Algemeen Huiswerk begeleiden Huiswerk maken Huiswerk plannen

Is helpen met huiswerk wel verstandig? Dit zijn de 7 belangrijkste conclusies

Is helpen met huiswerk wel verstandig?

Is helpen met huiswerk wel zo verstandig? is de titel van een artikel in de Volkskrant. Ik las het artikel en dacht meteen “ik had het zelf kunnen schrijven”. Niet dat ik me vergelijk met Anna van den Breemer, de Volkskrant journaliste die elke woensdag schrijft over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Maar wel als het gaat over de inhoudt en over het antwoord dat zij vond op de vraag: is helpen met huiswerk wel zo verstandig?

Wat ons betreft zijn dit de 7 belangrijkste conclusies:

  1. Één op de drie scholieren ervaart druk door schoolwerk
  2. Volgens deskundigen gaat het bij pubers vaak fout bij de planning.
  3. En juist op dat vlak (met de organisatie van huiswerk) kun jij als ouder helpen!
  4. Maak de vertaalslag van digitaal naar papier; dus van Magister naar agenda en huiswerkplanner. Wie schrijft die blijft!
  5. Hak de lesstof in stukjes; dus verdeel het huiswerk
  6. Toon gezonde betrokkenheid en onderzoek samen wat er er de komende drie weken moet gebeuren
  7. De kunst is vooral veel vragen te stellen en geen dingen op te leggen. Ontdek b.v. samen wat er mis ging.

Dit artikel over “Is helpen met huiswerk wel verstandig” van 12 december 2018, is op 12 februari 2021 volledig ge-updatet.

Hoe ver moet je als ouder gaan in het helpen met huiswerk?

Dit was de subtitel van haar wekelijks artikel en ze vervolgt haar verhaal over helpen met huiswerk zo:

“Vlak voor de kerstvakantie regent het proefwerken op de middelbare school. In menig gezin loopt er momenteel een gestreste puber rond én bezorgde ouders, want die willen geen onvoldoendes op de cijferlijst. De ene ouder ontpopt zich tot vlijtige bijlesleraar om het blokken in goede banen te leiden, de ander vindt dat een kind zijn eigen boontjes moet doppen. Is helpen met huiswerk verstandig of creëer je zo kinderen zonder verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat zeggen de deskundigen?

Meer dan een op de drie scholieren ervaart druk door schoolwerk. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2001, bleek dit jaar uit het internationale Health Behaviour School-aged Children-onderzoek, in Nederland uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, het Sociaal Cultureel Planbureau en het Trimbos Instituut.

Volgens deskundigen gaat het bij pubers vaak fout bij de planning. Vanuit de wetenschap is lange tijd gesteld dat dit komt doordat de prefrontale cortex, het deel van de hersenen waar zich de plannings- en controlefuncties bevinden, nog niet goed werkt. Maar dat is te simpel, meent Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie. Tieners gebruiken wel degelijk die voorhoofdskwab, maar doen dat eerder bij het zoeken van creatieve oplossingen dan bij gestructureerd nadenken. Het goede nieuws: juist met de organisatie van huiswerk kunnen ouders assisteren – ook zonder kennis van Duitse naamvallen en de stelling van Pythagoras.”

Marina van der Wal (Puberexpert  & fan van onze SKUR-planner!)

‘Ga naast je kind zitten en log in op Magister, de elektronische leeromgeving waarmee bijna alle scholen werken’, zegt puberdeskundige Marina van der Wal. ‘Vraag wat er de komende drie weken moet gebeuren. Hak de stof in stukjes.’ Omdat Magister weinig overzicht biedt, loont het om een papieren agenda te kopen voor thuis – ook al wordt dat door tieners bestempeld als een middeleeuws gebruik.

 ‘Een gezonde puber is een ongehoorzame puber’, zegt Van der Wal. Ze zijn allergisch voor bemoeizucht. Uit grootschalig onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers Keith Robinson en Angel L. Harris blijkt dat kinderen minder goed scoren op school wanneer de ouders erg betrokken zijn. Het gaat dan om vaders en moeders die boven op het huiswerk zitten en bijvoorbeeld vrijwilliger zijn op school. Jongeren voelen zich opgejaagd en ervaren meer prestatiedruk. 

De kunst is vooral veel vragen te stellen en geen dingen op te leggen, ook als zoon of dochter een 3 scoort. ‘Kom niet met verwijten, maar probeer te achterhalen waar het fout is gegaan. Hebben ze de lessen wel gevolgd? Het huiswerk laten nakijken? En vraag: hoe ga je meer onvoldoendes voorkomen? Je zult verbaasd zijn hoe vaak ze zelf met verstandige oplossingen komen. We moeten pubers niet onderschatten.’

 

Hoe moet het dan wel?

Volgens Van der Wal is het een absolute no-go om je kind uit de brand te helpen door dat werkstuk zelf te maken of je kind ziek te melden. ‘Daar leren ze niets van. Dan gaan ze dat later als werknemer of partner ook doen. Juist in de pubertijd leren kinderen doorzetten – ook als het niet leuk is.’ Dus moet je lijdzaam toezien dat je kind blijft zitten? ‘Ja, maar voorkomen is natuurlijk beter.’

Het volledige artikel dat in de Volkskrant d.d. 11.12.18 verscheen, vind je HIER

Ja en als je dan wil helpen met huiswerk en met je puber aan de slag wil met zo’n huiswerkplanning, dan ben je bij ons aan het goede adres! De praktische huiswerkplanners vind je hier in onze SHOP!