MAMA

In 5 stappen naar meer tijd voor jezelf

We klagen vaak over hoe druk we het hebben en mijmeren over dingen die we allemaal zouden kunnen doen als we maar tijd hadden. En inderdaad, als je niet oplet, spendeer je enorm veel tijd aan dingen die niet veel toevoegen aan je leven.

Ik kan niet zeggen dat het me altijd lukt om alle dingen te doen waar ik van hou, want mijn leven met een man, kind en een job is al tamelijk gevuld. Maar gelukkig heb ik tijd die ik kan spenderen aan dingen die ik graag doe:

 • Tijd doorbrengen met mijn gezin,
 • Regelmatig vrienden treffen,
 • Hardlopen,
 • Flamenco
 • Koken

Maar ik maak zelden tijd voor:

 • TV kijken,
 • Shoppen,
 • Bellen met vrienden
 • Boeken lezen

En als ik later heel veel tijd heb ….. zou ik best graag:

 • Iets van vrijwilligerswerk doen
 • Nog meer dansles
 • Mediteren
 • Meer tijd voor leuke dingen samen met mijn man

 

Maar voor nu ben ik blij met de manier waarop ik mijn leven heb ingedeeld en de balans die ik heb gevonden. Een gezinsleven gaat door fases en iedere keer als er een nieuwe fase aanbreekt kan ik opnieuw besluiten hoe ik omga met mijn beschikbare tijd.

 

“Je kunt alles, maar niet alles tegelijkertijd!”

 

En elke keer dat er een nieuwe situatie zich voordoet, b.v. als het einde sportseizoen is, of toen mijn man zijn studie had afgerond, bekeek ik opnieuw mijn situatie aan de hand van de volgende 5 stappen:

 

1. Wat vind je het leukst om te doen?

Als ik kijk naar al de dingen die ik nu doe, welke dingen zijn dan voor mij het belangrijkste? Waar beleef ik het meeste plezier aan? Ik kijk goed naar hoe ik me voel, nadat ik iets heb gedaan! B.v. tijd doorbrengen met mijn gezin vind ik heerlijk; het geeft me een waardevol gevoel en het geeft mijn leven die heel belangrijke bodem die ik oh zo nodig heb; ik voel me geaard. Hardlopen, niet altijd zin in maar… ná het hardlopen dan voel ik me heerlijk; niet alleen om wat ik gepresteerd heb, maar ik voel me ook energiek en actief en kan de dag aan! Zoek uit welke activiteit voor jou de grootste emotionele impact hebben?

 

 2. Bewustwording

Om keuzes te kunnen maken, moet ik me bewust maken van waar ik momenteel tijd aan besteed. Hoe ziet mijn dag eruit? Wat zijn tijdrovende bezigheden? En waar spendeer ik nou eigenlijk allemaal tijd aan.

Het is een simpele oefening maar zeer effectief: gewoon eens opschrijven na elke activiteit, of b.v. na elk uur wat je hebt gedaan en hoe lang je er mee bezig bent geweest. Aan het eind van de dag kun je kijken waar je tijd aan verliest en zie je waar je iets anders zou kunnen doen.

Echt het zal je verbazen! Dat was althans bij mij zo. Ik kan me nog de tijd herinneren dat ik meteen vanuit mijn werk naar de winkel reed om boodschappen te doen; gewoon élke dag! Heerlijk alles vers en koken waar je zin in hebt, dat wel, maar het kostte me per week dus 5x 15 minuten. Daarnaast ging ik nog 1x per week groot inkopen doen: 1,5 uur en dat was bij elkaar bijna 3 uur. Nu ben ik in de helft van de tijd klaar door 1x mijn boodschappenlijst en menuplanner in te vullen. Een bewuste keuze, maar met die 1,5 uur tijdwinst, kan ik wel mooi 3x per week een half uurtje joggen!

 

 3. Neem een besluit

Als je dan inzicht hebt in je tijdsbesteding, maak dan keuzes. Wat blijf ik doen, en wat kan ik skippen of minder vaak doen.

Misschien vind je het niet zo eenvoudig om die keuzes te maken; doe het dan anders. Schrijf op een lijstje al die dingen waarvan je zou willen dat je er tijd voor had en geef ze vervolgens een prioriteit.

Kijk dan wat je zou kunnen weglaten van je huidige activiteiten, en wat voor leuks je ervoor in de plaats zou kunnen doen!  En vooral ook, hoe fijn je je zult voelen als je eindelijk toch tijd hebt om met die cursus te starten, vaker bij je ouders langs te gaan, of om meer tijd te hebben voor je brugpieper! Wat JIJ wil.

 

4. Hou vol!

Hou je aan de keuzes en afspraken die je met jezelf hebt gemaakt; ze zijn net zo belangrijk als een zakelijk afspraak dus geef ze evenveel prioriteit. Blokkeer in je agenda duidelijk die momenten waarop je de dingen doet die JIJ belangrijk vindt.

Ikzelf ga altijd op maandag en woensdag hardlopen en vrijdagavond is onze vaste TV-avond. Als er dus een activiteit is op school op woensdagmiddag, dan is het jammer maar helaas; om 16.00 uur ga ik rennen. Willen vrienden op vrijdagavond afspreken; nope, gaan we niet doen. Ik zou misschien wel willen en ik overweeg of ik alternatieven heb, maar ik haal mezelf ook meteen weer bij de les: niet doen! Niet flexibel zijn op dit gebied. Om ervoor te zorgen dat ik de dingen doe waar ik van hou en het leven heb waar ik gelukkig van wordt, moet ik me aan de afspraken met mezelf houden! Want ik weet als ik het niet doe en me toch weer laat verleiden om van mijn plannen af te stappen, op het moment zelf geen innerlijke rust heb en na afloop ook nog spijt over wat ik gemist heb (het rennen of onze family-time!)

Vaak zijn we geneigd om af stappen van onze verstandige keuzes omdat de activiteit zelf iets van ons vraagt, b.v. gaan hardlopen of omdat het iets is waar je tegenop ziet! Denk dan aan de voldoening die je zult hebben als je deze activiteit hebt uitgevoerd en ‘stick to the plan’.

 

5. Geef en ontvang

Mijn gezin steunt me in de dingen die ik doe en ik steun hen zodat ook zij hun leven zó vorm kunnen geven zoals ze wensen. Ik ben van mening dat iedereen het verdient om eigen keuzes te maken en de dingen te doen die hij/zij leuk vindt, dingen die je vervullen en die zorgen voor een rijk leven.

Maar ik realiseer me ook dat niet iedereen kan rekenen op die ondersteuning in hun directe familie. Kijk dan om je heen, en zoek daar waar mogelijk verbinding. Is er iets dat iemand anders voor je kan doen, en jij voor hen zodat jullie beiden tijdwinst boeken. Denk aan carpoolen naar clubjes, wedstrijden e.d. maar ook op elkaars kinderen letten zodat je af en toe de handen vrij hebt. Of misschien is er wel iemand die voor je wil strijken als jij voor haar meekookt.

Ik doe graag alles zelf en vraag liever niet om hulp maar denk toch af en toe aan mijn moeders leuze: wie vraagt kan geholpen worden! Je bent niet de enige die af en toe een helpende hand kan gebruiken!

Wil jij direct aan de slag om samen met je puber meer balans te krijgen en tijd over te houden voor de dingen die er toe doen? Dan is het PLAN-PAKKET een ideale start.