Mijn kind wil niet plannen!
Wat doe je als je kind niet wil plannen, niet openstaat voor jouw hulp en zich niet door planningen wil of kan laten leiden. Of als de planning prima is maar je kind houdt zich er niet aan.
Allemaal vragen die puberouders ons stellen. Want wat doe je als je als ouder hebt besloten om met onze planners aan de slag te gaan, en je kind wil niet plannen. Daar sta je dan, want je bedoelt het zo goed. En je weet dat het gaat werken. Aan jouw motivatie ligt het dus niet, maar wat dan wel!
Tja, da’s een lastige kwestie natuurlijk. Want jij als ouder snapt dat die planning nodig is, maar je kind wil het niet. Het ziet het voordeel er niet van in en heeft ’n houdinkje van ‘mens maak je niet druk’ en vooral ‘maak me niet gek’ Wat dan?
Vooropgesteld: elk kind is anders, en ik kan niet in het hoofd van elk kind kijken wat daar omgaat. Maar ik kan wel een aantal scenario’s schetsen met mogelijke oplossingen / manier van aanpak.
Dit artikel over “Mijn kind wil niet plannen” van 19 februari 2018, is op 8 mei 2021 ge-updatet
Scenario #1 Je kind wil niet plannen maar gewoon lekker voor de vuist weg leven.
Dat kan natuurlijk, ik bedoel, dat zou ik misschien ook het liefste willen. Maar de realiteit is dat er een heleboel van ons gevraagd wordt in het leven (en ik oordeel niet of dit goed of slecht is). En als je alles wat er op je bordje komt te liggen, wil doen zonder stress en ad hoc werk, dan is plannen noodzaak. Ok, dat weten wij, maar terug naar die puber. Die weet dat niet en wil het ook niet. Een goed alternatief is: spreek een proefperiode af van b.v. een maand of een trimester. En maak daarover duidelijke afspraken zoals ok, ik bemoei me er niet mee, je mag laten zien wat je in je mars hebt, maar dan gaan we er vanuit dat :
1) je geen training (of andere verplichting) hoeft te skippen omdat je huiswerk niet af is.
2) Er geen onvoldoendes vallen omdat je niet op tijd bent gestart met leren
3) Het gezin niet onder druk komt te staan en er thuis ook geen gedonder over huiswerk is.
Je bent op die manier heel helder in wat je verwacht. Je geeft je kind te ruimte om te laten zien dat het klopt wat ie zegt/denkt (‘ik kan dat ook zonder planning en hulp’). En jij kunt het even loslaten. Spreek meteen af, wanneer jullie de boel ‘evalueren’. En wat ga je doen als het niet gelukt is, wat is dan jullie plan (b.v. dan gaan we het een trimester op mijn manier proberen).
Scenario #2 Je kind wil niet plannen en organiseren, want het weet niet hoe!
Dat kan natuurlijk een heel goede reden zijn, waarom je kind niet met een planning wil werken. Want plannen en organiseren zijn vaardigheden die pubers nog niet zo goed beheersen. En als er iets niet wil als je puber bent dan is het toegeven dat je iets nog niet kunt!
En terwijl jij denkt “waarom is ie nou weer zo dwars” denkt je kind “waarom moet ik nou weer iets doen waar ik niet goed in ben”. De oplossing is eenvoudig: Vraag het gewoon, of bied de helpende hand. Neem samen de huiswerkplanner erbij, en begin bij het begin.
In ons stappenplan hakken we het maken van een planning in stukjes. Je start eerst met overzicht creëren, dan inzichtelijk maken wanneer er tijd is om huiswerk te maken en te leren. En als laatste stap ga je het huiswerk verdelen. Door het in stapjes op te delen, wordt het maken van een planning behapbaar. Geen grote taak waar ze zich niet capabel voor voelen, maar kleine stapjes die te doen zijn. Resultaat: een competent gevoel en een huiswerk planning die bij hen past.
Scenario #3 Misschien wil jouw kind niet plannen, maar zijn zijn/haar cijfers prima en oke.
Tja, dan zou ik zeggen: pick your battle. Er komt genoeg waarover je de discussie aan zult moeten gaan, dus sla deze over. (Huiswerk) plannen is een vaardigheid waar je je leven lang plezier van hebt en die je puber juist nu heel goed kan leren. Maar als ie niet wel en dus geen eigen motief heeft, laat het dan rusten. Het gaat immers goed op school, so don’t worry.
Scenario #4 Het gaat niet goed op middelbare, maar je kind weigert huiswerk te plannen.
Als jij ervan overtuigd bent dat een gebrek aan planning de oorzaak is van de slechte resultaten, dan zou ik gaan staan voor m’n zaak. En ik zou zeggen: we gaan plannen, we gaan ons ook aan die planning houden. Maar we gaan ook samen kijken hoe we het voor jou zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken. Dan is er meteen duidelijk wat er gaat gebeuren, en waar de ruimte zit.
Begin dan met vrije tijd inplannen, maak eens samen een overzicht van alles wat ‘moet’. Hebben ze misschien niet meteen trek in, maar zet door. Het vraagt standvastigheid van jou, zeker in het begin. Je wil immers dat ze een middelbare school diploma halen zodat ze een basis hebben om mee verder te kunnen in het leven, op welke manier dan ook.
Plannen en organiseren
Als je kind niet wil plannen en echt de kont tegen de krib gooit, of je voelt je niet opgewassen tegen deze strijd, schakel dan studiebegeleiding in. Ook daar zullen ze starten met een planning. En vaak is het zo dat daar de strijd over wel of niet plannen en je aan die planning houden, niet zo heftig is als thuis. En daarbij komt, dat deze strijd dan niet in huis plaatsvindt, en jij er buiten blijft. Lukt het je dus niet om zelf aan de slag te gaan met plannen en organiseren van het huiswerk, kies dan voor een huiswerkbureau.
Loslaten
Onlangs reageerde een docente op Facebook als volgt: “Heel vaak hoor ik als docent: ‘ja, ik heb ze dit jaar los gelaten’ Ik zeg dan: niet doen! Ze hebben je nodig!” En dat klopt ook! Natuurlijk is de puberteit een periode van loslaten, maar laat ze niet in een keer op alle fronten los. Kijk naar je kind, en kijk waar je los kunt laten en waar je juist de teugels nog strak moet houden.
En dat is niet altijd gemakkelijk, dat is zeker zo. Maar sta dan even stil bij hoe je het vroeger voor ogen had met die kleine wurm van je. Je had vast en zeker een beeld van jezelf als moeder en wist haarfijn wat je wel en niet wilde voor je kind. Wij zijn er ook absoluut voorstander van om kinderen de ruimte te geven zodat ze kunnen groeien op hun eigen wijze en in hun eigen tempo. Zodat het mensen worde die vertrouwen op hun eigen kracht en intuitie.
Maar we geloven ook dat juist door structuur te bieden, je het kind de ruimte kunt geven die ze nodig hebben. Daarom maken wij producten die lucht brengen in de puber-tijd. Met onze planners creëren we overzicht creëren en met onze positieve vibes en kaartjes helpen we je als het even tegen zit! Met de planners van SKUR wordt huiswerk plannen en organiseren een makkie.
Will it be easy? Nope!
Will it worth it? Absolutely!