Algemeen Middelbare school Puberteit tips

Je keuzes vandaag bepalen de toekomst van morgen

“Wat je vandaag meemaakt, is het gevolg van je keuzes uit het verleden. Je keuzes vandaag bepalen de toekomst van morgen”.  In ons dagelijkse leven zijn we zo gewend om door te gaan, vaak op de automatische piloot, dat we wel eens vergeten dat we zelf aan het roer staan en onze koers bepalen. Niemand anders dan jijzelf bepaalt je route. Dat geldt voor jou als individu, maar ook voor je kind.

Schoolkeuze of vakkenpakketkeuze?

Misschien staat je kind dit jaar wel voor een schoolkeuze of een vakkenpakketkeuze. En wat is dan het uitgangspunt? Cijfers bepalen vaak een richting. Een goed cijfer lijkt hetgeen te zijn waar je goed in bent. Maar is dat zo? Hoe staat het met de passie van je kind? Komt dat voldoende aan bod?

Steeds meer lees je dat passie je uiteindelijk het verst brengt in het leven. Zonder passie bloedt je dood. Doe je wat je doet, omdat je dat altijd deed? Met andere woorden “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”.

Passie is de brandstof voor succes

Als je kind nu voor de schoolkeuze of vakkenpakketkeuze staat dan is mijn advies ‘neem de passie mee in je achterhoofd’. Want een kind dat iets doet met passie hoef je niet achter de vodden te zitten, die doet iets wat ie leuk vindt, waar ie blij van wordt.

En natuurlijk is dat niet altijd gemakkelijk. Soms moet je het zelf loslaten en er op vertrouwen dat het goed komt. Je geeft je kind een goede basis mee. Vertrouwen geeft kracht. Ik zie het zelf bij mijn zoon (15). Wij hebben hem dit jaar los moeten laten, omdat hij zó ontzettend graag zijn droom wilde volgen. Hij heeft een passie, een doel, een droom waar hij alles voor doet. Zelfs 1700 kilometer van huis wonen, bij een gezin dat hij nooit eerder had ontmoet, in een land waar hij de taal niet van kent. En zelfs dat hield hem niet tegen. Zijn droom is een grote ijshockeyspeler te worden.

En of dat zo is dat zal de toekomst uitwijzen. Voor ons als ouder is dat niet het belangrijkste. De belangrijkste les die hij nu leert is dat hij ervaart hoe het is om zijn eigen keuzes te maken. Hij leert wat daar de gevolgen van zijn en wat daar de successen van zijn. En natuurlijk houden wij als ouders zijn welzijn in de gaten, maar het is zijn besluit geweest om deze stap te zetten en zijn passie te volgen.

Wie ben ik?

Onderzoek wat bij je kind past en zoek daar de opleiding bij. Bij sommige kinderen is dat al heel vroeg aanwezig en bij anderen weet je het misschien nog niet. Maar het zou mooi zijn als de passie hierin meegenomen wordt zodat ie doet wat ie leuk vindt en waar ie blij van wordt.

“Een creatieve geest is de toekomst van morgen”. En dat hoeft niet alleen creatief te zijn in uitvoering zoals een kunstacademie, maar kan ook een creatieve geest zijn waardoor je ‘out of the box’ leert denken. Bekijk de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Bezoek veel scholen, ga samen op pad en praat erover. Dan heb je in ieder geval alle mogelijkheden bekeken.

Het lijkt nu nog ver weg, je kind is net goed en wel bezig met dit schooljaar, maar een jaar is zo voorbij. En de keuze voor het vakkenpakket is dan ineens een feit.

Je keuzes vandaag bepalen de toekomst van morgen