplek is díe plek die er voor zorgt dat je optimaal kunt presteren; wat dat ook moge zijn. Of dat nu je werk is of zoals voor het kind het huiswerk. Voor zelfstandige tieners, is een fijne slaapkamer met bureau voldoende, maar wat als jouw kind niet zo zelfstandig is en b.v. moeite heeft om zich te concentreren, om de aandacht erbij te houden of b.v. snel spullen kwijt is en moeite heeft om overzicht te bewaren? Dan zijn er een aantal punten die je kunt bekijken en evt. aanpassen. In dit blog lees je 7 tips voor een goede werkplek. Want een goede werkplek voorkomt huiswerkstress.

TIP #2 – AFSPRAKEN

Kijk, volgens jouw kind, heb jij natuurlijk helemaal niks te maken met school en huiswerk. Ik hoor het mijn zoon nog zeggen: “het is toch mijn huiswerk”. Ok, punt gemaakt, maar tegelijkertijd is het goed om samen af te spreken wanneer en hoe huiswerk wordt gemaakt. Of spreek af dat elke dag de agenda wordt aangevuld met de informatie op Magister, want dat loopt nog wel es niet parallel. Of misschien is een huiswerkuurtje wel een oplossing. Kortom, maak afspraken en hou de vinger aan de pols.

En als je je kind wil begeleiden bij het maken van huiswerk, dan hebben we onderaan dit blog nog een mooie video voor je, met daarin de 4 grootste valkuilen! Naar de VIDEO

TIP #3 – EEN PLANNING

Jazeker, wij maken huiswerkplanners dus we zijn er heel groot voorstander van, maar wij niet alleen. Ook Marina van der Wal, dé puberexpert van Nederland, is een groot voorstander van plannen over meerdere weken, zodat je gewoon vooruit weet wat er speelt aan proefwerken, SO’s, en werkstukken. Zodat je niet onverwacht voor verrassingen komt te staan.

En wil die puber niet meteen aan de huiswerk-planning, ga dan eens eerst de vrije tijd en leuke dingen met ze inplannen. En kijk dan wat er gebeurt. Vaak klagen ze over te weinig vrije tijd, maar misschien valt dat wel reuze mee. Of misschien geeft die planning wel inzicht in hoe weinig tijd er (op een bepaalde dag) maar is om huiswerk te maken. Probeer het gewoon en stel een proefperiode voor van b.v. 1 maand. Wedden dat ze het voordeel van plannen gaan zien!

 

VIER VETTE VALKUILEN

En dan hebben we hier nog een mooie video, met daarin de 4 grootste valkuilen voor als je je kind wil begeleiden bij het maken van huiswerk

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweewekelijks praktische tips over huiswerk, plannen en de puberteit.

Jouw gegevens worden alleen gebruikt voor deze tweewekelijkse e-mail. Je kunt je altijd uitschrijven.