Algemeen Brugklas Groep 8

Middelbare school kiezen? Onze inzichten en advies

Middelbare school kiezen? Onze inzichten & advies

In de loop der jaren hebben we meerdere keren vragen gehad van ouders over het kiezen van een middelbare school en de bijbehorende Open Dagen; een drietal vragen in het bijzonder. We hebben misschien niet hét antwoord erop, maar wel heel zeker onze ervaring en ideeën die we graag met jullie delen. We geven je graag ons advies wat betreft middelbare schoolkeuze & Open Dagen.

Dit artikel over een middelbare school kiezen is geschreven op 14 januari 2018 en in januari 2022 bijgewerkt naar een geüpdatete versie.

Drie veelgestelde vragen

1. Bezoek je zo’n open dag nou ook al in groep 7, of gewoon wachten tot groep 8?

Tja, da’s een goeie vraag. Mijn zoon zat in een combinatie-groep 7/8 en omdat alle kinderen bezig waren met ‘de middelbare’ hebben wij ook in groep 7 al 2 scholen bezocht. Ik vond het achteraf gezien een goede keuze. Temeer omdat mijn zoon erg opziet tegen alles wat nieuw is. Toen hij in groep 8 dus voor ‘het echie’ naar de open dagen ging, was hij voor zijn gevoel al bekend daar. Dat hielp hem om ontspannen door de school te lopen en rond te kijken. Hij vond het iets minder spannend daardoor. Ik kan me ook voorstellen dat als je zo’n spring in het veld hebt, die zich niet zo druk maakt, zo’n open dag bezoeken best kan wachten tot groep 8. Kortom: kijk. Naar je kind!

Mocht je naar een Open Dag willen gaan, kijk dan in dit BLOG naar de 5 TIPS ter voorbereiding.

2. Wat is de juiste school voor mijn kind?

Dat is natuurlijk een vraag die voor elk kind anders te beantwoorden is. En daarin ligt dan ook meteen het antwoord. Want als je kind naar de basisschool gaat, dan kies je dat vaak op basis van wat jij een leuke school vindt. Of wat er past bij jullie visie op opvoeding, of gewoon wat er in de buurt ligt. Maar als je kind ouder wordt dan wordt er steeds duidelijker, wat voor type kind, jouw kind is. Welke karakter hij/zij heeft, welke interesses en behoeftes.

Kijk naar je kind

Ik denk dan ook dat je per kind moet kijken welke school / onderwijstype bij hem/haar past. Ik ken meerdere gezinnen waar elk kind naar een andere school laten gaan. Laat je vooral niet leiden door afstand, wat andere kinderen doen, of wat anderen je adviseren. Ga op jullie eigen gevoel af! Ons advies wat betreft een middelbare school kiezen is dan ook: luister naar je gevoel en verstand, maar kijk vooral ook naar je kind.

3. Bepaal jij of laat je je kind bepalen welke school het wordt?

Het zou natuurlijk hartstikke hip zijn om te zeggen “laat je kind zelf aangeven op welke school hij/zij zich ziet zitten”. Maar de waarheid is, dat wij daar anders over denken. Misschien niet hip, maar wel onze mening!

Want natuurlijk is het heel belangrijk hoe je kind zich ergens voelt, en of het hem/haar daar leuk lijkt. Daar heeft je kind best wel kijk op en ook gevoel voor. En als je kind puur op zijn eigen intuïtie kon afgaan, dan zou het ook heel goed zijn om naar hem/haar te luisteren. Maar tegelijkertijd zijn er zo veel zaken die invloed hebben op de gedachtes van jouw tiener: ik noem maar de vriendjes, neefjes, nichtjes. Voor je kind is naar de middelbare school gaan een grote stap en als ie ervoor kan zorgen dat deze stap iets minder eng is, dan zal ie dat niet nalaten. Dus de keuze voor de school waar ook die best friend naar toe gaat, is dan snel gemaakt.

Scholen doen ook aan marketing!

Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waarvan scholen haarfijn aanvoelen dat tieners dit leuk vinden. Ze profileren zich dan ook graag met: buitenlandse reisjes, toffe workshops, en niet te vergeten de kluisjes! Whaa. Mijn zoon koos eerlijkwaar voor de school waar ze de kluisjes hadden laten zien tijdens de open dag, ik bedoel maar. Kinderen kiezen op die leeftijd vaak op basis van hun driften en lusten. En tuurlijk zijn reisjes en workshops hartstikke leuke extra’s maar daar gaat het niet om. Het gaat bij een middelbare school kiezen om wat bij jouw kind past!

Ons laatste advies: leer je kind plannen!

Zoals ik al eerder zei, die overgang naar de middelbare is een enorme stap voor jouw kind. Er komt heel wat op ze af, zeker dat eerste brugklas-jaar. Nieuw gebouw, stuk fietsen of treinen misschien, veel vakken, meer huiswerk en nieuwe vrienden en dat in de meest roerige tijd van zijn of haar leven!

Jouw kind gaat vanaf nu zijn/haar eigen weg, maakt nieuwe vrienden, gaat op zoek naar een eigen identiteit en de hormonen springen van hot naar her. De puberteit breekt aan. En in deze heftige tijd is er dan ook nog die nieuwe school met nieuwe docenten, veel vakken en in de ogen van je kind: bergen huiswerk! Zo veel zelfs, dat 7 op de 10 brugpiepers erover struikelt of zelfs vastloopt.

Plannen is een flinke klus voor je kind

Ze hebben immers niet of nauwelijks geleerd om te plannen en hun huiswerk te verdelen. Oh zeker, in groep 8 maken ze kennis met de agenda en snuffelen ze misschien ook al aan een soort van huiswerkplanning. Maar op de middelbare school is dat toch andere koek. Na de introductieperiode aan het begin van het schooljaar, wordt er gas gegeven. Dan komt er voor elk vak huiswerk, toetsen en werkstukken op hun bordje. Een flinke klus voor je kind!

Een klus die hij/zij niet alleen kan klaren, maar waarbij jouw hulp absoluut nog nodig is! Want dat puberbrein kan nog niet plannen, organiseren en vooruitkijken. Plannen is staat niet voor niets in de TOP 5 van vaardigheden die een tiener nodig heeft op de middelbare school. Gelukkig is plannen een vaardigheid die jouw kind wel kan leren! Met ons boek “Plannen met Pubers” en de planners van SKUR lukt dat moeiteloos!

Dit is een echte MUST-HAVE!

Plannen met Pubers is een absolute must-have voor je puber als het gaat om leren plannen, organiseren en vooruitkijken. Zie het boek als jullie leidraad om de eerste jaren middelbare school te overleven.

Of zoals puberexpert en opvoedkundige Marina van der Wal zegt: “Plannen met Pubers is hét handboek dat elke ouder en kind in huis zou moeten hebben en ook de planners zijn een absolute aanrader!”

Een praktisch boek boordevol handige planners, lijstjes en tips voor de eerste jaren op de middelbare school.

Goed voorbereid naar de middelbare!

Ga goed voorbereid naar de middelbare school en bestel NU het boek en die handige planners in onze SHOP